Rovira insta JxCat a aparcar el debat sobre el president i «concentrar l'energia en el 21-D»

La dirigent d'ERC no renunciarà a intentar el diàleg amb l'Estat i confia que la CUP ho respecti i això no freni acords | Els republicans decidiran aquest dilluns si també es querellen contra Sáenz de Santamaría per vantar-se d'"haver escapçat" l'independentisme

Rovira, obrint una ampolla d'aigua, abans de començar l'entrevista
Rovira, obrint una ampolla d'aigua, abans de començar l'entrevista | ACN
18 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:40h
ERC vol aparcar la pugna entre independentistes sobre si s'ha de tornar a investir o no Carles Puigdemont després del 21-D el que queda de campanya. Ho ha demanat aquest dilluns la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en una roda de premsa d'Efe en què ha ha asseverat que, per "derrotar el 155", cal "concentrar les energies en el 21-D" per convertir els comicis "en una oportunitat", ja que, en aquest cas, "el govern espanyol no podrà no assumir el resultat d'aquestes eleccions que ell ha convocat i de què mig món està fent un seguiment". Amb aquest mandat fort i "un govern fort", ha insistit, es podrà fer front al 155.

Ho afirmava preguntada per algunes declaracions de Junts per Catalunya que asseguren que aquelles forces que no es comprometin a tornar a investir Carles Puigdemont avalarien la intervenció de la Generalitat, però també ha mostrat "absolut respecte" per l'ANC, que va avisar que només "reconeixerà" l'actual president català com a legítim. "Tenim molt clar quins són els nostres adversaris polítics, aquest 21-D va més que mai de si els que han aplicat el 155 poden seguir aplicant-lo o si guanya el dret a decidir dels ciutadans i l'oportunitat de construir una República", ha apuntat.

Així mateix, ha recordat que l'independentisme es va presentar "en tres llistes diverses per donar veu a tres espais diferents i això reflecteix la transversalitat del moviment independentista" i, per tant, ha instat cada candidatura a "explorar les seves fronteres i els seus espais". En tot cas, ha confiat que no hi haurà "cap problema" per arribar a un acord per investir un nou Govern, malgrat que la CUP ja ha avisat que serà més exigent del que ho ha estat fins ara i que rebutja les noves crides al diàleg amb l'Estat que defensen ERC i JxCat.

Entesa després del 21-D

En aquest sentit, Rovira ha avisat que no tindrà "cap problema en tornar a posar en evidència l'estat espanyol si no vol abordar el diàleg" i ha recordat que, en la penúltima legislatura, els anticapitalistes ja van respectar la petició de referèndum pactat de CiU, ERC i ICV-EUiA i ho van simbolitzar afirmant que els acompanyarien a l'andana del tren i els esperarien allí. "Cadascú expressa des del espai polític els seus posicionaments, que no obstaculitzaran que hi hagi un acord", ha opinat, i també espera que la CUP tampoc no veti ningú per conformar l'executiu: "No m'imagino que la CUP renunciï a fer República si hi ha un mandat, per no sumar amb qui s'ha de sumar".

Per altra banda, s'ha referit a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que es va vantar d'haver "escapçat" el moviment independentista, cosa que, segons la dirigent republicana, "ve a confirmar la clara voluntat política" del judici contra el procés i que Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els "Jordis" "estan presos pel fet de ser independentistes i l'objectiu és decapitar el moviment independentista". Així mateix, considera "especialment greus que [les declaracions] es produeixin en una campanya electoral" que "ERC no pot afrontar amb el seu candidat" perquè "l'Estat el que fa és alterar les normes de joc i debilitar determinades forces polítiques que no poden presentar-se en igualtat de condicions".

Possible querella contra Santamaría

Preguntada sobre si, com va anunciar Junts per Catalunya, denunciarien aquestes declaracions, ha avançat que estan "estudiant" si impulsen alguna demanda, cosa que acabaran de decidir aquest dilluns. Tot i això, ha apuntat que "el fet que sigui la mateixa fiscalia que demana presó per Junqueras qui hagi d'impulsar la querella" no els "dona massa confiança que pugui motivar alguna actuació".

També sobre Sáenz de Santamaría, en aquest cas les declaracions sobre que "el procés era un fake", Rovira s'ha preguntat: "Si és un fake, com és que Junqueras està a la presó i ella mateixa ha dit que ha decapitat el moviment independentista?". "És contradictori", ha assegurat.

Mediaciò i diàleg internacional

Ja en relació als passis a fer després del 21-D, Rovira ha insistit que ERC té "gent preparada per l'endemà mateix de les eleccions" per explicar a les cancelleries internacionals el resultat, "perquè és molt important com es llegeixi aquest mandat democràtic". "Si l'equip el podem configurar des del Govern, serà cabdal sortir a explicar els resultats", ha afegit, obrint-se a acordar des de l'executiu aquesta diplomàcia catalana. Els republicans, de fet, s'han compromès a tornar a reprendre l'acció exterior de la Generalitat frenada pel 155. L'objectiu és perseguir la "mediació i diàleg perquè tothom reconegui el resultat de les eleccions i després veure si es pot obrir una via dialogada, honesta i sincera per abordar el mandat democràtic".

En tot cas, com a repte principal de la legislatura, Rovira ha situat l'impuls d'un "gran diàleg amb vocació constituent" on vol "que participin la majoria de ciutadans d'aquest país". En concret, ha apostat per, "des de les forces republicanes, obrir el país per incloure-hi tothom", tot i que ha apuntat que "reflexionar i projectar molt bé" aquest gran diàleg "perquè sigui el país sencer qui comenci aquesta reflexió constituent" que ha de "portar les bases d'una Constitució".

Les lleis frenades pel TC

Finalment, pel que fa a la restitució de lleis suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional, Rovira ha defensat que hi ha determinats consensos que ara ja només depenen de la Generalitat, atès que el Parlament ha aprovat les normes. En aquest sentit, l'executiu hauria de buscar les vies per implantar aquestes lleis i, per exemple, en el cas de la llei d'igualtat, que té anul·lat l'article sobre la igualtat als centres de treball, ha apuntat un "acord de país per implementar la igualtat salarial en les empreses" com a via alternativa. L'acord, afirma, pot ser "més efectiu que una obligació" amb rang de llei.

Tot i això, pel que fa a l'impost a la banca, aquesta entesa és més complicada. Si no s'aconsegueix, però, a afirmat que no hi renunciaran. "Portarem al Parlament no una reformulació perquè s'adapti a la normativa espanyola, perquè aquest impost ja s'hi adaptava, sinó el mateix impost al Parlament", ha avançat, per bé que ha reconegut que "probablement seran les forces immobilistes qui torni a aturar això". Per tot això, ha receptat "contundència, determinació i un mandat fort de la ciutadania".