17 de desembre: l'objectiu Santamaría, el rescat d'Iceta, l'ou i la gallina de Zapatero i els insults d'Albiol

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Soraya Sáenz de Santamaría en l'acte a Girona
Soraya Sáenz de Santamaría en l'acte a Girona | PPC
17 de desembre del 2017
Actualitzat el 18 de desembre a les 11:46h

El protagonista

A Soraya Sáenz de Santamaría se li va escalfar dissabte la boca i, en la cursa desesperada del PP per no ser víctima del vot útil a Ciutadans, va dir que gràcies al PP l'independentisme havia estat "escapçat" deixant molt en entredit la separació de poders a Espanya. No hi va caure en que havia de fer veure que els jutges i la Fiscalia són independents. Aquest diumenge Carme Forcadell, Ada Colau i Anna Gabriel han carregat amb contundència contra ella i Junts per Catalunya la durà a la Fiscalia per prevaricació. És oportú que ho facin però malauradament no prosperarà.


La proposta

Miquel Iceta ha proposat aquest diumenge al debat de la Sexta que es recuperin els elements de l'Estatut de 2006 que el Tribunal Constitucional va retallar el 2010. És precisament el que van prometre Zapatero i Rubalcaba just després de la sentència quan van invocar una operació "de rescat" que no va acabar en res. Proposaven, mitjançant lleis orgàniques, cedir competències segades. El PSC ho promet de nou i es nega a admetre el fracàs de la via estatutària que ell va protagonitzar com a negociador.


La frase

"Primer les lleis i després la voluntat popular". Ho ha dit, al míting del PSC al Fòrum de Barcelona, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. És allò de l'ou i la gallina perquè respectar les lleis i complir-les està molt bé, però potser abans han de generar prou consens entre els afectats. I és una evidència, que Zapatero no hauria d'obviar, que la Constitució, que bloqueja una sortida al procés català, no genera prou consens. Les lleis perden valor quan no està legitimades.  


L'estirabot

El PP és la gran fàbrica d'estirabots en campanya en contrast amb la prudència dels partits amb opcions de fer-se amb la victòria el dijous. Xavier García Albiol ha vist a Badalona activistes pels presos fent una protesta simbòlica amb una cel·la. Els ha titllat de "tarats". Directament i sense cap matís.