El fantasma d'Aznar

Xavier Domènech invoca la figura de l'expresident espanyol a cada míting i assenyala que Inés Arrimadas és la seva candidata a Catalunya

Xavier Domènech, al míting de Blanes
Xavier Domènech, al míting de Blanes | Dani Gago / Catalunya en Comú
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:57h
Aquell blau esfereïdor. Al logo. A l'americana. A la corbata sovint. Aquella gavina blanca i sempre quieta i muda. Aquell bigoti. Aquell front ample, molt ample. Aquell somriure de dents blanques i ben arrenglerades. Aquelles celles espesses i arrodonides que s'arquegen mentre parla. Aquell expresident d'Espanya. Aquell José María Aznar que mai ha acabat de marxar. Que quan sembla que ja no hi és, reapareix. Sovint, fins i tot, per sorpresa del propi Mariano Rajoy. En aquesta campanya, no hi ha míting dels "comuns" que es perdi.

I no és que el president de la FAES s'hagi abonat al "sí que es pot", és que Xavier Domènech l'invoca cada dia. Té ben gravada la seva reaparició el 8 de novembre en una entrevista a la SER. Allà va dir que no modificaria "ni una lletra ni una coma" d'allò que va defensar sobre l'11-M, que no demanarà mai disculpes per "defensar l'interès nacional d'Espanya" i que a les eleccions del 21-D calia donar suport a les "forces constitucionalistes", que són Ciutadans, PP, i el PSC. 

Aquí Domènech fa una pausa. I demana al públic que es fixi en l'ordre citat: Ciutadans, PP i el PSC. Sí, això demostra, explica el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, que la formació encapçalada per Albert Rivera i Inés Arrimadas és l'aposta prioritària d'Aznar en aquestes eleccions, cosa que evidencia, al seu judici, que els de taronja estan "a la dreta del PP".

El 'si tu no hi vas, ells tornen'

El "si tu no hi vas, ells tornen", aquell lema que l'exsecretari d'Organització del PSC José Zaragoza va popularitzar l'any 2008 emulant una imatge de la pel·lícula Reservoir Dogs, de Tarantino, amb les figures de Rajoy, Zaplana i Acebes segueix fent forat. Perquè, de fet, quan Domènech recorda que Arrimadas és "la candidata" d'Aznar ve a dir que, si ella guanya, és el triomf del temut expresident.

Els "comuns" es presenten com l'antídot per evitar-lo. El fantasma d'Aznar, reivindiquen, serà tancat amb pany i forrellat amb la clau que reivindiquen que tindran -algunes de les enquestes així ho auguren- després del 21-D. En cap cas, ni per acció ni per omissió, ha dit Domènech, la seva formació permetrà que Arrimadas sigui presidenta i que, per tant, aquest no passarà de ser un intent frustrat de l'antecessor de Rajoy. Pero és dir el seu nom, Aznar, i fer-se un silenci sepulcral entre la militància. Aquell bigoti, aquell front ample, molt ample, aquell somriure de dents blanques i ben arrenglerades... Tothom el té present.