Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat»

El líder dels "comuns" reivindica que qui parla de "desinfectar" o "escapçar" el país no pot "recosir-lo" i advoca per un govern on hi càpiguen Parlon i Tardà | Albert Garzón avisa que encara que el projecte de Catalunya en Comú no sigui ara majoritari acabarà sent el que s'obri pas

17 de desembre del 2017
Actualitzat el 18 de desembre a les 7:49h

Xavier Domènech, amb Alberto Garzón, Marta Ribas i Llorenç Planagumà, al míting de Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Ben entrada la recta final de la campanya electoral, el PSC endureix el to i s'allunya dels "comuns". Fins a tal punt, que el cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que reivindica un govern "progressista" de la mà de socialistes i republicans, ha inclòs els de Miquel Iceta en el "bloc de la indignitat". Ho ha fet després que l'exministre socialista Josep Borrell hagi defensat que cal "desinfectar" Catalunya sense que el PSC l'hagi censurat en cap moment. "Vergonya", ha cridat Domènech contra els socialistes des d'un míting a Blanes. La desqualificació també anava adreçada als populars per haver tret pit d'haver "escapçat" l'independentisme.   

Els "comuns" ja donen per fet que el PP fa una política de terra cremada amb Catalunya, però els resulta més difícil de pair quan és el PSC qui s'apunta al clima bel·licista dels populars. "Miquel, què és el que voleu? Desinfectar una part del país? Com podeu dir que sou transversals i que voleu recosir el país?", ha etzibat Domènech, que a l'hora de concretar la configuració del govern que vol ha assegurat que ha de donar cabuda a dirigents com l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i al dirigent republicà Joan Tardà, a qui cita en tots els mítings.

Que Domènech hagi fet referència a Parlon denota la clara intenció dels "comuns" d'atreure els socialistes desencisats amb la deriva que està prenent un PSC que no renuncia a una aliança amb C's després del 21-D. "De veritat, Miquel Iceta, creus que tindrem polítiques socials pactant amb la dreta més rància de Catalunya i de l'Estat i que només responen als interessos de l'Ibex 35?, ha afegit la número quatre de la candidatura, Marta Ribas.

Repúbliques arriben "amb les eleccions municipals"

La duresa del PSC, que vol entrar en el cos a cos amb C's per fer-se amb el lideratge del bloc del 155, i les paraules de "venjança" de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, demostren, segons Domènech, que només els "comuns" poden "unir i recosir" davant d'aquells que volen "desinfectar o escapçar" una part del país. Que Catalunya en Comú estigui a la Generalitat és, ha insistit, "el primer camí per canviar" Espanya. De fet, prenent de referència les eleccions de 1931, Domènech ha afirmat que les repúbliques no es construeixen "amb pactes a Palau" sinó que "arriben amb les eleccions municipals".

Des de Blanes, municipi on té un arrelament important Esquerra Unida, el líder d'IU, Alberto Garzón ha acusat "d'hipòcrites" els dos blocs en pugna i ha preparat el terreny per l'escenari que es pugui donar després del 21-D. Ha advertit que encara que el projecte d'una Catalunya confederal en una Espanya plurinacional no sigui el "majoritari" és la "base" per al futur perquè és ja insostenible una presidència en mans de Carles Puigdemont o d'Inés Arrimadas. Garzón ha subratllat que hi ha una altra Espanya més enllà d'aquella que vol "imposar la sacrosanta unitat a qualsevol preu": una Espanya antifeixista i antifranquista, republicana i federal que ha lluitat i lluita pels drets socials. "És un projecte bonic pel qual val la pena lluitar", ha reivindicat.

Independentista de la Troika

Garzón ha assegurat que, tot i que el respecta, ell no pot "comprendre l'interès per un projecte independentista" davant els pobles germans i l'ha titllat d'"error". "Jo sóc independentista davant la Troika i les polítiques d'austeritat, davant l'explotador o el sistema econòmic criminal del capitalisme", ha etzibat.