On era la marea morada?

Fins al míting central de Nou Barris, la militància de Podem, sempre avesada a reivindicar la seva identitat, ha tingut un paper discret en aquesta campanya

Més de 2.000 persones, segons l'organització, han assistit al míting central dels comuns a Nou Barris
Més de 2.000 persones, segons l'organització, han assistit al míting central dels comuns a Nou Barris | Dani Gago / Catalunya en Comú
16 de desembre del 2017
Actualitzat el 17 de desembre a les 20:06h
On era el moviment que es deixava la gola cridant "sí que es pot"? Per què la marea morada ha preferit aquesta vegada tenir un paper més aviat discret? Una de les evidències en aquesta campanya de Catalunya en Comú és que la militància de Podem, sempre tan avesada a reivindicar la seva identitat, ha desaparegut -almenys, visualment- dels mítings. De fet, no ha estat fins aquest dissabte a Nou Barris quan, amb Pablo Iglesias com a cap de cartell, ha tornat a alçar la veu.
 
Per molt que aquestes siguin les eleccions més polaritzades, els "comuns" s'han concentrat en fer una campanya a la seva mida i no han volgut renunciar a explicar el seu projecte per posar l'agenda social al centre. Ho han fet en mítings en format d'àgora que han comptat amb una mitjana d'unes 200 persones. Una modesta assistència si es compara amb les dues campanyes de les generals i, fins i tot, amb la de Catalunya Sí que es Pot, on malgrat obtenir un resultat decebedor, l'assistència als mítings va ser massiva gràcies, en bona part, a l'omnipresència de Pablo Iglesias.

En aquests actes, el segell de Podem ha estat discret. Les banderes, les samarretes i les proclames del partit que fins a principis de novembre comandava Albano Dante Fachin no s'han deixat veure pràcticament. Només en dues ocasions s'han fet notar, tot i que de forma molt minoritària: a Tarragona, on el líder de Podem també va participar del míting, i al Prat de Llobregat, on va ser Irene Montero la convidada d'excepció. 

Fonts de la candidatura admeten que, efectivament, les bases de Podem no han estat tan actives als mítings en aquesta campanya. Ho atribueixen al "desconcert viscut" després de la dimissió de Fachin forçada per Iglesias, però també a mesos sense rumb de Podem Catalunya perquè, en haver-se negat a formar part de la confluència amb els "comuns", s'havia vist abocat a la irrellevància com a formació. Amb l'exsecretari general ja fora -fent campanya per a la CUP i ERC- i amb la gestora pro-confluència donen ja l'aliança per assegurada. 

Si aquesta convulsa etapa interna ha tingut efectes electorals serà una de les qüestions a analitzar a partir del 21-D ja amb els resultats sobre la taula. Seguirà reivindicant-se la marea morada fins al final de la campanya? Haurà sortit només per saludar Iglesias? On era i on serà?