Rajoy acota el calendari de la negociació independentista

El president del govern espanyol convoca la sessió constituent del Parlament per al 17 de gener i branda el 155: "Ara tothom sap que l'Estat té un instrument per defensar-se" | Puigdemont, que aquest dissabte farà el tradicional missatge de Cap d'Any des de Brussel·les, pilotarà les converses des de l'exili | Junts per Catalunya manté que l'Estat "no pot" impedir la investidura del president, que ha de prendre aviat la decisió sobre si torna al país

Mariano Rajoy, en la compareixença de balanç d'any
Mariano Rajoy, en la compareixença de balanç d'any | La Moncloa
29 de desembre del 2017
Actualitzat el 30 de desembre a les 15:01h
17 de gener. Aquesta és la data que ha triat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per constituir el Parlament sorgit de les eleccions del 21-D. L'independentisme, per tant, ja coneix quin és el límit per arribar a un acord sobre la composició de la mesa de la cambra i, de retruc, perfilar la formació del futur Govern i el programa polític que haurà de defensar durant -teòricament- els propers quatre anys. No serà una negociació senzilla: mig Govern legítim és a l'exili, hi ha dos membres de l'executiu -el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn- tancats a la presó d'Estremera i l'article 155 de la Constitució segueix vigent. El rellotge ha començat a córrer.

Rajoy ha comparegut aquest migdia a la Moncloa satisfet per les dades econòmics i traient pit per haver intervingut l'autonomia catalana. "Ara, tothom sap que l'Estat té un instrument per defensar-se", ha apuntat el president del govern espanyol, que ha indicat que l'aplicació d'aquest precepte ha permès "mitigar" els efectes econòmics del procés a Catalunya i a l'Estat. El dirigent del PP, que ha tornat a defensar el diàleg -sense posar-hi terminis ni situar cap proposta concreta de reforma constitucional damunt la taula, ha trobat "absurd" que el president Carles Puigdemont es plantegi una investidura telemàtica. De fet, ha utilitzat una sortida marca de la casa per definir un hipotètic executiu català des de Brussel·les: "És com si jo visqués a Lisboa".
 

Mariano Rajoy, en la compareixença a la Moncloa Foto: @marianorajoy


Les negociacions entre Junts per Catalunya i ERC estan en situació d'impàs fins que arrenqui el 2018, tot i que ja s'han tractat en privat assumptes com el repartiment percentual de conselleries o la composició de la mesa del Parlament. La candidatura presidencial està convençuda -tot i les dificultats judicials- que Puigdemont serà investit i, en un argumentari distribuït als diputats electes, defensa que l'Estat "no pot impedir" que la cambra catalana el torni a designar com a màxim dirigent del país. "El que ha votat la gent no ho pot canviar el Parlament", ressalta el document. Un missatge dirigit, també, cap a ERC, que situarà damunt la taula el nom de Junqueras en cas que surti de la presó el 4 de gener -quan declari al Tribunal Suprem- i Puigdemont no pugui tornar.

Les converses es reactivaran els primers dies de l'any vinent, i un dels actors principals serà, precisament, el president de la Generalitat. Té intenció de pilotar la negociació des de Brussel·les, on rebrà visites de la seva candidatura i de dirigents d'ERC, mentre decideix si torna al país. El seu discurs de Cap d'Any, aquest cop des de l'exili, serà escrutat al mil·límetre. El pes de les converses per part de Junts per Catalunya el porten Jordi Turull, Josep Rull, Elsa Artadi, Eduard Pujol i Albert Batet, mentre que els republicans situaran a les converses Marta Rovira i Josep Maria Jové, entre d'altres. La CUP també participa en els contactes, especialment per definir la majoria independentista a la mesa del Parlament. Aquest és el calendari que marcarà els propers passos d'uns partits obligats a donar sortida al mandat del 21-D. 

Arxivat a