ERC veu ratificat el mandat de l'1-O i reclama a Rajoy que s'assegui a negociar

Marta Rovira admet que esperava guanyar les eleccions però crida a investir ràpid un nou Govern amb JxCat i la CUP que posi fi al 155 i segueixi el full de ruta cap a la República | El tercer lloc aconseguit pels republicans queda lluny de les expectatives, malgrat que aconsegueix un resultat força homogeni, essent segona força a les quatre circumscripcions

Marta Rovira, valorant els resultats electorals, des de l'Estació Central.
Marta Rovira, valorant els resultats electorals, des de l'Estació Central. | Josep Maria Montaner
22 de desembre del 2017
Actualitzat a les 0:20h
Cares llargues en la nit electoral d'ERC. De l'anàlisi de les primeres taules electorals, els dirigents republicans ja havien previst que els resultats que esperaven arran de les enquestes quedarien lluny de fer-se realitat. La pugna entre ells i Cs per al primer lloc amb què apel·laven al vot útil durant la recta final de la campanya ha estat fictícia, ja que la formació d'Inés Arrimadas s'ha imposat clarament i, a més, Junts per Catalunya s'ha colat com a segona força amb un resultat del tot imprevist. El nou rècord de vots d'ERC i la ratificació de la majoria absoluta, però, han estat motius per somriure en una nit agredolça.

Així, la secretària general dels republicans i principal líder durant aquesta campanya, Marta Rovira, ha centrat el seu discurs en aquesta victòria independentista de 70 diputats en el Parlament i ha subratllat que "hi ha suma independentista, una suma clarament republicana". "Les forces clarament independentistes i republicanes hem tornat a guanyar les eleccions a Catalunya!", ha insistit, un resultat que, segons ha lamentat s'ha produït en un context de "la repressió i l'ofensiva policial i judicial" de l'Estat i amb "mig Govern a l'exili" i Oriol Junqueras i altres dirigents independentistes empresonats.

En aquestes condicions i amb quasi el 99% escrutat, els republicans han aconseguit 32 diputats -més dels que havien tingut des de la Segona República- i 921.533 vots, el 21,41% del total. Amb això, s'han quedat a cinc escons de Cs i a dos de Junts per Catalunya (JxCat). Arrimadas ha superat ERC per uns 170.000 vots i Puigdemont ho ha fet per un marge més estret de 12.000 vots. Per sota, el PSC ha quedat molt lluny, a 15 diputats i més de 120.000 paperetes de distància.

La dirigent d'ERC ha asseverat que "els ciutadans han votat llibertat i que pugui tornar el Govern a l'exili" i, malgrat que tothom "deia que era impossible", les forces favorables al mandat de l'1-O han millorat resultats respecte el 2015, cosa que l'ha dut a clamar que "l'independentisme ha tornat a guanyar les eleccions i les ha perdut el senyor Mariano Rajoy". "La República ha guanyat el 155", ha afirmat, motiu pel qual s'ha preguntat si el president del govern espanyol "farà el favor de seure a una taula de diàleg i negociació com tants com li hem demanat", ja que "ha de respectar com a demòcrata" el resultat electoral. "Retiri el 155, alliberi els presos polítics i assegui's a dialogar!", li ha demanat.

Admet que volia guanyar

Rovira ha sortit acompanyada dels principals dirigents d'ERC i membres de la candidatura, com els consellers Raül Romeva i Carles Mundó, o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb qui ha admès que "ERC volia quedar primera força, però treballarà com ha fet sempre a favor del mandat democràtic, la justícia social i la igualtat d'oportunitats". Així, ha felicitat Cs per haver esdevingut el primer partit del Parlament "i molt especialment a JxC per ser la primera força independentista" i a la CUP, malgrat haver caigut dels 10 als 4 escons, per haver contribuït a "recuperar aquest mandat democràtic". Igualment, també ha felicitat els "comuns", tot i la caiguda electora, i ha esperat poder col·laborar en la nova legislatura: "Trobarem espais per compartir i construir República".

