Arxiven la causa per prevaricació i tràfic d'influències contra l'alcalde de Sabadell

Maties Serracant ha remarcat que la interlocutòria demostra que la denúncia, interposada pel PSC i una treballadora municipal, "era una trampa"

L'alcalde, Maties Serracant, anunciant el sobreseïment de la causa.
L'alcalde, Maties Serracant, anunciant el sobreseïment de la causa. | Maties Serracant
03 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:28h
El titular del jutjat d’instrucció 2 dels Jutjats de Sabadell ha sobresegut la causa contra l’alcalde de la ciutat, Maties Serracant, per la cessió de Cal Balasch a l’entitat El Tallaret. Serracant estava investigat per presumpta prevaricació, tràfic d’influències i ordenació del territori. El batlle ha remarcat que la interlocutòria ha demostrat que la denúncia, interposada pel PSC i una treballadora municipal, "era una trampa i una denúncia política".

Tot i l’alegria per la decisió judicial, ha lamentat “la lentitud” del procés, perquè ha acabat afectant l’entitat sabadellenca, ja que durant aquest temps no ha pogut ocupar tot l’espai que li pertocava, tal com es va acordar en el ple municipal de febrer de 2015.

La portaveu de la Crida per Sabadell -partit en el que milita l’alcalde-, Sandra Alcaide, ha carregat contra els socialistes per la seva denúncia “trampa” i una “revenja”. A més, ha remarcat, que el contenciós administratiu era la via per la qual s’havia de procedir aquest tema. Una via que la pròpia Alcaide no ha descartat, atès que la resolució judicial no ho descarta.

El sobreseïment de la causa, també és per a unes altres tres persones presents a les diligències prèvies: la directora de l'àrea de sostenibilitat del consistori, Margarita López; l'exdirectora de la mateixa àrea entre els anys 2013 a 2015, Maria Rosa Martínez, i el cap del servei de planificació, Josep Torras.

Desenllaç imminent

Aquest decisió judicial referma l’aposta que des del consistori s’ha fet perquè El Tallaret accedís a l’espai. Tanmateix, Serracant ha matisat que serà “objecte d’anàlisi de l’equip de govern, amb les regidories d’Urbanisme i Participació”. D’entrada ha de seguir per la via impulsada, que es tracta d’una modificació del Pla General Urbanístic (PGU), que actualment ja està acabada i que es validarà en breu.

L’alcalde ha assegurat que aquest canvi del PGU “per irregularitats en la qualificació urbanística”, no només és amb Cal Balsach, també amb d’altres. Per això, ha continuat, va més enllà “del procés propi de Cal Balsach i que ajudarà a reordenar alguns d’aquests espais qualificats d’equipaments”.

Un procés de gairebé dos anys

El Ple municipal del 3 de febrer de 2015 es va presentar una proposició dels grups municipals del PSC, CiU, PP, EpS, EUiA i ICV a favor de la cessió de l'espai lliure de Cal Balsach a l'Associació Casal El Tallaret de la Creu Alta, que en aquell moment estava integrada per un grup de sis entitats del barri, la qual va ser aprovada per unanimitat. Un dels punts del text indicava la necessitat de canviar el PGU.

El gener de 2016, en un altre plenari, es donava el vistiplau inicial al plec de clàusules de la concessió administrativa, que al maig del mateix any es va aprovar finalment. El PSC i una treballadora municipal van presentar una denúncia, amb la qual cosa, Serracant, aleshores tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, va dimitir dels seus càrrecs a l’Ajuntament.

Unes competències que va recuperar abans de tancar 2016. Precisament, dies abans que declarés als Jutjats de Sabadell, el juny de 2017, el PSC va retirar la denúncia. “Ara ja no estic investigat”, ha dit amb un somriure, tot i que en cua té una altra denúncia, la del veí de Múrcia.