eleccions Parlament 2017: anàlisi

On han anat els vots del 27-S aquest 21-D?

Ciutadans ha rebut una important bossa de votants d’altres formacions i de l'abstenció

Al camp sobiranista s'instal·la una certa dualitat entre Junts per Catalunya, que s'endú la majoria de votants de Junts pel Sí i domina el rerepaís, i ERC, que es fa forta als entorns metropolitans

El vot de l'antiga Unió acaba repartit de forma equilibrada entre el Iceta, Puigdemont i Arrimadas

Deu mapes per entendre les darreres eleccions espanyoles a Catalunya

| 24/12/2017 a les 15:00h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, Transvasaments, eleccions Parlament 2017, anàlisi
Un col·legi electoral d'Osona | Adrià Costa
L’excepcionalitat de les eleccions del 21-D s’ha acabat notant, també, en la configuració d’un sistema de partits gairebé nou. Ambdós blocs polítics s’han recompost: d’una banda, el bloc sobiranista mostra certa moderació en el tema nacional (la CUP, l’única formació partidària de la unilateralitat, perd suports) i es mou a l’esquerra, amb un creixement important dels republicans en relació a les de 2012, el darrer cop que es van enfrontar a CiU (ara Junts per Catalunya). De l’altra, el bloc constitucionalista es polaritza en la dimensió nacional i vira cap a la dreta, ambdues qüestions simbolitzades amb l’emergència forta de Ciutadans.

Amb tot, les dades ens mostren que la recomposició dels dos blocs és fruit de diversos moviments importants d’electors: sobretot en el bloc dels partidaris de la unitat d’Espanya, Ciutadans ha rebut una important bossa de votants d’altres formacions i de l'abstenció. Com ens explicava en Marc Guinjoan, sembla que la lògica estratègica hauria pesat de forma important entre els votants unionistes. Ara bé, l’anàlisi dels transvasaments de votants ens deixa altres titulars que ens ajuden a entendre els resultats del 21-D.


Puigdemont al camp, Junqueras a la ciutat

Un dels grans interrogants de les eleccions era la distribució de forces que es produiria en el camp sobiranista. De fet, una de les grans sorpreses de la nit electoral va ser la victòria de Junts per Catalunya, desmentint bona part de les enquestes, en el bloc republicà. Les dades de transferències de vots ens mostren que la victòria del “partit del president” es deu a una doble dinàmica: en primer lloc, gran part dels vots de Junts pel Sí van optar per Junts per Catalunya. En concret, un 55%. El percentatge de votants de Junts pel Sí que va anar a ERC va ser menor: el 35%. Vora un 10% va optar per la CUP.

En segon lloc, JxCat s’ha beneficiat d’un suport sòlid a les zones més despoblades, mentre que ERC ha dominat més a les zones urbanes captant nou votant. De fet, bona part dels antics votants de Junts pel Sí de les comarques barcelonines ha anat a parar a ERC, mentre que al “rerepaís” s’ha optat per JxCat. Aquest doble patró territorial il·lustra el doble perfil del votant sobiranista: més d’esquerres a ciutat i d’un perfil més moderat a l’interior. Un dels interrogants del futur pel camp sobiranista és, per tant, si aquest doble perfil, exemplificat políticament amb les llistes separades, serà capaç de penetrar més en certes zones urbanes, que fins ara es resisteixen al discurs sobiranista.
 

Gràfica sobre els transvasaments Foto: Toni Rodon


L’abstencionista diferencial no és només unionista

Durant anys, s’ha estès la idea que l’abstencionista habitual en les catalanes, però que votava en les generals, era el culpable de les derrotes dels partits d’àmbit estatal. El de l’abstenció diferencial era un argument curiós: d’abstenció d’aquest tipus també n’hi ha, per exemple, a la comunitat de Madrid, i la lògica rarament s’utilitzava per justificar victòries i derrotes de determinats partits. De fet, les capçaleres estatals alimentaven aquesta idea i asseguraven que, si la participació superava el 80%, el bloc constitucionalista es faria amb la victòria (fa dos anys, però, el llistó l’havien posat al 70%).

Els nous votants que expliquen la participació del 81% no han anat només a l'unionisme: Junts per Catalunya i encara més ERC n'han atret

L’anàlisi de transvasament de vots ens indica que els nous votants del 21-D no només han anat al bloc constitucionalista. Ciutadans i el PSC s’emporten, respectivament, el 35 i el 6% de votants que es van abstenir l’any 2015. Tanmateix, el 10% de nous votants van a parar a JxCAT i el 14% a ERC. L’últim terç dels que no van anar a votar l’any 2015 s’han tornat a abstenir, conformant l’anomenat grup d’abstencionistes estructurals.

