Els «comuns» s'encomanen a Iglesias en l'esprint final de la campanya

Podem envia tota la direcció estatal a Catalunya per ajudar Domènech amb una última embranzida abans del 21-D | Els "comuns" volen garantir que tindran un paper decisiu en la governabilitat

Pablo Iglesias, amb Alberto Garzón, Ada Colau i Xavier Domènech al míting central dels comuns a Nou Barris
Pablo Iglesias, amb Alberto Garzón, Ada Colau i Xavier Domènech al míting central dels comuns a Nou Barris | Dani Gago / Catalunya en Comú
18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:55h
Els "comuns" van tenir clar des del principi que aquesta campanya electoral havia de pivotar en la figura de Xavier Domènech, que fa dos anys va passar de ser un desconegut pel gran públic a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya. La presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, es va limitar a dos actes, a Tarragona el dia 11 i a Nou Barris dissabte passat. Al seu torn, la implicació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el circuit principal també ha estat més aviat discreta. Finalment, però, hi haurà un gir en l'agenda final de la campanya més difícil per a Domènech: aquest dimarts, en l'acte de tancament, no només intervindrà per sorpresa Iglesias, sinó que desembarcarà a Catalunya pràcticament tota la direcció estatal de Podem. 

Les enquestes han estat dures de principi a fi amb les perspectives de Catalunya en Comú-Podem. Els auguren xifres per sota dels 11 representants que va obtenir Catalunya Sí que es Pot -coalició en la qual els de Colau no es van implicar- fa dos anys. Això sí, també pronostiquen que els "comuns", malgrat obtenir una presència discreta numèricament al Parlament, poden ser decisius a l'hora de decantar la investidura i el Govern. Per assegurar-se la clau i perquè es volen adreçar especialment al quasi milió d'indecisos, la formació de Domènech vol protagonitzar una ofensiva final, que va arrencar dissabte a Nou Barris.

De la omnipresència del 27-S a l'aparició selectiva del 21-D

En aquest districte emblemàtic de Barcelona clau en la victòria de Colau va reaparèixer la marea morada de les bases de Podem, que ha estat pràcticament desapareguda en una agenda d'actes que ha comptat amb una mitjana d'assistència de 200 persones. A Nou Barris, amb la presència d'Iglesias, Alberto Garzón i Colau es va disparar a 2.000 i els "comuns" van proclamar que estava en marxa una "remuntada històrica". L'equip de Domènech no volia repetir l'error que, al seu parer, es va produir en la campanya del 27-S, quan l'omnipresència d'Iglesias van eclipsar per complet el cap de llista Lluís Rabell. I encara més sabent que el secretari general de Podem està especialitzat en protagonitzar afirmacions polèmiques quan trepitja Catalunya. Un exemple, la reflexió verbalitzada en l'arrencada de la campanya, quan va afirmar que l'independentisme havia despertat el "fantasma del feixisme".

Però els "comuns" necessiten fer de la necessitat virtut, ja que, o són decisius o hauran de fer front a la irrellevància parlamentària si, a banda de no influir en la investidura, no superen els 11 diputats de Rabell. Podem és el primer interessat en tenir un paper determinant a Catalunya. Iglesias considera que, de fet, en funció del resultat del 21-D i de la configuració de govern que se'n derivi, també en dependran possibles canvis a Espanya. Això explica per què finalment Iglesias tancarà la campanya amb Domènech i Ada Colau en presència també de la número dos de Podem, Irene Montero, i una vintena de càrrecs més de la direcció estatal.  
 

Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Nou Barris Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


A la caça dels socialistes anti 155

Els "comuns" finalitzaran la campanya a Santa Coloma de Gramenet, ciutat on la socialista Núria Parlon governa amb majoria absoluta. La tria no és casual. Un dels objectius de Domènech és aconseguir sumar vots de socialistes enutjats pel suport del PSC al 155. Parlon va ser, de fet, una de les dirigents que es van alçar contra l'aliança de Miquel Iceta amb el PP i C's i que va plegar de la direcció del PSOE per aquest motiu. De fet, a l'hora de reivindicar el govern "progressista" de la mà d'ERC i del PSC, Domènech ha arribat a afirmar que vol que en aquest tripartit hi tinguin cabuda dirigents com Parlon i Joan Tardà. 

Que el vot de "comuns" i PSC tenen vasos comunicants és una evidència. Dins de la candidatura, però, hi ha qui reconeix que potser el trencament del pacte amb els socialistes a Barcelona ha acabat jugant a la contra. Inicialment es veia com un alliberament per a Domènech, que ha afrontat la campanya carregant contra l'ancorament del PSC al PP i C's sense la contradicció de governar amb el PSC a Barcelona. Però, a la vegada, interpreten que els propis socialistes molestos amb l'actitud de la direcció del seu partit poden haver vist amb hostilitat el trencament d'un pacte que consideren que funcionava a nivell de gestió per a la ciutat.

Domènech, de la mà d'Iglesias i Colau, intentaran revertir aquestes possibles hostilitats posant tota la carn a la graella en el darrer míting de la campanya. S'hi juguen el seu paper a Catalunya. I, de retruc, quota d'influència a Espanya.