Joana Ortega i Vila d'Abadal fan costat a Puigdemont en la recta final del 21-D

L'exvicepresidenta i l'expresident de l'AMI se sumen a un acte de campanya de Junts per Catalunya i signen un manifest de democristians a favor del president

Joana Ortega, durant l'acte de Junts per Catalunya
Joana Ortega, durant l'acte de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
18 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:15h
Suports d'última hora per a Junts per Catalunya, la candidatura que lidera el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Es tracta de Joana Ortega, exvicepresidenta del Govern i condemnada pel 9-N, i de Josep Maria Vila d'Abadal, que va ser primer president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Vic. Actualment ocupa la presidència del consell nacional de Demòcrates de Catalunya, un partit que s'ha integrat dins la llista d'ERC a les eleccions del 21-D.

"Hem de retornar la dignitat al nostre país per tal que el nostre president legítim, que hi ha donat tot, pugui tornar", ha apuntat l'exdirigent d'Unió, que va acabar molt distanciada amb la direcció que representava Josep A. Duran i Lleida en l'última fase del partit. "Estic orgullosa del camí que hem fet, però també tremendament trista perquè avui en dia fer política té conseqüències", ha apuntat Ortega.

Ortega ha volgut començar agraint el suport rebut davant les inhabilitacions i condemnes econòmiques del 9-N, i ha revelat que els seus fills li demanen que no torni a la política. "Ho viuen amb por", ha assegurat l'exvicepresidenta del Govern, que ha reivindicat l'herència democristiana de la política catalana i el component de "llavor" que va tenir aquella jornada de participació històrica.

"Unió no existeix, però la portem al cor"

Joan Rigol, expresident del Parlament, ha apuntat que Unió va desaparèixer pels "deutes extraordinaris" i els mals resultats electorals. Rigol, que ocupa un lloc simbòlic en la llista de Puigdemont, ha reivindicat el paper dels democristians històrics -com ara Manuel Carrasco i Formiguera i l'avi de Josep Maria Vila d'Abadal- en la negociació de l'Estatut dels anys trenta.

Carrasco i Formiguera

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat Maria Àngels Torres, que ha reivindicat el llegat de  Carrasco i Formiguera, dirigent històric d'Unió que va ser afusellat pel franquisme. Alguns dels dills de Carrasco han participat aquest dilluns en l'acte celebrat a la seu de Junts per Catalunya.
 

Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, durant l'acte a Barcelona Foto: Junts per Catalunya