Manresa estén «ponts» com a Capital de la Cultura Catalana 2018

L'acte inaugural de l'esdeveniment se celebrarà el 20 de gener al Teatre Kursaal i serà el preludi d'una programació "diversa i transversal" durant tot l'any, repartida en més de 130 activitats

Roda de premsa de la presentació de Manresa Capital de Cultura Catalana 2018 a Barcelona
Roda de premsa de la presentació de Manresa Capital de Cultura Catalana 2018 a Barcelona | Esteve Plantada
18 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:48h
La nova Capital Cultural Catalana s'instal·larà el 2018 al "cor de Catalunya", quan Manresa agafi el relleu de Reus i iniciï tot un any d'activitats amb la cultura com a motor "de creixement i de benestar personal i col·lectiu". La iniciativa és activa des del 2004 i s'inspira en la Capital Europea de la Cultura, que promou que una ciutat mostri, durant un any, el seu "desenvolupament i vida culturals". En aquest sentit, la capital del Bages es promocionarà en termes econòmics, turístics i de desenvolupament, tot reforçant el seu caràcter primordial a la Catalunya Central.
 
"Volem una cultura de mirada àmplia, passant per la gastronomia i mostrant la potencialitat de la nostra comarca", afirma Valentí Junyent, alcalde de Manresa, en la presentació a premsa feta al restaurant Ten's Tapes, de Barcelona, propietat d'un dels manresans més il·lustres i populars, el xef Jordi Cruz. Amb tota l'activitat que promourà la Capitalitat –"un projecte transversal de ciutat i també de país, que augura un nivell extraordinari", com afirma Xavier Tudela, president de l'organització–, Manresa vol reivindicar el valor cultural i patrimonial de la ciutat.
 
Una ciutat que va del llegat ignasià a la riquesa arquitectònica i museística, passant per les tradicions festives pròpies, els actius culturals reconeguts com la Fira Mediterrània o el Teatre Kursaal, i el seu ric teixit associatiu. Manresa CCC'18 serà també el punt de partida d'un viatge transformador i dinamitzador que culminarà d'aquí a quatre anys, amb Manresa 2022, que viurà la commemoració del 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola  la ciutat, de camí a Jerusalem. El pressupost municipal del projecte ascendeix a 475.000 euros.
 
Construir "ponts" entre cultures
 
"Buscàvem un fil conductor, i de seguida va sorgir la idea del pont com a nexe i connexió", explica Anna Crespo, regidora de Cultura de Manresa, que explica que Manresa té sis ponts a tota la ciutat. "Buscàvem transversalitat, i el pont ens la dona, entre cultures i passat i futur, però entre moltes altres coses també". Seran més de 130 activitats, repartides en més d'una quarantena d'espais i amb la col·laboració d'una cinquantena d'entitats. La programació viurà la inauguració el dia 20 de gener al Teatre Kursaal, amb un espectacle "inèdit, únic i contemporani" que compta amb la direcció artística de Sergi Ots i es titula PAS.

"Tot l'espectacle és completament inèdit, que s'estrenarà i morirà a Manresa, creat expressament per a l'ocasió", explica Ots, també autor de la cloenda de la Fira Mediterrània 2017, titulada Mar de foc. "L'acte comptarà amb una escenografia inspirada en els arcs dels ponts, on la música tindrà un paper molt important, interpretada per vuit músics en directe i amb la presència de la cantant Celeste Alías". Els actes de la capitalitat cultural compten amb la recuperació del Festival de Literatura infantil i juvenil i la reactivació del festival de Circ.
 

El xef Jordi Cruz, manresà il·lustre, durant la presentació Foto: Esteve Plantada