Cs es converteix en l’epicentre unionista

Bona part del creixement de Ciutadans, segons indiquen les dades, es deu a la gran fidelitat dels seus antics votants i, sobretot, a la gran quantitat de vots que roba d’antics votants de diferents partits. Vora el 35% dels votants socialistes del 2015 van anar a parar a Cs. Més gran és la transferència que prové del PP: gairebé el 45% de votants populars del 2015 van optar dijous per Ciutadans. Ciutadans rep votants fins i tot de l’antiga CSQP: una quarta part d’antics votants de CSQP van triar aquest cop la papereta d’Inés Arrimadas.

La CUP pateix fugues diverses, fins i tot cap a JxCat

La CUP va acabar la nit amb 4 diputats, menys de la meitat dels que va obtenir l’any 2015. Bona part d’aquesta davallada es deu al fet que el 44% dels seus votants van decidir-se, aquest cop, per ERC. L’anàlisi de transferències indica fins i tot que hi ha hagut un cert flux de votants cupaires que s’han passat a Junts per Catalunya. En concret, un 20-25%. Aquest transvasament, que a priori pot sorprendre, pot venir explicat pel perfil de cert vot prestat que la CUP va rebre l’any 2015, sobretot en zones menys poblades.

Què ha fet el votant d’Unió?

Una de les estratègies del PSC per augmentar la seva base electoral va passar per una aliança amb antics puntals d’Unió Democràtica. Tot i que el partit d’Iceta ha pujat un escó, en el fons s’han quedat igual, perquè ha anat a parar a Ramon Espadaler, d’Units per Avançar i que va ser cap de llista d'Unió el 2015. Els propis socialistes han reconegut que els resultats no van estar a l’alçada de les expectatives. Un senyal d’aquest magre creixement és el fet que els exvotants d’Unió no han optat en la gairebé totalitat pel PSC. Vora el 40% d’ex-Unió van votar dijous per Miquel Iceta. La resta es van repartir, a parts iguals, entre Cs i JxCat.
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

El 100% de los votantes de "els Comuns" no son independentistas
A-Z, 24/12/2017 a les 15:19
+10
-30
Todos los votantes de "els comuns", en estas elecciones no son independentistas
¿Hay algún votante independentista que no haya votado a un partido independentista? Sin lugar a dudas,la respuesta es :NO.
Entonces, es evidente que los independentistas de "els comuns" también lo han hecho y por eso tienen menos escaños.
Por ello podemos afirmar que el 100% de los votos de "els comuns" No son independentistas y con una gran mayoría de sus votantes que no lo son ,deberán obrar en consecuencia.
Además, los partidos que proclamaron la DUI solo han alcanzado el 47,5 % de los votos, por lo que ésta no ha tenido un apoyo mayoritario.
Per convèncer votants d'arrels espanyoles el discurs catalanista bonista i moral és inútil i fins i tot contraproduent.
Anònim, 24/12/2017 a les 15:30
+20
-2
Els debats s'han de guanyar, s'ha de
deixar de banda el victimisme i el bonisme, i tenir un discurs molt més contundent. Això valoren els espanyols, i això els polítics de JxCat i Erc, amb contades excepcions (Toni Comin, Gabriel Rufián) no ho saben ni volen fer. Ciutadans els ha captat així.
D'on surten aquestes dades?
Mirea75, 24/12/2017 a les 16:23
+16
-2
Doncs això. D'on surten aquestes dades. Algunes es poden deduir i d'altres no. L'article no posa la font.
La Realitat que els Catalans i llurs líders independentistes volen amagar
Jordi (Català i Suís - Brasil), 24/12/2017 a les 17:11
+15
-4
Fantàstic ! Un article al diari de São Paulo on finalment hom escriu el que tots els Catalans sabem: que la majoria de votants dels partits unionistes són "estrangers". Parla clarament de gairebé 2 milions d'electors que ni tan sols varen nàixer a CAT.
És com si a CH els 2 milions d'estrangers tenien dret a vot.


,partido-ciudadanos-vence-com-apoio-de-espanhois,70002128429

Andrei Netto, Enviado Especial / Barcelona, O Estado de S.Paulo

No té pas els tabous dels periodistes catalans ni tan sols els dels europeus que malden per amagar la realitat: els votants dels partits unionistes són majoritàriament membres de la Colònia Espanyola, inclosos jutges, policies, guàrdies civils, militars, funcionaris i emigrats estrangers en llur majoria espanyols.

