18 de desembre: Ortega irromp, la fiscalitat de la CUP, el llop De Guindos i els reflexos de Cs

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Joana Ortega, en l'acte de democristians que fan costat a Puigdemont
Joana Ortega, en l'acte de democristians que fan costat a Puigdemont | Junts per Catalunya
18 de desembre del 2017
Actualitzat el 19 de desembre a les 11:07h

El protagonista

Joana Ortega ha irromput aquest dilluns en campanya. Ho ha fet en un acte de democristians que donen suport a Carles Puigdemont. Ortega, que es va fer valdre per ser cap de llista del PDECat per Barcelona, va tenir un paper clau al 9-N i això li ha costat estar inhabilitada i un embargament. Ve d'Unió, que va desaparèixer víctima dels mals resultats electorals i de la mal gestió econòmica de Josep Antoni Duran i Lleida. Els ex de la històrica formació democristiana, que aquests dies ja ha buidat la seu nacional que tenia al carrer Nàpols de Barcelona, es reparteixen entre els que, com Ortega i Joan Rigol, donen suport a Puigdemont; els Demòcrates, que liderats per Toni Castellà s'han integrat en les llistes d'ERC; i la nova formació Units per Avançar. Aquests darrers es presenten en coalició amb el PSC amb Ramon Espadaler i el suport de Duran.


La proposta

La CUP ha proposat incrementar l'IRPF a les persones que cobren més de 60.000 euros bruts a l'any. Ho van intentar, sense èxit, en la negociació dels pressupostos ara vigents, però la negativa de Junts pel Sí a penalitzar el que consideraven també classes mitjanes ho va impedir. Els anticapitalistes volen rebaixar la càrrega als sous més precaris, els menors de 15.000 euros. En això, el seu programa i el d'ERC coincideixen.


La frase

El PP ha intensificat, a través de membres de l'executiu de Rajoy, la presència en el tram final de la campanya per intentar millorar les seves magres perspectives electorals. "Els darrers mesos els catalans ja li han vist les orelles al llop", ha dit el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en relació als canvis de seu de diverses empreses. És un dels arguments més usats pel PP. Avui l'ha brandat a Foment del Treball. 


L'estirabot

El PSC ha presentat l'Icetaton, un "medicament" (caramels en forma de pastilla) per recuperar el seny. Ciutadans s'ha apuntat a la conya i ha presentat un prospecte amb les advertències: que té un 3% d'Unió (en referència als casos de corrupció de CiU), els indults i, com a efecte secundari, que pot provocar tripartits. Ells recomanen prendre molta "vitamina Cs".