La CUP demana unitat a JxCat, ERC i els «comuns» i crida a «lluitar cara a cara contra l'Estat»

La número 8 per Barcelona, Maria Rovira, retreu als "comuns" que "menteixin a la cara de la gent" i els demana que "deixin el camí dels colpistes"

La CUP al míting de Poblenou.
La CUP al míting de Poblenou. | Aida Morales
16 de desembre del 2017
Actualitzat el 17 de desembre a les 11:17h
Carles Riera juga a casa. Aquest dissabte, des del barri del Poblenou de Barcelona, d'on és originari, ha tret pit de força, mobilització popular i compromís. Ho ha fet dins d'un ateneu replet de gent, que ha aplegat unes 200 persones, i on ha tornat a fer una crida, si s'escau més directa i contundent, a la unitat que pot significar un moviment d'esquerres i republicà al Parlament. En aquest punt, doncs, ha cridat Junts per Catalunya, ERC i els "comuns" a "lluitar cara a cara contra l'estat", de forma unilateral i desobedient, ja que aquesta, ha dit, és l'única sortida.

Si és així, ha tornat a dir, la CUP "hi serà", tal com ha desgranat aquest mateix dissabte en una entrevista a NacióDigital. Per això, ha demanat a les forces independentistes que parlin clar i que expliquin de què volen dialogar amb l'estat: "Si el que volen és parlar amb l'estat les condicions de la rendició i com sortir airosos de la traïció al poble i als dos milions de persones que es van jugar la vida l'1 d'octubre, que sàpiguen que no hi serem". No obstant això, si el que volen és construir República, ha dit, els cupaires hi seran "sense límit de responsabilitat i amb totes les conseqüències".

I als "comuns", ha afirmat referenciant-los, "ja n'hi ha prou de fer demagògia, d'enganyar la gent i de prendre el pèl a les classes populars". Però com que l'esquerra independentista és "fraternal", els ha dit, seguirà "dempeus, esperant-los", perquè, tal com ha assegurat, "la millor tendresa amb el republicanisme espanyol és començar a construir des de la República catalana". També els ha apel·lat la número 8 de la CUP i regidora de Capgirem Barcelona, Maria Rovira, que els ha retret que "menteixin de cara a la gent" i els ha demanat que "deixin el camí dels colpistes" ja que, tal com han recordat en altres mítings, al feixisme "no se'l desperta, ni se'l transforma, sinó que se'l fa fora i se'l combat amb el puny tancat".
 

El candidat de la CUP, Carles Riera, a l'acte del Poblenou. Foto: Aida Morales


Suport internacionalista

Rovira ha començat el seu discurs fent un record i homenatge a tots els presos polítics. No obstant, ha volgut deixar molt clar que aquets són els Jordis i el Govern empresonat, però també la Maria, la Lola i l'Alfon de Madrid, i que no hi ha "presos de primera i de segona a l'estat espanyol". I en un clar missatge internacionalista ha afirmat: "La nostra lluita és també la vostra, els nostres drets són també els vostres drets, i la nostra determinació i resistència és també la vostra". Per tant, ha destacat, "una abraçada a tots els pobles presos de l'estat espanyol que també estaven amb nosaltres l'1 d'octubre defensant les urnes". 

Aquell dia, ha destacat, va significar la determinació de democràcia, "drets" i "vides" dels catalans. Unes vides que ja estan fartes de ser "explotades, maltractades, violades, i de rebre les porres dels hereus del feixisme". "No volem ser misèria", ha assegurat, i en aquest camí, ha dit, "això avui va de democràcia o de repressió". O en altres paraules, ha sentenciat, "això va de República o de retallades". 

Decapitar, escapçar, liquidar i desinfectar

L'exdiputada de la CUP i regidora de Capgirem Barcelona, Eulàlia Reguant, ha carregat, també, contra un estat espanyol "que és una presó de pobres i de pobles". Un "monstre" i una "bèstia", ha dit, que ha tirat endavant "tots els mecanismes que tenia" per frenar la voluntat dels catalans d'autodeterminar-se. Un estat, ha afegit, que ha decidit "decapitar, escapçar, liquidar i desinfectar" el poble català i les seves aspiracions polítiques i, en aquest sentit, donar veu i forma a la voluntat de qui ha anomenat els "colpistes del 155".

"Així que República o retallades, República o barbàrie; més clar no ens ho han pogut dir el PP, Ciutadans i el PSC", ha sentenciat. Tres partits que han assegurat que, si guanyen, tornaran a aplicar el 155 perquè beuen del "feixisme". I és que, tal com ha dit, ara Catalunya fa "olor de llibertat", una olor que neix de la "il"lusió col·lectiva d'haver pogut tombar la indecència del règim franquista del 78". La CUP, ha assegurat, d'aquest compromís "n'ha fet bandera" i en seguirà fent, ja sigui a "màtrix", al "zoo" del Parlament, o als pobles, barris o ciutats.
 

L'exdiputada Eulàlia Reguant a l'acte de la CUP. Foto: Aida Morales