La desesperació de Rajoy

El PP és víctima del vot útil a Ciutadans i els seus dirigents opten per l'estirabot constant en l'intent de frenar Arrimadas. Si fracassen, el president espanyol haurà d'assumir responsabilitats. Avui també són protagonistes Junqueras, el debat de TV3, Domènech i Albiol, la Mancomunitat i Stalin

18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 6:40h
Després d'uns anys d'una certa rellevància política a Catalunya, el PP, que l'any 2012 va arribar a aconseguir 19 diputats al Parlament després d'haver protagonitzat diversos acords amb Artur Mas en la seva primera legislatura, i a ostentar les alcaldies de Badalona i Castelldefels, la formació conservadora corre el seriós risc de quedar molt minimitzada dijous. Xavier García Albiol és un candidat groller, que com a alcalde va fer del discurs xenòfob el seu segell, i amb una alçada política inversament proporcional a la física. No seria cap sorpresa que, víctima del vot útil unionista a Ciutadans, els populars quedessin per darrere de la CUP malgrat ser el partit que governa Espanya. Per això estan nerviosos. A Soraya Sáenz de Santamaría se li escapa que la superació de poders és una ficció a Espanya (ahir va marcar la campanya), García Albiol diu que els independentistes són "uns tarats" i Rajoy demana el vot per cobrar-se el 155. Del míting del president espanyol en van fer aquesta crònicaIsaac Meler i Jonathan Oca des de Salou. 

Avui, Rajoy tornarà a fer campanya a Catalunya per intentar frenar la sagnia cap a Arrimadas (de la campanya de Cs, que segons les enquestes lluita amb ERC pel podi, n'explica les clausPep Martí). El president espanyol optarà per un clàssic reunint-se amb les cases regionals i explotant, per captar vot de la tercera edat, la idea del país dividit en dues comunitats i la nostàlgia dels immigrants de primera generació. Si Rajoy no se'n surt en la pugna amb Cs i l'independentisme guanya de nou se li demanarà assumir alguna responsabilitat. És poc probable que ho faci. Tampoc Sáenz de Santamaría, designada fa un any per resoldre el plet català i que no ha passat del codi penal. Sobre el PP i els altres partits del bloc del 155, escriu avui el periodista de Catalunya Ràdio Jordi Costa, que surt del registre esportiu i s'incorpora com a articulista periòdic a NacióDigital. Gaudiu de la seva esmolada ploma.


Entrevista entre reixes. Avui publiquem una entrevista de Roger Tugas a Oriol Junqueras, candidat d'ERC que ens ha respost un qüestionari des de la presó d'Estremera, on fa més d'un mes que està tancat per haver intentat complir els seus compromisos electorals. Promet no recular en les seves idees, afirma que té ganes de seguir, i demana ritmes i compromisos assumibles per a la majoria. Amb la seva, són cinc les entrevistes a candidats que hem publicat aquesta campanya a NacióDigital. Les de Carles Puigdemont (des de Brussel·les), Miquel Iceta, Xavier Domènech i Carles Riera les hem pogut fer amb normalitat. Una llàstima que els candidats de la dreta unionista, García Albiol i Arrimadas, no hagin tingut la consideració per als lectors concedint-nos una entrevista. Fa menys creïbles segons quins discursos.

Debats per decantar indecisos. Les enquestes diuen que encara hi pot haver milers de persones que no saben a qui votar. Pocs dubten si triar independentista o unionista (d'aquí les males expectatives dels "comuns"), però dins dels blocs, les coses no estan del tot clares i els partits admeten que tot és molt volàtil. Ahir a la nit hi va haver un debat important a La Sexta i avui és el torn del de TV3, que té un públic diferent. Pels independentistes hi seran, aquest cop, Jordi Turull, Marta Rovira i Carles Riera. Del debat de La Sexta, en van fer aquesta tria dels millors enfrontaments i es van mullar amb un 1x1Roger Tugas i Sara González. Si el vau veure, podeu votar aquí qui us va semblar el millor i dir-hi la vostra.     


Vist i llegit

Fa uns dies, a la web de periodisme alternatiu SomAtents,David Vidal escrivia, arran del tancament del quiosc de la Universitat Autònoma de Barcelona -l'únic punt de venda de premsa al campus-, un interessant article sobre els canvis que s'estan produint a les universitats. Al seu article, descrivia un problema que és doble: d'una banda la crisi de la premsa i de l'altra la gestió dels espais. "Espais deshumanitzats i una gestió enfocada a l’eficiència i la rendibilitat han estat criticats per sindicats, professorat i estudiants", recordava.


 El passadís

El debat d'ahir a La Sexta va començar ja entre bambolines. La salutació del líder del PP, Xavier García Albiol, al cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va ser, si més no, peculiar. Sense pèls a la llengua i sense gairebé conèixer-lo personalment, el dirigent popular li de va deixar anar que a veure si donava "un cop de mà als constitucionalistes". Domènech i el seu equip van riure i li van respondre amb un "vas arreglat".


 L'efemèride

Les eleccions de dijous van de seguir o no amb el procés per instaurar la República però també, i en el mentrestant, de recuperar les institucions. Precisament, tal dia com avui de l'any 1913 s'iniciava el camí per recuperar les institucions perdudes el 1714 i que des d'aleshores només les dictadures han segat. Aquell dia, fa 104 anys, es va aprovar un decret del govern espanyol permetent que qualsevol regió espanyola mancomunés diputacions. Era la base legal per crear, el 1914, la Mancomunitat. Per cert, que tal dia com avui, però del 1979, entrava en vigor l'Estatut de Sau.


 L'aniversari

El 18 de desembre de l'any 1878 naixia a Gori, a Geòrgia, dins l'imperi rus, Ióssif Stalin, que va ser primer secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica entre els anys 1922 i 1953. Va ser un dels bolxevics que va protagonitzar la Revolució. A la mort de Lenin, va pugnar amb Trotski per dirigir la URSS, cosa que va acabar aconseguint. El període estalinista va estar caracteritzat per una restricció de les llibertats i un cert redreçament econòmic. La repressió contra els seus rivals va ser ferotge. Quan Nikita Jrushchov va pujar al poder dos anys després de la seva mort, va assumir els errors que s'havien comès.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi