PP: la ratificació del 155, a la corda fluixa

Els populars arriben al 21-D en últim lloc a les enquestes i es juguen a les urnes l'aval popular a la intervenció de l'autogovern

Els dirigents del PP en el tancament de campanya a Barcelona
Els dirigents del PP en el tancament de campanya a Barcelona | PP
20 de desembre del 2017
Actualitzat el 21 de desembre a les 14:59h
El PP arriba al 21-D en última posició a totes les enquestes. Les males perspectives electorals ja van encendre totes les alarmes i els dirigents estatals del partit han intentat donar un cop de timó en la recta final de la campanya reforçant la presència del president del govern espanyol a Catalunya. Mariano Rajoy va agafar les regnes per rescatar un candidat que no aconseguia remuntar.


En els darrers mítings, els dirigents populars no s'han cansat d'insistir en la necessitat d'un PP "fort" al Parlament i han alertat que els darrers escons a Girona, Tarragona i Lleida se'ls disputen amb ERC i la CUP. Malgrat que el PP encara les eleccions catalanes d'aquest dijous més tocat que mai, els populars no ho donen tot per perdut.

Poc abans de l'inici de l'acte que Rajoy va protagonitzar a Girona l'últim dia de campanya, un dirigent popular esperava salvar els mobles encara gràcies al "vot ocult" i amb l'expectativa de recollir el "vot democristià que no vol votar socialista". A partir d'aquest dijous, tot sortirà a la llum.

 Debilitat: el perfil d'Albiol 
- Un mal resultat electoral implicarà indefectiblement que el PP qüestioni tots els elements de la seva campanya, entre ells la idoneïtat del candidat. Xavier García Albiol ha dut a terme una campanya a mida, buscant el contacte amb els ciutadans a peu de carrer -sense arriscar-se a no omplir auditoris- i exhibint màxima contundència contra l'independentisme. Els populars, tanmateix, són conscients que Albiol no ha estat competitiu al costat de la candidata de Cs, Inés Arrimadas, que, fins i tot, el supera en popularitat entre els propis votants del PP.

-  Des del carrer Génova de Madrid s'han sondejat alternatives que passarien per perfils amb un accent més catalanista com el de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que també ha tingut una presència important en la cursa electoral catalana. Fonts del PP a Catalunya, tot i això, recorden que Albiol va ser escollit per unanimitat pel comitè electoral nacional i consideren "interessades" les veus que el qüestionen. Tot està en l'aire.
 

Dolors Montserrat assenyala Xavier García Albiol Foto: ACN

 
Amenaça: l'ascens de Ciutadans
- L'amenaça per al PP, que amb tota probabilitat esdevindrà una realitat, és l'ascens de Ciutadans. La candidatura encapçalada per Arrimadas ha avançat els populars i traurà rèdit d'unes eleccions que, paradoxalment, van ser convocades pel propi Rajoy. El protagonisme que va guanyar Arrimadas en la passada legislatura com a cap de l'oposició l'ha situat com la antagonista més clara de l'independentisme davant d'un Albiol que des de l'inici de la campanya s'ha limitat a esgarrapar titulars a cop d'estirabot.

- Malgrat aquesta rivalitat, que tindrà més assalts en l'àmbit estatal, el PP ha evitat el cos a cos amb el partit d'Albert Rivera. "El nostre electorat no entendria que en un moment com l'actual els ataquéssim", comentava al final d'un acte de campanya un dirigent estatal de la formació conservadora. Génova ha preferit que prevalgués la imatge d'unitat contra l'independentisme que l'erosió de Ciutadans.
 
Fortalesa: Rajoy, al capdavant
- Els populars s'han esforçat durant tota la campanya electoral en capitalitzar l'aplicació del 155. En un context en el qual el transvasament de vots només es produeix entre les formacions que integren els blocs unionista i independentista, el PP s'ha intentat erigir com el garant de la unitat d'Espanya i el retorn a la "normalitat" amb la intervenció de l'autogovern català i el cessament del Govern. I mai ha deixat de recordar que PSC i Cs van pujar al carro del 155 a "última hora".

- En aquest sentit s'entén la presència reforçada de Rajoy a Catalunya. Els populars han exhibit el president del govern espanyol per les quatre demarcacions catalanes. "Em sento orgullós que Mariano Rajoy hagi posat fi a l'aventura independentista de Puigdemont i Junqueras", ha insistit diverses vegades Albiol al llarg de la cursa electoral.

- La reivindicació del 155 i Rajoy, però, serà una arma de doble tall quan es comencin a conèixer els resultats electorals. Després de quinze dies defensant la intervenció de l'autogovern català, el PP es juga l'aval popular a la gestió del conflicte entre l'Estat i Catalunya. Serà difícil que un últim lloc per als populars no sigui interpretat l'endemà de les eleccions com una esmena a la totalitat al 155. De fet, el propi Albiol va admetre que quedar per darrera de la CUP seria un "autèntic descrèdit" per a Rajoy.
 

Xavier García Albiol i Mariano Rajoy en un acte de campanya a Badalona. Foto: PPC/Job Vermeulen

 
Oportunitat: responsabilitats en un govern unionista
- La formació d'una majoria alternativa a l'independentisme ha estat el fil conductor de la campanya del PP, que ha reclamat la confiança de l'electorat que ja els va votar en les eleccions espanyoles del juny de 2016. Aquest eventual canvi de color polític a la Generalitat també ha alimentat les esperances dels populars d'entrar al Govern, una aspiració llunyana per a un partit que mai ha superat el 15% del vot a Catalunya.

- En una entrevista a RAC1, Albiol ja va deixar entreveure les seves expectatives. No aspirava a la presidència de la Generalitat però sí que es va mostrar convençut que formaria part de l'executiu català. Fins i tot, es va postular com a vicepresident.
Arxivat a