13 de febrer: el govern assegura que l'ordre està garantit durant el dia de les eleccions

Destituït el comandant general de Canàries per donar suport a la candidatura de les dretes

El presdient Alcalá Zamora amb dirigents republicans i alguns militars, entre ells Queipo de Llano, que s'afegirà al cop militar del juliol. o
El presdient Alcalá Zamora amb dirigents republicans i alguns militars, entre ells Queipo de Llano, que s'afegirà al cop militar del juliol. o | Wikimedia commons
18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:52h
Avui hi ha hagut consell de ministres al Palau Nacional (antic Palau Reial), sota la presidència del president de la República, Niceto Alcalá Zamora, i del cap de l'executiu, Manuel Portela. Al finalitzar la reunió, Portela ha volgut donar una imatge de serenitat i ha dit que s'han pres totes les mesures per garantir que la jornada electoral transcorri amb plena normalitat. Conscients del clima polític als carrers, s'ha prohibit que els repartidors de campanya electoral la facin pública a viva veu per evitar desordres.  

En el transcurs del consell s'ha decidit destituir el general Joaquín Fanjul com a comandant general de Canàries per manifestar-se en favor de la candidatura de dretes i criticar la dissolució de Corts per part del govern. Aquest fet ha neguitejat pel que suposa de possibles tensions dins de l'exèrcit. Precisament Portela ha desmentit el rumor que corria que el govern havia traslladat tropes d ela legió a prop de Madrid en previsió de desordres durant les eleccions.

Pi Sunyer defensa el llegat d'Esquerra

Mentre s'acosta la jornada electoral, continua la campanya. L'exalcalde de Barcelona Carles Pi Sunyer ha fet avui una conferència al Gran Price sobre "La responsabilitat del moment" en què fa una defensa del llegat d'Esquerra a Catalunya tot dient que sense ERC "no haguéssim tingut mai Generalitat". Rebutja les acusacions de comunisme que recauen en el Front d'Esquerres i diu que l'únic que vol l'aliança republicana és millorar el benestar dels treballadors.

UDC fa una crida a la reconciliació

Unió Democràtica de Catalunya ha fet públic un manifest en què, després de recordar que no es presenta a les eleccions i no demana el vot per cap formació, fa una crida a la participació i reclama dues coses: una política de reconciliació nacional lluny dels radicalismes de dretes i esquerres, i la derogació de la llei del 2 de gener de 1935 que va suposar la suspensió jurídica de l'autonomia.
   
Per la seva banda, és a Barcelona Alejandro Lerroux per participar en diversos mítings del Partit Radical. Abans va passar per Tarragona. És el segon cop que el líder de la dreta republicana i expresident del govern durant el Sis d'Octubre viatja a Catalunya des de l'inici de la campanya.