Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»

Ciutadans celebra el seu acte central a l'Hospitalet de Llobregat, dns del seu pols amb el PSC al cinturó

Albert Rivera a l'Hospitalet en l'acte central de Cs.
Albert Rivera a l'Hospitalet en l'acte central de Cs. | @CiutadansCs
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:08h
Albert Rivera ha començat el seu discurs rememorant la Revolució Francesa, quan es van proclamar els valors de la Il·lustració enfront l'Antic Règim, i tot seguit ha recordat que poc després, a Cadis, va néixer l'Espanya moderna. De Cadis, d'on prové precisament la seva candidata. Ha dit que si governen, "canviaran més les coses en quatre anys que en quaranta anys de nacionalisme".

"Han despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya", ha dit Rivera. Ha estat una de les frases més aplaudides del discurs del líder taronja. Ha explicitat l'espanyolització del 21-D que fa Ciutadans quan ha dit que "ens juguem el futur d'Espanya". A les urnes es juguen la sort el "separatisme", el "populisme" (en referència a Podem), el "projecte conservador" que representa el PP i el de Ciutadans, que és reformista i modern, segons ell.     

Dard contra els socialistes

Ha apel·lat clarament a no votar el PSC, que va governar Catalunya amb ERC en els temps tripartits i que no se sap amb qui pactarà: "Nosaltres som coherents. No ens la podem jugar. Aquest cop, no". Ha dit que votar Ciutadans és la garantia d'un govern constitucionalista.

Rivera ha dit que el 21-D "la majoria de catalans diran que volen seguir sent espanyols i europeus". Ha advertit que s'ha de votar i concentrar el vot constitucionalista en Ciutadans per evitar que hi hagi un ensurt "com va passar al Regne Unit amb el Brexit" i que, pel contrari, "que passi com a França amb el triomf de Macron". "S'ha acabat la superioritat moral del nacionalisme!", ha proclamat enmig de l'entusiasme. "Mai més ens humiliaran!".

Inés Arrimadas ha estat rebuda per un públic convençut i engrescat que ha saludat la seva candidata als crits de "Presidenta!" quan ha començat la seva intervenció en l'acte central de Ciutadans a la Fira de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat. Arrimadas ha sentit en tot moment l'escalf dels seus, que oloren la victòria que suposaria per ells arribar en primer lloc el 21-D.

Arrimadas ha fet el discurs que porta dient des de l'inici de la campanya. "Queden només quatre dies per fer el canvi!", ha assegurat, perquè "Catalunya és molt forta però no vull comprovar si ho és prou per resistir quatre anys més de procés". Ha atacat els dirigents sobiranistes per "sentir-se impunes i creure que estaven per damunt de la llei".

"Han intentat trencar-nos el cor"

"Alguns han intentat trencar-nos el cor, un cor en què caben tres banderes, la catalana, l'espanyola i l'europea". Una frase molt aplaudida. "Ningú ha de canviar de passaport per anar a veure els seus amics i parents", ha dit. "Espanya no ens roba, ens roben els polítics corruptes".  

La candidata ha dit que vol "seny" (hi ha res més català que el seny?") i ha afirmat que si és presidenta, no plantejarà mai un referèndum per sortir de la Unió Europea, "com vol el senyor Puigdemont". Ho ha dit l'endemà que Ciutadans fes un acte amb Mario Vargas Llosa i Manuel Valls, qui va dir que el 21-D es són importants també pel projecte europeu.

La política unionista ha volgut transmetre càrrega històrica als seus: "Podreu explicar als vostres fills i nets que vau votar el partit que va derrotar per primer cop els nacionalistes a les urnes". Ha mostrat prudència sobre les enquestes, però de seguida s'ha afanyat a dir que "totes diuen que sí que és possible". A Ciutadans es respira entusiasme i l'esforç dels dirigents és per engrescar i alhora evitar la desmobilització.