Revolta a Podem Catalunya per la imposició de la gestora

La Comissió de Garanties Democràtiques del partit, que la direcció provisional considera dissolta, ha admès a tràmit dues denúncies per usurpació de funcions i vulneració del codi ètic

03 de gener del 2018
Actualitzat el 04 de gener a les 8:29h

Pablo Iglesias, Xavier Domènech, Ada Colau i Alberto Garzón, al míting central de la campanya dels comuns a Nou Barris Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Fa mesos que no hi ha tranquil·litat a Podem Catalunya. La dimissió d'Albano Dante Fachin com a secretari general -forçada per la direcció estatal- i la designació d'una nova gestora per comandar el partit -per segona vegada des del 2015- van sacsejar la formació a principis de novembre, en la precampanya de les eleccions del 21-D. Després de l'adeu de Fachin i la pràctica totalitat de la direcció catalana, Pablo Iglesias va forçar la coalició electoral de Podem amb Catalunya en Comú, un full de ruta que la direcció estatal tenia al cap des de feia temps. Els comicis, de resultat agre per a l'esquerra alternativa, van suposar un parèntesi en la crisi del partit a Catalunya, que encara té pendent designar un nou líder. La imposició de la gestora, però, ha generat una nova revolta dins de la formació.

La Comissió de Garanties Democràtiques de Podem Catalunya ha admès a tràmit aquest desembre dues denúncies que posen en qüestió la legitimitat de la gestora i dels candidats del partit que van formar part de la llista electoral dels "comuns", validats també per la direcció estatal. Les dues denúncies assenyalen usurpació de funcions als òrgans de representació del partit, i vulneració del codi ètic i dels estatuts per la imposició de la gestora i el seu criteri, així com per la tria dels candidats sense el requisit previ de les primàries. Entre els assenyalats hi ha Vicenç Navarro, un nom propi pròxim a Iglesias, i Jéssica Albiach, que repetirà com a diputada al Parlament. Fonts de la formació consultades per NacióDigital constaten la lectura crítica que brolla al partit per les decisions preses pel líder de Podem.

Pugna interna

Les denúncies han evidenciat la relació tibant entre la gestora de Podem Catalunya i la Comissió de Garanties Democràtiques, l'ens que vetlla pel compliment dels principis fonamentals i normes de funcionament del partit. La cúpula estatal, per boca de la gestora, dona per dissolta la comissió després del relleu de Fachin mentre que els responsables de l'ens atribueixen a la direcció provisional usurpació de funcions per ignorar la seva existència i reclamen la capacitat per atendre denúncies internes, com les presentades aquest desembre. El conflicte de legitimitats plantejat és una altra ferida interna a Podem, que encara no ha fixat el calendari per dotar-se d'una nova executiva a Catalunya. Mentrestant, els cercles del territori, motor de les bases, han perdut activitat.

La Comissió de Garanties Democràtiques esgrimeix un informe del mateix ens d'escala estatal -amb data de 18 de desembre i al qual ha tingut accés NacióDigital- per defensar que l'executiva d'Iglesias "no té competència per revocar" la seva existència. El dictamen recull que "la Comissió de Garanties Democràtiques Autonòmica de Catalunya no ha decaigut com a òrgan pel fet del nomenament de l'equip tècnic de Podem Catalunya". Si l'ens autonòmic es manté ferm en la seva decisió d'iniciar la incoació de l'expedient disciplinari a la gestora i els candidats que van formar part de les llistes, s'obriria la possibilitat que es reclamés l'expulsió de diversos dirigents de la formació. La direcció provisional manté silenci i no es preveu cap posicionament públic sobre la situació del partit fins després de festes. A Podem, la inestabilitat continua.
 

Informe del Consell de Garanties Democràtiques de Podem sobre la vigència de l'ens autonòmic by naciodigital on Scribd