Una anècdota: fa uns anys em vaig estar a un hotel d'una ciutat del Vallès durant uns dies i la propietària era una dona espanyola arribada feia 5 anys a CAT. Ja hi tenia família a CAT. Petàvem la xerrada els vespres perquè hi havia pocs clients. Em sorprengué força tot el que l'espanyola em deia:

1-En 5 anys a CAT jo era un dels poquets que li parlava català i no canviava mai a l'espanyol. Ella ho trobava normal i el que trobava anormal és el comportament dels Catalans de parlar espanyol a tort i a dret.

2-Aquí arriba la sorpresa: com ja hom parlava de referèndum d'independència, ella em digué el següent: "ELS ELECTORS D'AQUEST REFERÈNDUM HAURIEN NOMÉS D'ÉSSER ELS CATALANS i NO PAS TOTS ELS ESPANYOLS INSTAL.LATS A CAT". Ella mateixa em deia que a ella no li concernia gens ni mica CAT.

I aquí li vaig explicar el problema del tabou dels "Castellanoparlants-Catalanoparlants", una collonada inventada pels progres als 70 per tal d'amagar la invasió migratòria espanyola enviada per en Franco per destruïr definitivament al Nació Catalana.

El més sorprenent és que els partits independentistes inclosa la CUP continuen amb tota aquesta collonada. Però la realitat de la Colònia Espanyola a CAT és tan evident ja quan arribes al Prat en avió, llogues un cotxe o agafes un taxi, que fins i tot jo em demane si els nostres líders no han pas abandonat la nostra llengua en benefici d'allò que avui mateix en Carod escriu al Món: la millora de les condicions socials,, això, sí, tot en ESPANYOL !

es lo que hay.
Anònim, 24/12/2017 a les 17:56
+3
-12
desde hace siglo y medio,(justo cuando cambio el destino del mercado español)cataluña empezo a ser mas avanzada que el resto de españa ,

era la mas favorecida por los gobiernos de españa,

era la protegida hasta de los dictadores(40% de la inversion del INI para cataluña 20% para el pais vasco, resto para el resto de españa) , etc, etc,

eso hay que cambiarlo y hacer justicia al resto de españa y puesto que RAJAO nunca lo hara , debemos de hacerlo los españoles por medio del CONSUMO DE CERCANIA.
pobres desgraciados
Anònim, 24/12/2017 a les 17:59
+2
-19
QUE NO OS ENGAÑEN.


que no os engañen , si el tomate de murcia no se vende a la empresa catalana que habitualmente se lo compra porque se la boicotea , se vendera a la empresa española que la ha reemplazado por tu boicot y que por tanto ha aumentado mucho sus ventas,.
-----------------

ventas de cava extremeño en 2015 75.000 botellas.

venta de cava extremeño en 2017 5.000.000 de botellas .

previsiones de ventas para el 2018 18.000.000 de botellas con su correspondiente cristal y corcho incluido ,,,por lo del tiro en el pie.
---------------------------------------


que no os engañen , que no nos cuenten que si nos compramos una pizza de la fabrica de nuestra ciudad en vez de una catalana , nos estaremos pegando un tiro en el pie.


si yo compro un CITROEN en vez de un SEAT , estare creando trabajo y riqueza en españa y paro y miseria en cataluña , las matematicas no fallan ,, si china se esta enriqueciendo es porque vende mas de lo suyo,,, por mucho que este el mundo interconectado , a los africanos no les llega nada.

que no os engañe tampoco el PP , ese partido defiende el capital pñor encima de epaña y d elos españoles , por tanto , en que parte de españa hay mas capital español , catalan o internacional instalado?, pues eso.

si vamos a esas , los separatistas catalanes cuando aconsejan consumir de cercania , son tontos y se estan pegando un tiro en el pie?.pensad a ver quien es el tonto aqui.


los españoles tenemos en nuestras manos un arma infalible para ganar la batalla a los secesionistas, EL CONSUMO y por ende de CERCANIA , empleadla adecuadamente y vereis pronto grandes resultados , nadie resiste a este arma , ocasiona estragos y miseria alli donde NO SE QUIERE UTILIZAR...