Sigui com sigui, la secretària general d'ERC ha reclamat ara "reobrir el Parlament i ser lleials al mandat democràtic" i investir "un Govern republicà tan ràpid com sigui possible i posar les institucions al servei dels ciutadans d'aquest país" per tal d'"acabar la repressió i que tornin els presos polítics". Igualment, ha defensat que "cal més justícia social i regeneració política democràtica" i construir un país que treballi per a tots els catalans, "independentment del que pensin, dels seus orígens o de les llengües. Finalment, ha acabat cridant a la independència i al líder del seu partit, empresonat: "Visca la República i l'Oriol Junqueras, que segur que ho està mirant! Ho hem fet i et vindrem a buscar ben aviat!".
 

La cúpula dels republicans i de la candidatura d'ERC, acompanyant Marta Rovira, la nit electoral del 21-D. Foto: Josep Maria Montaner


D'aquesta manera, malgrat que aquest resultat no li permetrà reclamar la presidència de la Generalitat per a Junqueras ni per a la mateixa Rovira -en cas que el cap de llista no sortís d'Estremera-, ERC ha acceptat ràpid mantenir el rol de segona força del procés, per darrere de JxCat, malgrat que tan sols els separen poc més de 12.000 vots, els quals es tradueixen en dos diputats pel sistema electoral. Per això, els republicans criden a negociar ja un Govern independentista que posi fi a l'aplicació del 155.

La segona força a les quatre circumscripcions

De fet, ERC ha estat la formació amb uns resultats més homogenis arreu del país, ja que ha estat precisament la segona força més votada a les quatre circumscripcions -en dos de les quals s'ha imposat Cs i en les altres dues JxCat-. A nivell comarcal, igualment, tampoc no ha pogut guanyar en més de quatre comarques, tres de les quals en el seu feu històric de les Terres de l'Ebre -Montsià, Baix Ebre i Ribera d'Ebre- i a l'Alta Ribagorça.

Així mateix, el seu sostre de vots havia estat en les eleccions estatals del 2004, amb Josep-Lluís Carod-Rovira de cap de llista, que en va aconseguir 638.902, un topall llargament superat aquest 21-D. Malgrat tot, en percentatge de vot, els republicans van obtenir el 23,67% en les eleccions europees del 2014, quan va ser primera força a Catalunya, tot i que la participació va ser del 47,6%, molt inferior a aquest dijous.
 

Sergi Sabrià, valorant la participació electoral a l'Estació del Nord. Foto: Josep Maria Montaner


A l'inici de la nit, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ja havia celebrat l'alta participació del 21-D, malgrat que havia insistit que es tractava d'unes "eleccions il·legítimes i convocades de manera il·legal". "Els catalans han demostrat altra vegada que s'estimen les urnes i hi han acudit de manera massiva", ha subratllat, un fet que evidencia que "el país està molt polititzat i això legitima el resultat"

Les pitjors condicions per fer campanya

El dirigent republicà ho ha destacat en una compareixença sense preguntes, abans de les 21h, en què encara no ha valorat resultats concrets, ja que el recompte era encara molt incipient. En tot cas, ha recordat que ERC ha afrontat els comicis en "les pitjors de les condicions, en unes condicions desiguals, amb el cap de llista a la presó i diversos candidats empresonats o imputats durant la campanya".

Així mateix, en contraposició amb l'1-O, ha aplaudit també que la jornada hagi transcorregut "sense violència, que s'hagi votat pacíficament i no hagin enviat les porres". Sabrià també ha agraït la feina dels 21.000 apoderats dels republicans i tots els membres de la candidatura per la feina feta en campanya. ERC ha seguit la nit electoral en l'Estació del Nord junt a més de 600 periodistes de mitjans catalans, estatals o internacionals, ja que totes les enquestes apuntaven que aquesta podria ser la força que s'imposés en aquesta nit electoral.