«Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes

​Ciutadans ha fet a l'Hospitalet el seu acte més multitudinari amb una escenografia calculada al mil·límetre

Rivera, Arrimadas i la cúpula de Cs al final de l'acte central.
Rivera, Arrimadas i la cúpula de Cs al final de l'acte central. | @CiutadansCs
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:17h
El míting central d'avui de Ciutadans -recinte de la Fira a l'Hospitalet de Llobregat- ha estat el més multitudinari dels que ha fet Ciutadans, aplegant prop de 4.000 persones segons l'organització. Ha estat un acte-espectacle que ha mostrat l'ambient vital de Ciutadans en aquesta campanya. El míting ha assolit els objectius buscats: congregar el públic més nodrit de la campanya, oferir una imatge presidencial d'Arrimadas i Rivera, i competir en un territori que fins fa poc era bastió socialista.  

Reforços de Cadis

Inés Arrimadas recorda en cada míting que l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert li va aconsellar que se'n tornés a Cadis. Un comentari de twitter que de seguida va admetre que va ser un error. Però que va servir perquè des de Ciutadans s'acusés el sobiranisme de xenòfob.
 
La candidata no té cap intenció de seguir el consell. No només això. Arrimadas, gaditana de Jerez de la Frontera, s'ha portat reforços de la seva terra i ha actuat el grup més popular de xirigotes de Cadis, les Chirigotes del Selu, de José Luis García Cossío. Un Selu que ha hagut d'explicar en els mitjans que això no implica connivència ideològica amb els taronges i que també van actuar en un acte de Podem.

Sentiments a flor de pell

El discurs de Ciutadans escomet contra un nacionalisme sentimental i identitari, enfront la ró il·lustrada que se suposa que Cs encarna. Però el cert és que el que ha caracteritzat l'acte d'avui -i tota la campanya- ha estat l'apel·lació contínua al sentiment. Mai com avui els dos oradors, Rivera i Arrimadas, han parlat tan de "cor", aquest "cor de les tres banderes" que el partit ha convertit en logo. Que hi havia entre el públic molt de sentiment identitari s'ha percebut en cada ocasió en què tots dos esmentaven la condició d'espanyols de Catalunya.
 

Arrimadas durant la seva intervenció a l'Hospitalet. Foto: @CiutadansCs


Una escenografia acurada

Tots els detalls han estat estudiats al màxim, amb dos envelats units per una passarel·la per on han avançat, entre banderes al vent, primer Arrimadas i després Rivera, que han parlat sense faristol, escenificant un diàleg més directe amb el públic. El muntatge era per a un míting, però també podia ser un pas de models o l'inici d'un festival cinematogràfic.

Entre el discurs d'Arrimadas i el d'Albert Rivera, el públic ha aplaudit un número d'acrobàcies aèries. I és que els de Ciutadans creuen estar tocant el cel en aquesta campanya en què no s'estan de res. L'escenografia s'ha posat al servei d'aquest entusiasme per reforçar la sensació -les urnes diran si real o impostada- de triomf imminent.