Barcelona presenta un recurs contra el govern espanyol per la dissolució del Diplocat

L'executiu barceloní assenyala que la decisió de disoldre l'organisme depén del plenari, on hi ha l'Ajuntament

Redacció
22 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:34h
El govern espanyol va destinar una de les primeres bales de l'article 155 a liquidar el Diplocat. El passat 27 d'octubre, just quan PP, PSOE i Ciutadans van acordar al Senat donar llum verda a la intervenció de l'autonomia catalana, ja es va anunciar la decisió d'acabar amb l'organisme destinat a gestionar la diplomàcia de la Generalitat.

El passat divendres 15 de desembre, el portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar en roda de premsa que el consell de ministres havia acceptat formalment clausurar-lo. Ara, però, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra l'ordre estatal, emès pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

Segons el consistori barceloní, el Senat no va autoritzar la dissolució de consorcis amb altres administracions, i hauria de ser el plenari del Diplocat, del que forma part l'ajuntament, el que aprovés la dissolució.

El recurs contenciós-administratiu planteja que hi pot haver una extralimitació en relació a l'acord del Senat, ja que, segons l'ajuntament, "en virtut del 155 no sembla que s'habiliti el govern de l'Estat per afectar els consorcis interadministratius", com ho és, per exemple, el Diplocat. Sota aquesta premissa, segons es raona en el contenciós presentat, hi pot haver una manca de cobertura legal en la instrucció donada pel Ministre d'Hisenda i Funció Pública.

A més, el contenciós apunta que, amb aquesta ordre, i d'acord amb els estatuts, "es pot estar cometent una infracció en el procediment de dissolució del Diplocat, ja que el màxim òrgan intern és el Plenari, del qual és membre el representant de l'Ajuntament de Barcelona".
Arxivat a