18 de desembre: campanya a Estremera, restitució de Puigdemont, esprint de Rajoy i reincidència de Borrell

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Marta Rovira i Ester Capella, entrant a la presó d'Estremera
Marta Rovira i Ester Capella, entrant a la presó d'Estremera | ACN
19 de desembre del 2017
Actualitzat el 20 de desembre a les 7:22h

El protagonista

ERC ha tancat la campanya amb una jornada dedicada al seu cap de llista, Oriol Junqueras, empresonat des del 2 de novembre. Al matí, la plana major dels republicans –encapçalats per Marta Rovira- s'ha plantat al centre penitenciari d'Estremera, a Madrid, on els esperaven un centenar de periodistes catalans, espanyols i internacionals. També s'hi han desplaçat una desena de membre del moviment neofeixista Hogar Social Republicano que s'han encarat i insultat la comitiva d'ERC des de darrera del cordó format per la Guàrdia Civil. A la nit, míting final a Sant Vicenç dels Horts –el municipi que el vicepresident català va governar durant dos mandats– el mateix dia que s'ha sabut que la Fiscalia reclama que no se'l pugui alliberar malgrat que és el favorit a les darreres enquestes publicades a l'estranger.


La proposta

La restitució de Puigdemont com a pas previ a obrir un diàleg amb la Moncloa. Aquesta és la proposta que Junts per Catalunya ha guardat pel darrer dia de campanya. Ho han assegurat des de plaça del Rei de Barcelona, on els representants de la candidatura han volgut presentar-se com l'única candidatura que defensa el retorn del president, Junqueras i tots els consellers a Palau. Precisament, abans de desplaçar-se a les escales del Saló del Tinell –un dels punts claus en la història política recent del país ja que s'hi va signar l'acord del primer tripartit-, s'han fotografiat davant del Palau de la Generalitat. “Tornarem” i “guanyarem” són els lemes que han exclamat alguns dels candidats.


La frase

“Hi ha molts més catalans que independentistes”. És una de les frases preferides de Rajoy per parlar del procés català –ja l'havia dit l'endemà del 9-N, per exemple-. Aquest dimarts l'ha pronunciada a Girona, on ha continuat l'esprint final de campanya d'un Xavier García Albiol a qui algunes enquestes "prohibides" li posen en discussió, fins i tot, el grup parlamentari. El president espanyol, després de fer una mica d'esport a primera hora a tocar del mar a Barcelona, s'ha desplaçat a Figueres –on no s'ha lliurat d'una escridassada, després a Girona per acabar la jornada al míting final a la capital catalana. Sigui com sigui, Albiol no es podrà queixar que la Moncloa no s'hagi abocat en el trist objectiu de no quedar últims al 21-D.

L'estirabot

El socialista Josep Borrell s'ha convertit per mèrit propis en el “guanyador” de la secció "L'estirabot". I és que el polític de la Pobla de Segur ha entrat en campanya en la recta final i no ha deixat passar ocasió per dir-la grossa contra l'independentisme. Després de proposar “desinfectar Catalunya” i qüestionar la “comprensió lectora” dels sobiranistes, avui ha assegurat que insistir en el projecte independentista acabarà suposant “arribar a les mans”. Borrell ha assumit el paper que en altres campanyes feien el Rodríguez Ibarra o l'Alfonso de Guerra de torn. En aquesta ocasió, però, amb el beneplàcit d'un candidat –Miquel Iceta- que al mateix temps reclamava reconciliació.