Ciutadans dona a l'espanyolisme un triomf insuficient per governar

Albert Rivera apunta a Rajoy sense esmentar-lo i diu que "Espanya necessita un projecte que il·lusioni"

Inés Arrimadas celebra la seva victòria
Inés Arrimadas celebra la seva victòria | Cs
22 de desembre del 2017
Actualitzat a la 1:28h
Ciutadans ha donat avui a l'espanyolisme el primer triomf de la seva història. Però l'unionisme ha perdut clarament les eleccions del 21-D. La victòria d'avui de Cs no convertirà en realitat el somni que avui han repetit els seguidors del partit taronja: "Presidenta!, presidenta!". Albert Rivera i Inés Arrimadas han parlat des de l'escenari aixecat a l'avinguda de Maria Cristina, a tocar de la plaça d'Espanya, on han convidat a assistir a militants i simpatitzants. L'ajustat dels resultats ha fet que la cúpula de Cs decidís esperar que finalitzés el recompte abans de fer la seva valoració final.

Amb les dues torres venecianes de la plaça d'Espanya com a marc dels seus parlaments, i mirant a les quatre columnes de Puig i Cadafalch per donar simbolisme a la seva victòria -insuficient, al capdavall-, Arrimadas ha dit que "per primer cop, un partit constitucionalista ha guanyat les eleccions a Catalunya", oblidant que el PSC i CiU havien guanyat moltes vegades. Ha donat les gràcies a "un milió cent mil valents" que han donat el seu vot al partit taronja. Ha dit que el seu partit ha guanyat en les deu ciutats més poblades de Catalunya i que el procés està derrotat. "Hem donat una lliçó al món", ha arribat a dir la candidata. Per Arribadas, els resultats deixen clar que "una majoria social dels catalans vol seguir sent catalana i espanyola". Ha afirmat això malgrat el fet objectiu que el bloc sobiranista manté la majoria absoluta al Parlament.

"Un projecte que il·lusioni"

Albert Rivera s'ha vanagloriat de l'èxit del seu partit: "Nosaltres ja no podem fer més" i ha dit que "Espanya ha de derrotar el nacionalisme a les urnes". Però de seguida ha apuntat cap a Madrid, pensant en la batalla per l'hegemonia del centre dreta, però sense esmentar en cap moment Mariano Rajoy. Ha assegurat que "defensarem un projecte de futur per a Espanya que il·lusioni una majoria d'espanyols". Si Arrimadas ha estat saludada al crit de "Presidenta!", quan ha parlat Rivera ho han fet al de "President!".   

"Els 37 diputats de Cs no poden amagar el fracàs global d'un bloc del 155 que queda, amb 57 escons, lluny de la majoria "

Un resultat insuficient

Els 37 diputats de Cs no poden amagar que l'unionisme, en totes les seves variants, ha estat derrotat. Amb 57 escons, ha quedat molt lluny de poder conformar una majoria. I, a més, el somriure de Rivera i Arrimadas, que serà cada cop més sobri a mida que passin els dies, és alhora l'amarga derrota d'un Mariano Rajoy a qui, aquesta nit, l'ha agafat el toro de la política catalana.

El cinquè per Tarragona... i un més

Ciutadans ha obtingut 37 diputats. Ha guanyat a Barcelona (amb 24 diputats) i a Tarragona, on obté el cinquè diputat que buscava des de l'inici de la campanya... i un més, i ha quedat tercer a Girona, amb 4, i a Lleida, amb 3, imposant-se a Lleida ciutat i a l'Aran. Els resultats a Barcelona, especialment a l'àrea metropolitana, i a Tarragona -superant ERC- són els que expliquen l'èxit de la formació, que ha obtingut la victòria a Tarragona ciutat i Reus, i un resultat contundent a Salou (43%). 

A Barcelona, els taronja consoliden la seva penetració metropolitana. A l'Hospitalet de Llobregat, on han fet un gran esforç, han arribat al 33% dels vots (quasi un 10% més que el 2015), guanyant clarament en una ciutat on governa el PSC.  I a la comarca del Baix Llobregat, han incrementat sensiblement el seu domini, amb un 31%.
 

Rivera i Arrimadas celebrant els bons resultats de Cs. Foto: Ciutadans


Nervis enmig del recompte

La direcció de Ciutadans ha viscut el recompte tancada en una sala de l'hotel Catalònia de plaça d'Espanya. Amb nervis i tensió, veient molt a tocar la victòria. I, segons han explicat fonts del partit, "molt sorpresos pels resultats minsos del PSC i del PP", que han estat pitjors del que preveien la major part de les enquestes. Quan s'han confirmat les experctatives de quedar en primera posició, Rivera i Arrimadas s'han abraçat de manera molt efusiva.
 
 
El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha fet abans la primera valoració del partit sobre la jornada electoral. Des de l'Hotel Catalònia de la plaça d'Espanya, el número dos d'Albert Rivera s'ha mostrat confiat en els resultats. S'ha felicitat per la "normalitat democràtica" del dia electoral i ha subratllat el "rècord històric de participació". Villegas s'ha vantat d'haver mobilitzat tota la gent que ells volien, que era un dels objectius de la seva campanya.

Villegas: "S'han vist les ganes de canvi pels carrers"

Villegas ha dit que "avui s'han vist a Catalunya les ganes de canvi als carrers i als col·legis electorals" i s'ha mostrat confiat en què els resultats facin bons els pronòstics dels sondejos. Però no ha volgut entrar a valorar el sondeig del grup Godó. "És un dia important per Catalunya, però també per Espanya i per Europa". Villegas ha comparegut acompanyat de les altres dues persones clau en la war room d'Inés Arrimadas: Fran Hervías, secretari d'organització, i Fernando de Páramo, responsbale de comunicació.   

Ha estat la primera compareixença de la direcció de Cs en una nit que ja es preveia llarga i plena d'emoció. Ciutadans ha preparat una gran celebració en el que espera que sigui un moment triomfant pel partit unionista. Està preparada una compareixença d'Albert Rivera i Inés Arrimadas a l'avinguda de Maria Cristina, al costat de les Torres Venecianes, quan ja es coneguin resultats rellevants del recompte. A aquesta intervenció dels dos líders s'ha convocat a militants i simpatitzants. De confirmar-se els bons auguris de moltes enquestes, tot indica que l'avinguda, amb el Palau Nacional al fons, es convertirà en una gran festa unionista. 

Hi ha 400 periodistes acreditats de 108 mitjans per seguir els resultats de Ciutadans. D'aquests, un total de 52 són d'àmbit estatal i 56 de mitjans internacionals, el que dona una idea de l'expectació creada per aquestes eleccions, en què Ciutadans apareix com una de les candidatures amb opcions de quedar en primera posició.