El 155, els presos i els efectes econòmics del procés alimenten el duel entre blocs al debat de TV3

El duel entre Rovira i Arrimadas emula la lluita entra ERC i Ciutadans per la primera posició el 21-D que reflecteixen les enquestes | La candidata republicana i Turull esquiven els retrets, focalitzats en el duel entre independentisme i unionisme

19 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:12h

El debat de TV3 Foto: Adrià Costa


Tres assumptes principals i blocs discrepants. Aquest és el resum del debat a TV3 entre tots els candidats -aquells que no són a la presó o a l'exili, per descomptat, han estat els grans absents- a les eleccions del 21 de desembre, aquest podria ser també el resum de la campanya electoral que acaba demà a mitjanit. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució, l'existència de presos polítics i les conseqüències econòmiques del procés han estat els principals aspectes que s'han tractat en el debat moderat pel director de TV3, Vicent Sanchis, que en diverses ocasions ha hagut de cridar a l'ordre els representants de cada partit per calmar la situació.

"La millor manera de derrotar el 155 és que entri al Palau de la Generalitat el 130è president, Carles Puigdemont", ha indicat Jordi Turull, de Junts per Catalunya. "Si de nosaltres depèn, posarem instruments per construir República", ha ressaltat Marta Rovira, número dos d'ERC, posant èmfasi en el flanc social del programa electoral i obrint la porta a "més formacions" més enllà de l'independentisme. "Si governen els mateixos, passarà el mateix", ha contestat Inés Arrimadas, presidenciable de Ciutadans, que veu en el 21-D una "oportunitat única per acabar amb el procés".
 


Un procés que ha dut mig Govern a Estremera i Alcalá Meco i també a l'exili, on hi ha el president Carles Puigdemont i quatre consellers. "Em deixaré la pell perquè surtin de la presó", ha indicat el candidat de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech. L'enganxada més forta en aquest assumpte ha arribat quan Rovira, visiblement molesta, li ha preguntat a Xavier García Albiol, cap de cartell del PP, si ja havien trobat "M.Rajoy" i si constatava com Luis Bárcenas seguia anant a esquiar a Baquèira-Beret després de totes les acusacions sobre el finançament irregular del PP.

"No parli en nom d'Oriol Junqueras", ha criticat la secretària general d'ERC en direcció a Arrimadas. "Hi ha gent a la presó perquè un jutge ha decidit que han fet un cop a l'Estat", ha indicat Albiol, intercedint en la conversa. "Això és injust i indignant", ha ressaltat Rovira. La cap de files de Ciutadans, després, ha indicat que els polítics són "persones normals" i que cal acabar amb els privilegis. El duel entre les dues dirigents no ha acabat aquí: la número dos d'ERC ha dubtat del finançament dels liberals i l'ha situat al servei dels interessos de l'Íbex-35.

L'endemà de les eleccions

Segons Arrimadas, cal un govern "transversal" amb independents que permeti arribar a acords. Miquel Iceta, que durant la campanya s'ha venut com l'opció contrària a la independència amb més possibilitats d'arribar a Palau, ha indicat que pertoca "un acord per canviar de rumb" que exclou acords amb els partidaris de l'estat català. Domènecg  -situat entre els independentistes i el "bloc de José María Aznar" o bé "l'executiu Frankenstein" format pels constitucionalistes-, ha carregat contra Arrimadas per les seves crítiques al model lingüístic català i a l'educació del país.

"Cal una alternativa de Govern catalanista i progressista, amb sensibilitats, més enllà de sigles i en el qual s'hi impliqui la societat civil", ha destacat. Ha estat en aquest punt quan Iceta li ha retret a Domènech el trencament del pacte entre el PSC i Barcelona en Comú a l'Ajuntament de Barcelona. "Demano que, si hi ha governs d'esquerres, no es trenquin com fa Catalunya en Comú cada vegada que pot", ha insistit el dirigent socialista entre la cridòria dels set participants.