JxCat exigeix la restitució de Puigdemont després de la derrota del 155

La candidatura del president obté la segona plaça amb 34 escons, només per darrere de Ciutadans, i supera ERC en la pugna per l'hegemonia independentista | "Soraya, l'executiu de Puigdemont ha guanyat i les urnes han escapçat el PP", resumex Turull

Els candidats de Junts per Catalunya, en la valoració de resultats
Els candidats de Junts per Catalunya, en la valoració de resultats | Junts per Catalunya
21 de desembre del 2017
Actualitzat el 22 de desembre a les 0:45h
Satisfacció, molta satisfacció, a Junts per Catalunya tot i la victòria de Ciutadans en vot i escons a les eleccions del 21 de desembre. La candidatura de Carles Puigdemont, que fa tan sols un mes i mig pràcticament ni existia, ha aconseguir superar ERC en la pugna pel lideratge independentista a les urnes i ha sumat 34 escons. Un resultat que ha superat totes les enquestes -només alguna preveia superar la trentena- i que reforça la posició de Puigdemont, que durant la campanya s'ha presentat com el president legítim i com l'únic garant de fer tornar tot l'executiu cessat pel 155 a Palau. Les abraçades, somriures i crits de "president, president" han omplert el sòtan de l'Hotel Catalonia Eixample 1864. Tots els candidats han pujat a l'escenari per celebrar el moment.

"Avui el 155 ha perdut a les urnes", ha assegurat Elsa Artadi, directora de campanya de la candidatura, que ha resumit: "Puigdemont 34, Rajoy, 4". "Avui és la victòria de tots nosaltres, també d'ERC i de la CUP", ha apuntat Artadi, constantment interrompuda per crits de "president, president". La victòria l'han dedicat als presos polítics i als exiliats, molts dels quals formen part de la candidatura. Els crits de "llibertat, llibertat" s'han apoderat en aquest moment de l'escenari.
 
Eduard Pujol, número vuit per Barcelona, ha apuntat que és "hora de la restitució". "S'ha de restituir el Govern, hi ha d'haver la rectificació que estem esperant", ha recalcat el portaveu de la llista, que ha trobat una "heroicitat" el resultat. "El 155 ha quedat mort i enterrat. Les urnes l'han enterrat", ha assenyalat. Més contundent ha estat el conseller Jordi Turull, que ha estat corrosiu amb Soraya Sáenz de Santamaría: "Soraya, el Govern de Puigdemont ha guanyat i el PP ha quedat escapçat a les urnes".

La victòria a Girona, clau

"Sort de Girona, que no falla mai", sostenien des de la sala de màquines de la candidatura a mida que avançava el recompte. La llista del president ha sumat 7 diputats i prop de 145.000 vots, un 36,67% dels sufragis per davant dels 85.000 que ha acreditat ERC. A Lleida, Junts per Catalunya s'ha convertit en primera força amb 6 escons i prop de 76.000 vots, mentre que a Barcelona s'ha hagut de conformar amb la tercera plaça degut a l'auge de Ciutadans i al bon paper d'ERC.

Als voltants de l'àrea metropolitana, els de Puigdemont han obtingut 17 escons. A Tarragona, una plaça complicada per a l'independentisme, la llista de Puigdemont també ha estat tercera amb 4 escons i 93.832 sufragis.

Primera participació

Es fa complicat comparar els resultats de Junts per Catalunya amb convocatòries anteriors, fonamentalment perquè és la primera vegada que la formació es presenta. El PDECat, el partit hereu de Convergència en el qual milita Puigdemont i que dona suport tècnic, logístic i econòmic a la llista, no s'ha presentat mai a les eleccions. De manera que el record més recent, amb les dades de les últims comicis catalans a la mà, és el de Junts pel Sí, candidatura formada per CDC, ERC, Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres (MES), a banda de independents com Lluís Llach i Germà Bel.
 
Aquella candidatura va obtenir 62 escons i 1.628.714 vots, un 39,59% del total, i durant tota la legislatura ha necessitat acords amb la CUP per tirar endavant el full de ruta. Si es posa el retrovisor i s'observen les dades de Convergència, que es va presentar per última vegada a les eleccions espanyoles del juny de l'any passat, es comprova que la llista liderada per Francesc Homs va obtenir 483.488 vots. A Barcelona i a Tarragona va ser cinquena força, mentre que a Girona i Tarragona va quedar segon.

El futur del 155

Elsa Artadi, directora de campanya de Junts per Catalunya i número deu per Barcelona, ha comparegut poc després de les vuit del vespre amb Eduard Pujol, número 8 i portaveu de la llista, per "celebrar l'altíssima participació". "És una excel·lent notícia: a Catalunya manen els catalans i estimem la democràcia", ha apuntat Artadi, que ha denunciat els intents "d'alterar resultats" per part d'alguns partits. "Els catalans rebutjaran el 155 i les interferències de Mariano Rajoy", sosté. "Avui el 155 morirà a les urnes", ha insistit la directora de campanya.
 

Elsa Artadi i Eduard Pujol, durant de la compareixença Foto: Adrià Costa


Pujol ha "felicitat el país". "Les urnes ens agraden, no ens fan por. Sempre que algú desitgi que ens trobem a les urnes, ens hi trobarem", ha ressaltat. "No hem de normalitzar segons quines coses", ha recalcat el número vuit de Puigdemont, que ha mostrat "orgull" per la reacció ciutadana en aquests comicis.

Campanya arreu del territori

Al llarg de les últimes setmanes, Junts per Catalunya ha fet 350 actes arreu del país. La campanya es va tancar amb l'anomenat "megamíting", que va tenir 70 punts físics de seguiment en els quals van assistir unes 5.000 persones. El vídeo del discurs de Puigdemont acumula 59.900 connexions, segons informa la candidatura. Cada nit, el president de la Generalitat ha connectat en directe des de Bèlgica per aparèixer en els mítings, que han recorregut les principals ciutats del país.
 
El material de campanya més vist, però, ha estat l'àudio de Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i número dos de la llista. "No podem donar l'esquena al president", va assenyalar divendres passat en el míting central de la llista. Aquest missatge, pel qual Sànchez ha rebut represàlies a Soto del Real, ha acumulat fins ara 124.940 visualitzacions entre Twitter, Facebook i YouTube.