Puigdemont avisa ERC que «alterar» el Govern legítim seria donar la raó a Rajoy

El president de la Generalitat s'erigeix com a "vot útil" en la recta final de la campanya en un acte amb democristians a favor de Junts per Catalunya | El candidat suma els suports de Joana Ortega i Josep Maria Vila d'Abadal, que signen un manifest a favor seu

18 de desembre del 2017
Actualitzat el 19 de desembre a les 10:32h

Carles Puigdemont intervé en l'acte de democristians Foto: Junts per Catalunya


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha alertat aquest dilluns ERC -sense citar-la explícitament- que "alterar" els plans per fer tornar el Govern legítim al Palau de la Generalitat és "donar la raó" a Mariano Rajoy i a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que ha acabat desembocant en el cessament dels consellers, l'empresonament de mig executiu i la marxa a l'exili de la resta de dirigents del país. [Si s'altera el Govern] Es donarà la raó a una manera d'entendre la política que ens porta a èpoques de temor i de retrocés", ha apuntat Puigdemont.

El candidat de Junts per Catalunya ha fet aquestes consideracions en un acte de suport de personalitats democristianes a la seva llista. Puigdemont ha volgut reivindicar la figura de Manuel Carrasco i Formiguera, del qual se'n parlava a casa seva, i ha volgut posar de manifest que la candidatura compta amb "totes les sensibilitats" del país

Manifest i suports

Junts per Catalunya ha rebut aquest dilluns suports d'última hora de cara a la cita amb les urnes de dijous. Es tracta de Joana Ortega, exvicepresidenta del Govern i condemnada pel 9-N, i de Josep Maria Vila d'Abadal, que va ser primer president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Vic. Actualment ocupa la presidència del consell nacional de Demòcrates de Catalunya, un partit que s'ha integrat dins la llista d'ERC a les eleccions del 21-D.
 

Joana Ortega, en l'acte de democristians que fan costat a Puigdemont Foto: Junts per Catalunya



"Hem de retornar la dignitat al nostre país per tal que el nostre president legítim, que hi ha donat tot, pugui tornar", ha apuntat l'exdirigent d'Unió, que va acabar molt distanciada amb la direcció que representava Josep A. Duran i Lleida en l'última fase del partit. "Estic orgullosa del camí que hem fet, però també tremendament trista perquè avui en dia fer política té conseqüències", ha apuntat Ortega.

Ortega ha volgut començar agraint el suport rebut davant les inhabilitacions i condemnes econòmiques del 9-N, i ha revelat que els seus fills li demanen que no torni a la política. "Ho viuen amb por", ha assegurat l'exvicepresidenta del Govern, que ha reivindicat l'herència democristiana de la política catalana i el component de "llavor" que va tenir aquella jornada de participació històrica.

"Unió no existeix, però la portem al cor"

Joan Rigol, expresident del Parlament, ha apuntat que Unió va desaparèixer pels "deutes extraordinaris" i els mals resultats electorals. Rigol, que ocupa un lloc simbòlic en la llista de Puigdemont, ha reivindicat el paper dels democristians històrics -com ara Manuel Carrasco i Formiguera i l'avi de Josep Maria Vila d'Abadal- en la negociació de l'Estatut dels anys trenta.

Carrasco i Formiguera

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat Maria Àngels Torres, que ha reivindicat el llegat de  Carrasco i Formiguera, dirigent històric d'Unió que va ser afusellat pel franquisme. Alguns dels dills de Carrasco han participat aquest dilluns en l'acte celebrat a la seu de Junts per Catalunya.
 

Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, durant l'acte a Barcelona Foto: Junts per Catalunya