La cultura del 2018: les principals novetats en discos, concerts, llibres, cinema, art i teatre

Els dinosaures de J.A. Bayona, l'esperada gran mostra de Jaume Plensa, el "Frankenstein" d'Àngel Llacer i Joel Joan, o les novetats de Màrius Serra, Carmes Riera, Pilar Rahola o Carlos Zanón

Juan Antonio Bayona, un dels grans noms de la cultura del proper curs
Juan Antonio Bayona, un dels grans noms de la cultura del proper curs | Premis Gaudí
04 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:04h
Aquest 2017 ens ha deixat novetats literàries de ressò internacional –Paul Auster, Dan Brown–, retorns tan esperats com el de Jaume Cabré , concerts èpics com el d'U2 a l'Estadi Olímpic, troballes delicioses en els joves talents de Núria Graham o Joana Serrat, obres com L'ànec salvatge, o la increïble força de la pel·lícula de l'any, Estiu 1993, de la debutant Carla Simón. També ens ha portat adeus inesperats, com el del gran Carles Santos.

Però, quines meravelles ens té reservat el 2018? La cosa, ara per ara, apunta maneres. Els concerts de Lady Gaga o Bob Dylan, el 25è aniversari del Sónar, l'estrena de l'esperada Jurassic World del català J.A. Bayona, el retorn d'Isaki Lakuesta als personatges de La leyenda del tiempo, o el nou disc d'El Petit de Cal Eril. Propostes que prometen moments culturals memorables. Esmoleu l'agenda i aneu fent calaix, que la cultura ve forta!
 

La collita musical catalana del 2017 ha estat esplèndida, amb nous discos de Mishima –millor disc de l'any segons la revista Enderrock–, Els Amics de les Arts, Mazoni o de Txarango, i també un any que ha viscut el sacseig musical del duet Maria Arnal i Marcel Bagés i dels talents joves de Núria Graham o Joana Serrat. De cara al 2018, l'escena musical catalana es prepara pels nous discos d'Els Catarres, Els Pets, Quimi Portet, Obeses, Joan Dausà i El Petit de Cal Eril, amb un cinquè àlbum de tres cares, △.
 

Joan Pons (El Petit de Cal Eril), torna amb cinquè disc Foto: Adrià Costa


A nivell internacional, el nou curs arribarà amb els discos d'Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Kanye West, Vampire Weekend, Chvrches, Muse, i també amb el primer àlbum de Bruce Springsteen des de l'any 2014, quan va publicar High Hopes. Aquest 2018 també veurà la llum el nou disc d'El Niño de Elche, que torna a l'estudi després de fer girar el projecte Exquirta, una impecable fusió de talents amb Tundra, que també ha anunciat que publicarà disc.

Pel que fa a les actuacions en directe, el 2018 comptarà amb l'aturada a Barcelona de grans estrelles internacionals: Carla Bruni (12 de gener); Lady Gaga (14 de gener); Metallica (7 de febrer); Bob Dylan (30 de març), en la primera actuació a Barcelona després del lliurament del Nobel i en el marc incomparable del Liceu; Lana del Rey (19 d'abril); Bruno Mars (20 de juny); Ringo Starr (26 de juny); Guns N'Roses (1 de juliol); Shakira (7 de juliol); o PearlJam (14 de juliol). A banda d'això, cal recordar que enguany viurem la vint-i-cinquena edició del Sónar.

La temporada de música clàssica i òpera ens portarà tres òperes de Gaetano Donizetti al Liceu, la primera de les quals, L'elisir d'amore, es podrà veure a partir del diumenge 7 de gener. De la sala barcelonina, també destaquem el Roméo et Juliette de Charles Gounod. El Palau de la Música ens presenta els concerts de piano d'Albert Guinovart, Michael Nyman i Daniel Barenboim, o un esperat Carmina Burana (12 de febrer). A L'Auditori, destaquen les interpretacions del Requiem de Mozart i l'Amor brujo, de Manuel de Falla, i el concert de Roger Mas (16 de març), que també prepara disc.
 

Roger Mas actuarà a l'Auditori Foto: Adrià Costa



L'any 2017 se'n va amb un bon bagatge de novetats, reedicions, descobertes i inèdits, i ens deixa a les portes d'un 2018 que també ve carregat de propostes interessants. Màrius Serra publicarà a Ara Llibres La novel·la de Sant Jordi, una obra que promet ser una paròdia d'allò en què s'ha convertit la diada. També veurem l'edició del primer volum de Tots els contes, de Víctor Català, a Club Editor, a cura de Blanca Llum Vidal. Pilar Rahola publicarà SOS cristians i també arribaran les novetats de Blanca Busquets, Pep Coll o Carme Riera, entre d'altres.

En el terreny de literatura internacional, L'Altra Editorial aposta per un llibre convertit en un clàssic modern del feminisme, Teoria King Kong, de la implacable Virginie Despentes. També són a punt les darreres novetats de Richard Ford i Burhan Sönmez, una obra de Graham Greene inèdita en català, i l'arribada a la nostra llengua de La guerra no té rostre de dona, de la Nobel de literatura 2015 Svetlana Aleksiévitx, a Raig Verd. Destaquem també el nomenament de Carlos Zanón –l'encarregat de continuar les aventures de Pepe Carvalho, amb llibre previst pel 2018– com a comissari de la BCNegra, en substitució de Paco Camarasa.
 