43,49%
Anònim, 24/12/2017 a les 18:46
+11
-3
Resultat dels Constitucionalistes o del 155 o Unionistes : 43,49%
pobres desgraciados
Anònim, 24/12/2017 a les 19:19
+1
-10
QUE NO OS ENGAÑEN.


que no os engañen , si el tomate de murcia no se vende a la empresa catalana que habitualmente se lo compra porque se la boicotea , se vendera a la empresa española que la ha reemplazado por tu boicot y que por tanto ha aumentado mucho sus ventas,.
-----------------

ventas de cava extremeño en 2015 75.000 botellas.

venta de cava extremeño en 2017 5.000.000 de botellas .

previsiones de ventas para el 2018 18.000.000 de botellas con su correspondiente cristal y corcho incluido ,,,por lo del tiro en el pie.
---------------------------------------


que no os engañen , que no nos cuenten que si nos compramos una pizza de la fabrica de nuestra ciudad en vez de una catalana , nos estaremos pegando un tiro en el pie.


si yo compro un CITROEN en vez de un SEAT , estare creando trabajo y riqueza en españa y paro y miseria en cataluña , las matematicas no fallan ,, si china se esta enriqueciendo es porque vende mas de lo suyo,,, por mucho que este el mundo interconectado , a los africanos no les llega nada.

que no os engañe tampoco el PP , ese partido defiende el capital pñor encima de epaña y d elos españoles , por tanto , en que parte de españa hay mas capital español , catalan o internacional instalado?, pues eso.

si vamos a esas , los separatistas catalanes cuando aconsejan consumir de cercania , son tontos y se estan pegando un tiro en el pie?.pensad a ver quien es el tonto aqui.


los españoles tenemos en nuestras manos un arma infalible para ganar la batalla a los secesionistas, EL CONSUMO y por ende de CERCANIA , empleadla adecuadamente y vereis pronto grandes resultados , nadie resiste a este arma , ocasiona estragos y miseria alli donde NO SE QUIERE UTILIZAR...


ja, ja, ja.
Anònim, 24/12/2017 a les 19:23
+4
-14
43,49%
Anónimo, 24/12/2017 a las 18:46

Resultado de los Constitucionalistas o del 155 o Unionistas: 43,49%

------------------------------

me parece bien que te consueles de alguna manera , pero aunque el separatismo tuviera el 90% iba a ser igual , españa es de todos los españoles.
CUANTO CINISMO...CUANTA HIPOCRESIA.
AITH ORTILLA, 24/12/2017 a les 20:18
+9
-3
Bien, para el establishment (incluida la Sexta) hay más votantes a favor de la no independencia que a favor de la independencia (CeC-P no son independentistas). Y, por tanto, el Estado español no puede aceptar que Cataluña sea independiente. Utilizando este mismo argumento: en Cataluña hay más votantes a favor de la derogación del 155, de la anulación de todos los procesos penales abiertos a políticos indepes, de que haya un referéndum pactado y de que Cataluña sea reconocida, como mínimo, como nación dentro de la nación de naciones que seria España (Plurinacional). Alguien cree que el "demòcrata" Estado español aceptará estas últimas mayorias. Claro que no, solo acepta la primera. Ergo, suspenso en democracia.
Quina vergonya publicar els comentaris en Espanyol !
Jordi (Català i Suís - Brasil)nim, 24/12/2017 a les 20:50
+14
-10
Fa anys que demano als meus compatriotes de l'Interior de tenir els comportaments següents que comportarien un enfrontament molt fort contra l'Ocupant Espanyol i augmentaria l'autoestima dels Catalans:

1-Deixar de parlar Espanyol. Oblidar la llengua dels Ocupants
2-Deixar de permetre comentaris en Espanyol als webs Catalans
3-Aturar tota mena de contacte amb tot el que sigui Espanyol: tvs, ràdios, llibres, revistes i el més important: cap contacte amb els Espanyols.
4-Mai adreçar-se en Espanyol a ningú.
5-Rebutjar tenir converses amb algú que et parli Espanyol: respondre en anglès.

Aquesta estratègia de comporaments lingüístics ha funcionat molt bé a Flandes. Els joves Flamencs rebutgen parlar francès i TOTS els Estrangers instal.lats a Flandes, inclosos els Wallons francòfons han de dominar el Neerlandès.

Allò que els Catalans encara no han entès és que Ningú no els prendrà seriosament si Ells mateixos - i llur pròpia llengua - no es prenen seriosament.

Com és possible que la Comunitat Espanyola a CH parli perfectament la llengua oficial a cada Cantó i a CAT es pixi i cagui en la llengua Catalana ?

