Què fer per combatre la sequera? La reutilització d'aigua, el millor recurs

La depuradora del Prat de Llobregat pot impulsar cada dia 250 milions de litres d'aigua regenerada d'una "qualitat excel·lent" per ser tractats a la planta potabilitzadora d'Aigües de Barcelona a Sant Joan Despí

Les instal·lacions de la depuradora d'aigües del Prat
Les instal·lacions de la depuradora d'aigües del Prat | Esteve Plantada
21 de desembre del 2017
Actualitzat a les 7:13h
Aquest any "ha plogut poc i malament", tal com explica Javi Santos, cap de planta d'EDAR, a les instal·lacions de la depuradora d'aigües del Prat. Estem en el pitjor any de sequera des del 2007, amb dades a la mà i amb el nivell de reserves dels pantans de les conques internes de Catalunya per sota del 60%, xifres que alerten d'una situació que, si tot segueix igual, pot ser força preocupant en un futur no gaire llunyà. "La manca de pluja ha evitat que s'arribés al nivell necessari d'embassaments, i això ens ha portat a aquest nivell de prealerta", rebla Santos.
 
I quina és l'opció més idònia per combatre la sequera? Per Aigües de Barcelona, l'aposta és la reutilització d'aigües regenerades, com subratlla el cap de planta de la depuradora del Llobregat, mesura que ha de garantir el subministrament d'aigua potable a l'àrea metropolitana de Barcelona "en cas de necessitat". Des de fa deu anys, la depuradora disposa d'una estació reparadora d'aigües residuals (ERA) i d'una canonada de 15 quilòmetres que pot arribar, riu amunt, fins a Molins de Rei. "La instal·lació porta des del 2007 sense ús. Però, precisament, es va fer pensant la possibilitat que algun dia pogués haver una sequera severa".
 
Una aigua de "qualitat excepcional"

Amb aquesta canonada es podrien arribar a impulsar cada dia uns 250 milions de litres d'aigua regenerada "d'una qualitat excel·lent, millor que la del propi riu", com subratlla Santos, que també això equival a la regeneració de més de cent piscines al dia. "L'aigua es podria impulsar riu amunt per ser tractada a la planta potabilitzadora d'Aigües de Barcelona a Sant Joan Despí i, per tant, serien totalment aptes per al consum humà". El sobrecost estimat de fer-ho seria "l'equivalent a 10 cèntims per 100 litres", tres cops menys que l'aigua dessalinitzada. Una xifra ínfima si tenim en compte el benefici que suposaria.
 

Javi Santos, cap de planta d'EDAR, atenent els mitjans a la depuradora d'El Prat Foto: Aigües de Barcelona


L'equipament del Prat, tal i com argumenta el cap de planta, ara només opera "al 0,7% de la seva capacitat" i valora que, en cas de necessitat, en quatre o cinc mesos es pot estar treballant al 100%, sense tenir en compte possibles imprevistos tècnics. Per posar-la en marxa caldria l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que ja van treballar colze a colze amb Aigües de Barcelona en el darrer episodi de sequera, els anys 2007 i 2008.
 
"L'aigua és d'una altíssima qualitat, apta per diferents usos", continua Santos, en la visita que la premsa fa per les instal·lacions, situat just davant d'una de les canonades més importants a nivell mundial. "Alguns dels usos potencials són enviar aigua a les llacunes del Delta del Llobregat, o bé subministrar el dipòsit de Montjuic per regar les zones verdes, o bé fer-ho per a abastir les indústries més properes, les de la Zona Franca". Els aqüífers del Baix Llobregat tenen una capacitat total de 100.000 milions de litres d'aigua en reserva per subministrar amb aigua potable totes les llars de Barcelona i la seva àrea metropolitana, en cas de necessitat, per un període de sis mesos.
 

Instal·lacions de la depuradora d'El Prat Foto: Aigües de Barcelona

 
La sequera, en situació d'alerta
A Barcelona i els municipis del seu entorn, el consum que es fa de l'aigua potable, amb una mitjana per habitant de 102 litres per dia, és d'una alta responsabilitat. En aquests moments, Catalunya es troba en fase de prealerta perquè el nivell de reserves dels embassaments de les conques internes estan per sota del 60%. Durant aquesta tardor, les pluges han estat un 50% inferiors respecte al mateix període del 2016. Si es confirmen les previsions més negatives de pluja, el proper mes de març podríem entrar en alerta de sequera. Però no s'entraria en restricció d'aigua domèstica fins a la fase d'emergència, el darrer dels nivells de sequera.
 
D'acord amb el Pla de Sequera de l'ACA, aquest és el darrer nivell que es decreta en un període de sequera quan les reserves d'aigua dels pantans estant per sota del 16%. Per tant, no podem demanar més esforços de contenció a la ciutadania de l'àrea metropolitana en una situació de sequera. En aquest sentit, són necessàries polítiques de prevenció i dur a terme les inversions necessàries durant els anys en què les reserves d'aigua als nostres pantans es troben en una situació òptima.
 

Javi Santos, cap de planta d'EDAR, davant la canonada de la depuradora d'El Prat Foto: Aigües de Barcelona