Carlos Zanón Foto: Adrià Costa


Cinema i Sèries
El 2018 serà un any amb una bona tria de cinema per a tots els gustos. D'entre els films que es preveuen més taquillers, comptem amb el talent del català J.A. Bayona, que estrenarà Jurassic World: El reino caído, que arribarà amb l'aval de Steven Spielberg, productor que arribarà amb un esperat doblet creatiu, amb l'estrena de Ready Player One (23 de març), ambientada en un futur distòpic, i Los archivos del Pentágono (19 de gener), amb Tom Hanks i Meryl Streep, i una de les grans candidates en la propera edició dels Oscar. L'any també començarà fort amb les estrenes de La forma del agua i Lady Bird, aclamats per la crítica.

També comptem la gran allau de cinema de superherois: la segona part de Deadpool, Black panther, Aquaman (una prometedora incursió de DC comics) i, sobretot, Los Vengadores: Infinity War, la gran culminació de l'univers Marvel, amb tots els seus grans personatges en pantalla. Pels warsies, no serà any de treva: l'esperat spin-off sobre Han Solo arribarà el mes de maig. També hi haurà espai per la segona part dels Increïbles de Pixar, per la nova Lara Croft d'Alicia Vikander, per la sisena entrega de TomCruise en una Missió Impossible i per la versió femenina d'Ocean's Eleven, Ocean’s 8. A finals d'any, arribarà First Man, la nova pel·lícula de Damien Chazelle, autor de La La Land, i el retorn de Mary Poppins.

Pel que fa a les sèries, aquest 2018 no tindrem Joc de Trons, però sí propostes molt interessants i diverses. De les esperades segones temporades de Westworld o The Handmaid's tale, a Mosaic, Mira lo que has hecho (amb Berto Romero), Castle Rock (el poble on cobra vida l'univers inquietant de Stephen King), Sharp objects, o The Ballad Of Buster Scruggs, la incursió dels germans Coen en la direcció de sèries, en aquest cas un western que explicarà una història diferent en cadascun dels sis capítols que el formen.



El 2018 teatral arriba en plena commemoració del 20è aniversari del Teatre Nacional de Catalunya, i on podrem gaudir d'una nova versió de Frankestein, escrita l'any 1818 per Mary Shelley, i amb un equip d'actors encapçalats per Àngel Llacer i Joel Joan. La importància de ser Frank (Sala Petita); La importància de ser Frank, un altre clàssic que tancava un segle XIX que imaginava un segle XX feliç, sense visualitzar les convulsions que vindrien i que el deixarien tacat de sang i tocat de mort; i Temps salvatge, una de les grans apostes de l'any, amb un autor dels més destacats del teatre contemporani català: Josep Maria Miró.

El TNC també viurà el retorn de la parella creativa d'enfants terribles formada per Nao Albet i Marcel Borràs, de nou a la càrrega amb Falsestuff, on comptaran també amb artistes joves d'arreu d'Europa. El Teatre Lliure tornarà a ser un dels puntals del teatre més arriscat i compromès, amb peces com El somriure al peu d'escala, de Henry Miller i amb direcció de Ramon Simó; Medea, en versió de Lluís Pasqual i Alberto Conejero; In memoriam. La quinta del Biberó, amb text i direcció Lluís Pasqual; ElSistema solar, de Càrol López; o Trans (més enllà), de Didier Ruiz i com a part de NOSaltres - mostra de teatre inclusiu.

La Villarroel proposa Bull, un text incisiu que camina sobre la prima línia que hi ha entre la política d’oficina i l'assetjament laboral, protagonitzat per Joan Carreras, David Bagés, Marc Rodríguez i Mar Ulldemolins; el Romea presenta dos clàssics com Troyanas d'Eurípides i Èdip de Sòfocles, amb direcció d'Oriol Broggi i interpretació de Julio Manrique; el Cyrano arriba de la mà de Lluís Homar al teatre Borràs; la Seca ressuscitarà Lola Flores amb Siempre a la verita tuya, de Manuel Veiga, i estrena Requiem for Evita, de Jordi Prat i Coll; i el Poliorama segueix amb l'èxit d'Un cop l'any i reestrenarà El llibertí, un dels grans èxits de la cartellera recent barcelonina. Entre moltes altres estrenes de gran qualitat.



Aquest 2018 ve amb una gran notícia pel que fa a la justícia artística: per fi i com a gran desgreuge històric, l'escultor Jaume Plensa farà una aturada en la seva plena agenda internacional i serà el protagonista d'una gran mostra retrospectiva a Catalunya, comissariada per Ferran Barenblit, director del Macba. D'altra banda, el MNAC retrà homenatge a "L'Arts and Crafts", moviment britànic de finals del segle XIX que advocava per una reactivació de l’artesania. Tot seguit, serà el torn per a Gala Dalí, una exposició que explorarà la vida d’una dona enigmàtica i intuïtiva, que es va relacionar amb molts artistes i intel·lectuals, mundialment coneguda per ser la dona i musa de Salvador Dalí.

També destaquem l'exposició que la Fundació Mapfre dedicarà a l’obra d'un dels membres més destacats dels fotògrafs que van repensar la fotografia com a mitjà artístic central, Brassaï. L'autor romanès va retratar com ningú París, ciutat que el va acollir i que ell li corresponia amb un vitalisme encoratjador, artístic i evocador. Tota una icona que es podrà degustar del 19 de febrer al 13 de maig. El CCCB seguirà, fins al 29 abril 2018, amb Després de la fi del món i la Fundació Joan Miró acollirà l’obra d’un dels grans mestres del shin hanga, Itō Shinsui (1898-1972), l’actitud artística i estètica del qual ajudarà a fer evidents les relacions "subtils i profundes" entre l’obra de Joan Miró i el pensament i l’art japonesos.
 

Jaume Plensa, protagonista del curs expositiu 2018 Foto: ACN