Forcadell agraeix a Santamaría que confirmi que «no hi ha separació de poders» a l'Estat

Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts" | Castellà etziba que l'avi de Manel Valls, un dels impulsors d'Unió en la Segona República, ara estaria a la presó "per les seves idees"

Carme Forcadell, davant de Castellà, Rufián i Driouech, a Mataró.
Carme Forcadell, davant de Castellà, Rufián i Driouech, a Mataró. | ERC
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:42h
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va evidenciar dissabte que Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els "Jordis" són presos polítics, segons ERC. La dirigent del PP ha estat la principal diana dels candidats republicans aquest diumenge en un míting d'ERC a Mataró en què la presidenta del Parlament i número 4 a les llistes, Carme Forcadell, ha asseverat davant prop d'un miler de persones que Santamaría "va confirmar que Rajoy va escapçar l'independentisme i que no hi ha separació de poders", ja que els tribunals acaten el que La Moncloa ordena. "Gràcies, has confirmat el que ja sabíem!", ha clamat.

Així mateix, Forcadell ha cridat a no deixar que guanyi qui qüestiona l'escola catalana, vol tancar TV3 o "menystenen les institucions catalanes i diuen disbarats sobre Catalunya només per arribar a la Moncloa" i ha demanat el vot per ERC com a vot útil per frenar Cs i com a garantia que s'aplicarà el mandat de l'1-O i dem bon govern. "Som un partit amb 86 anys d'història i sense un sol cas de corrupció, voleu més garantia que aquesta? No n'hi ha!", ha subratllat. Així mateix, ha instat a defensar la unitat del poble català i ha destacat que "la renda garantida de ciutadania i sanitat universal són per a tothom" i ha asseverat: "Som un sol poble, no ens dividiran!".

Al seu torn, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha carregat contra l'exdirigent del PSOE Josep Borrell -una altra víctima habitual dels republicans, aquests dies-, implicat en la campanya del PSC, que "es mofava de Junqueras i parlava de desinfectar Catalunya", i ha ironitzat, recordant els GAL en l'època de Felipe González: "El millor desinfectant és la cal viva i cal escoltar sempre els experts". "Només li desitgem que recordi, quan mengi gambes per Nadal en algun reservat d'un restaurant a Madrid, que Junqueras estarà sense els seus a Estremera", ha afegit, i l'ha titllat de "miserable".

El dirigent republicà ha asseverat que la República "es va guanyar l'1-O, es va proclamar el 27-S i es defensa el 21-D" i ha avisat que, "quan diguin que, marxant Rajoy, això es resol, cal respondre que és tot un règim el que ha de guanyar" i que "l'única amenaça al règim" és l'independentisme, ja que "l'amenaça no és un tipus que diu des d'un plató que assaltarà els cels". Així, ha lamentat que a Espanya "[Josep Lluís] Trapero està fent fotocòpies i Fernández Díaz està en un despatx" i ha subratllat que "votar no trenca res, el que trenca Espanya no són els llaços ni bufandes grogues, és el groc en els noms dels corruptes de Bárcenas, i és tenir 750.000 famílies sense ingressos, 800.000 persones sense assistència sanitària pel color de pell, 40.000 desnonaments els últims o un 50% d'atur juvenil".
 

Gabriel Rufián, aquest diumenge, en un míting d'ERC. Foto: ERC


Així mateix, el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ha criticat que els dirigents espanyols "van dir que, sense violència, es podia parlar de tot i, quan es va voler parlar de tot, van exercir la violència política, judicial i física". Igualment, ha replicat també a Soraya Sáenz de Santaría, per haver-se vantat d'haver empresonat Oriol Junqueras i enviat a l'exili Carles Puigdemont, però ha alertat que "no podran empresonar tot un poble tossudament alçat i entestat en guanyar la llibertat el 21-D".

El dirigent democristià també ha respost a la cap de llista de Cs, Inés Arrimadas, que va assegurar que el nacionalisme és una amenaça per a la Unió Europea (UE), i ha replicat que "censurar la llibertat d'expressió i posar polítics a la presó amenaça els fonaments de la Unió Europea". Pel que fa a Manel Valls, que fa campanya per a Cs i el PP, li ha recordat que "el seu avi, el Magí, va ser el fundador d'El Matí, el diari que va anunciar la fundació d'Unió" i, si "ara estigués aquí, probablement acabaria a la presó per les seves idees".
 

Antoni Castellà, en la seva intervenció a Mataró. Foto: ERC


Finalment, pel que fa a l'exdirigent del PSOE Josep Borrell, ha etzibat -com Rufián- que "és un miserable", ja que l'endemà de poder escoltar Junqueras per primer cop des de la presó, "agafa aquest individu i se n'en fot", quan ell podrà passar el Nadal amb la família i el líder d'ERC no. Així mateix, el socialista aposta per "desinfectar" el país, cosa que Castellà considera que "és feixisme". "Si d'alguna cosa està malalta la societat catalana és de democràcia i, si d'alguna cosa desinfectarem el dia 21 la societat catalana, és del feixisme!", ha etzibat.

La pluralitat de Catalunya

En la mateixa línia, el diputat independent Ruben Wagensberg s'ha referit també a Soraya Sáenz de Santamaría, que va assegurar que els independentistes "no se n'adonen del que és la pluralitat" i ha explicat els seus antecedents familiars, arribats de Lleó i fins i tot de fora de l'Estat, malgrat que després s'han implicat en nombroses lluites socials a Catalunya i fins i tot en el referèndum.

Pel que fa a la frase de la dirigent del PP conforme han "escapçat" el moviment independentista, ha recordat que precisament dissabte l'Estat va fer un "devolució en calent i il·legal de més 500 immigrants", ja que "a ells sí que els agrada escapçar!". I és que, segons ha denunciat, Espanya només ha acollit 1.000 refugiats, mentre "8.000 morien al mar de Mediterrani i milers esperen en caps de refugiats militaritzats".
 

La independent Najat Driouec, en el míting d'ERC a Mataró. Foto: ERC


Finalment, la independent Najat Driouech ha explicat que no va poder negar-se a entrar a la llista d'ERC, ja que "no podia dir que no a representar la diversitat a l'administració". Així mateix, ha agraït que els mitjans catalans la presenten com a "catalana d'origen marroquí", mentre que els mitjans espanyols la descriuen encara com una immigrant: "A Catalunya no ens consideren immigrants, som catalans".  També ha defensat l'escola catalana, que li ha permès integrar-se a la societat catalana i prosperar. "Si m'ha adoctrinat, moltes gràcies!", ha ironitzat.