La Resposta és clara: Els Catalans es pixen en llur pròpia llengua i és per això que encara no s'han alliberat del Jou Espanyol.
Sorprenents Catalans !
Jordi (Català i Suís - Brasil), 24/12/2017 a les 20:59
+8
-7
No puc pas comprendre la surrealista "NORMALITAT" amb què tothom sembla opinar i tractar la situació política després d'aquestes eleccions que tots sabem fora de la legalitat, convocades i executades amb presos polítics i exiliats, tots escollits democràticament pels Catalans.

Els articles a la premsa francòfona suïssa són de profunda divisió entre els "Catalans" i cap mot als presos polítics i exiliats.

Després de proclamar la República Catalana i no fer una crida als Catalans per tal de protegir les Institucions amb l'ajuda de la Policia Catalana, jo em demane quina serà l'estratègia de lluita contra els Espanyols.

Francament, presentar-se el 21D separats i sense acord frega l'acudit. Però els Catalans són forts a fer el ridícul. Recordeu els viatges pedagògics de la Generalitat per les terres espanyoles per tal de neutralitzar l'ODI que ens tenen. Sí, cal dir-ho. Ens tenen ODI. I els Catalans quiets, calladets i qui dia passa, any empeny.

De les violències dels Espanyols l'1O cap mitjà internacional en parla.
20:50
Anònim, 25/12/2017 a les 14:18
+6
-1
Els teus comentaris no ajuden gens, company. Creu-me.
NO HI HAVIA OPCIÓ DE VOT. Calía per molts votar nul.
aLERNO, 25/12/2017 a les 14:54
+0
-3
Hi ha gent, com a jo, que troba que el Estat espanyol es el mes xovinista i troglodita d'Europa i que obviament cal reformar-ho però el fet que hi hagin tants "espanyols" a Catalunya fa traumatic i disfuncional tratar de trencar totalment amb Espanya.

Per aixo calia tenir una opció republicana, sobiranista, (p.e. La Confederació o el federalisme) per esser 100% sobirans (que les decisions siguin sempre voluntaries, que la darrera paraula estigui sempre en la Generalitat) però preservant alguns vinculs institucionals i emocionals amb Espanya.

Després que Fachín hagi donat el seu suport al trencament total no hi havía terças vies.

(Disculpeu com a sempre el meu català dolent)
República
Anònim, 30/12/2017 a les 20:07
+1
-0
Ens cal fer un referèndum d'autodeterminació acordat... amb la Unió Europea i l'ONU.

De fet el Quebec i Escòcia varen celebrar referèndum amb un percentatge més baix de diputats i vots independentistes als seus parlaments.

No us deixeu entabanar ni aixecar la camisa per l'unionisme espanyol, més fals i trampós que una moneda de 3 euros.

Aprofito l'avinentesa per recordar i demanar la llibertat immediata dels presoners polítics segrestats per l'estat espanyol.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Colau amb líders municipals al ple que va tombar la multiconsulta | Jordi Bes
Jordi Bes
01/01/1970
Un informe al qual ha tingut accés NacióDigital conclou que alguns vots en contra de la iniciativa "no tenen validesa jurídica" i retreu als partits que actuessin per "oportunitat política"
01/01/1970
El conseller de Cultura a l'exili assegura que ell es limitava a "complir els mandats legals" i descarta que es demani la seva extradició per l'acusació en relació a les obres d'art
01/01/1970
Fundador d'Òmnium, va ser militant d'UDC i conseller de Justícia
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
Sara González | 13 comentaris
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
Xavir Sardà, aquest dilluns a la tarda durant l'entrevista amb NacióDigital | Albert Alcaide
Pep Martí | 24 comentaris
01/01/1970
El periodista afirma en una entrevista a Nació Digital: "No em mortifica la independència, sinó com ho aconsegueix" | "Som molts, tenim raó i el món ens la donarà... Aquesta tripleta ens ha fallat moltes vegades", adverteix
Gabriel Rufián, Jenn Díaz i Jordi Borràs signant llibres | E. Plantada
Esteve Plantada
01/01/1970
Crònica d'una jornada que demostra la bona salut de Sant Jordi, un esclat de cultura i civisme que omple Catalunya de llibres i roses
Roses grogues i llaços grocs s'obren pas aquest Sant Jordi | Albert Alemany
Sara González | 3 comentaris
01/01/1970
La jornada cultural està marcada per ser la primera des de la restauració de la democràcia sense Govern i amb la Generalitat intervinguda