La censura espanyola al referèndum, protagonista al congrés de ciberseguretat més important d'Europa

Un activista explica a Alemanya com el govern espanyol va intentar aturar l'1-O a Internet

Conferència sobre la censura a Internet l'1-O
Conferència sobre la censura a Internet l'1-O | Críptica.org
30 de desembre del 2017
Actualitzat el 08 de gener del 2018 a les 21:52h
L'activista Matthias, que viu a Barcelona i és membre del Grup Promotor per a la Sobirania Tecnològica, va explicar aquest divendres a Leipzig, davant 900 persones expertes en ciberseguretat, com el govern espanyol va censurar el referèndum de l'1 d'octubre a Internet. La xerrada formava part de les conferències oficials del congrés més important de seguretat informàtica que se celebra a Europa, el Chaos Communication Congress.

Matthias va explicar com, seguint ordres judicials, els principals proveïdors d'Internet espanyols i la Guàrdia Civil van censurar les webs relacionades amb el referèndum. L'activista també va donar detalls sobre la creació d'una infraestructura informàtica, per part d'"activistes anònims", que va permetre les votacions de l'1 d'octubre, i com aquesta infraestructura va ser atacada.
  El hacktivista va afegir a la història que ja se sabia alguns detalls poc coneguts fins ara, relacionats amb el paper de la Fundació puntCAT: el 15 de setembre l'entitat va rebre tres ordres judicials amb llistats de dominis que havia de censurar, així com una altra ordre que l'obligava a fer que tots els dominis .cat passessin per un ordinador controlat per la policia. També havia de bloquejar "tots els dominis que tinguessin alguna informació sobre el referèndum".

El 17 de setembre, la puntCAT ho va denunciar a l'organisme que controla els dominis a nivell mundial, l'Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), per considerar-ho "desproporcionat". El 20 de setembre, el director tècnic de la Fundació, Pep Masoliver, era detingut i retingut durant dos dies i mig, acusat d'apropiació de fons públics, prevaricació i desobediència.
  Matthias va concloure la seva exposició destacant que, "tot i la repressió als carrers i la censura a Internet, l'estat espanyol no va poder aturar el referèndum", afirmació que va arrencar un aplaudiment de l'audiència.
Arxivat a