El conseller Obi Wan Raül Kenobi torna al front de Sant Cugat

ERC homenatja Romeva al municipi on resideix en un acte on no falten les referències a La Guerra de les Galàxies, un pilar dels Gausacs i fins i tot llàgrimes als ulls el conseller

Raül Romeva, intervenint en l'acte d'homenatge d'ERC a Sant Cugat.
Raül Romeva, intervenint en l'acte d'homenatge d'ERC a Sant Cugat. | Roger Tugas
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:13h
Fotografies amb tothom, un pilar, algunes llàgrimes i diverses metàfores. L'acte d'homenatge al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, a la ciutat de la qual és veí, Sant Cugat, ha donat per tot això i més. El míting de campanya organitzat per la secció local d'ERC ha servit per reobrir les portes a la ciutat al conseller, quasi dues setmanes després que sortís de la presó, davant prop de 250 persones que han fet front al fred exterior de la plaça Barcelona i que s'han distret molt més enllà dels discursos polítics amb actuacions castelleres, musicals i fins i tot monòlegs.

Monòlegs com el de Xavier Palet, coordinador local de l'ANC, que -mentre l'entitat a nivell nacional exhibia una coça monumental a ERC- ha fet riure de valent els simpatitzants republicans, traient suc a l'estrena de la nova entrega de la saga de La Guerra de les Galàxies aquest divendres. "Catalunya està immersa en una gran guerra de les galàxies, i l'imperi contraataca, però en breu tindrem un retorn dels jedis", ha començat, sorprenent tothom, i ha seguit assegurant que "per molt que el cantó fosc de la força i Darth Rajoy Vader ho intentin, els rebels de les forces de la República guanyaran el 21-D". "Obi Wan Raül Kenobi, que la força t'acompanyi", ha acabat, entre esclats de riures.

Romeva també somreia, però abans havia vessat algunes llàgrimes amb el pilar que els castellers de Sant Cugat, els Gausacs -colla de la que forma part el conseller-, havien alçat en honor seu, amb el manifest llegit per la seva presidenta, Gemma Aristoy, i amb l'entrega del domàs que havien lluït en les seves actuacions, mentre ell estava a la presó. "Raül, et volem a casa", s'hi podia llegir, i ell l'ha recollit emocionat i entre abraçades.


De fet, bona part del seu discurs posterior ha versat en els valors d'aquesta colla. Just després de reconèixer el "torrent d'emocions" que havia sentit durant l'acte, Romeva ha recordat com fa 11 anys va decidir amb la família instal·lar-se a Sant Cugat i entrar a formar d'un "grup humà on hi cabia tothom, els castellers", malgrat que "sembla difícil que persones que pensen diferent puguin aixecar coses". De fet, quan ell hi va entrar, apunta, no havien aconseguit enlairar encara cap castell de vuit, però ara ja en porten "uns quants de nou", cosa que evidencia, segons el conseller, que "acollint tothom sense preguntar d'on ve es poden construir grans coses".

En aquest sentit, ha lloat el “projecte divers” que representa ERC i, ja fent referència a la seva etapa a la presó, ha exposat que una de les coses que més li va xocar va ser la concepció que tenien de l'independentisme alguns presos que només s'informaven per mitjans estatals. "Per què ens odieu?", li preguntaven, cosa que li fa lamentar que "les coses que s'expliquen del que passa a Catalunya passen pel sedàs d'uns interessos que no entenen ni volen entendre" el que ocorre al país.
 

Raül Romeva, assegur en primera fila, durant l'acte d'homenatge d'ERC a Sant Cugat. Foto: Roger Tugas


Més enllà de la unitat dels castellers i de les forces confrontades a les galàxies, però, Romeva encara clou culminant el hatt trick de metàfores. En concret, es refereix a una cançó interpretada al principi de l'acte pels germans Saltor -els artistes convidats, junt a la jove Eli Escoda, que ha interpretat les notes més feministes per situar les dones al costat de les forces de la República-, una sobre "El cargol veloç", un animal que té tres valors, segons el conseller: tenacitat, determinació i que porta la casa a sobre, la qual, en el seu cas, és l'estima i l'amor. Una amor que el segueix unint amb "quatre bones persones" encara a presó. "Lentament potser, determinats segur, ho aconseguirem!", acaba, entre forts aplaudiments de mans ja mig congelades.

Uns presos també reivindicats pels altres dirigents santcugatencs d'ERC que han pres la paraula. "No hem de demanar que els alliberin, ho hem d'exigir!", ha clamat el senador Bernat Picornell, que s'ha compromès a no deixar "de treballar fins que tots estiguin a casa". La portaveu dels republicans a l'ajuntament vallesà, Mireia Ingla, ha lamentat igualment que "s'estan tornant bojos perseguint els responsables de l'1-O", i ha justificat, contundent, alguns dels viratges del procés de les últimes setmanes per esquivar una major repressió: "Els independentistes no fem morts, ni deixem que ens els facin!". En això, clarament, no s'assemblen als protagonistes de La Guerra de les Galàxies.