Des d'Andalusia fins a Palestina «with Catalonia»: «La vostra lluita és la nostra»

L'escola Mediterrània de Barcelona acull la trobada popular de solidaritat amb Catalunya i contra la repressió de l'1 d'octubre

L'acte de solidaritat i contra la repressió a l'escola Mediterrània.
L'acte de solidaritat i contra la repressió a l'escola Mediterrània. | Aida Morales
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:40h
"La solidaritat, la nostra millor arma", "llibertat, presos polítics" i "de norte a sur, de este a oeste, la lucha sigue, cueste lo que cueste". La solidaritat s'ha fet forta, aquest dissabte a Barcelona, justament a l'Escola Mediterrània, una de les que més va patir la repressió policial l'1 d'octubre. Una solidaritat que ha vingut d'arreu de l'estat espanyol i dels moviments internacionalistes, en forma i signe de manifestacions i flors grogues, aplaudiments i una bateria llarga de parlaments d'arreu del món que han acompanyat un dia assolellat i especialment emotiu.

Una xarxa solidària "vestida des de baix, des dels moviments socials i des de l'esquerra sindical i alternativa", han explicat en l'inici de l'acte, que ha omplert tot el pati de l'escola de cançons i agraïments en diferents idiomes. La campanya With Catalonia va néixer, precisament, amb aquest objectiu, el d'enxarxar actors de solidaritat davant de la "repressió i la violació de drets de l'estat espanyol". De la repressió d'avui, però també de la d'ahir. De la que es va viure l'1 d'octubre en aquest col·legi davant d'una resistència "increïble", han recordat, però també de la "violència" que va matar el jove valencià Guillem Agulló.
 
Banderes i solidaritat entre pobles i sectors. Albert Gil, en representació dels estibadors del Port de Barcelona, ha començat recordant com la Barceloneta ha estat i és "el bressol de la lluita" i, en aquest sentit, ha donat la benvinguda a les més de 300 persones que, segons ha indicat, van defensar amb "orgull" aquest "quarter de lluita". També ha estat contundent Jaime Pastor, de Madrileños por el Derecho a Decidir, que ha afirmat que, per als pobles de l'estat espanyol, la "revolució democràtica" que van fer els catalans l'1 d'octubre i dies posteriors és un "exemple", i ha recordat que el que va passar a Catalunya "pot passar a qualsevol lloc de l'estat si es desafia el règim del 78, per tant, la vostra lluita és la nostra lluita".

Ho han volgut destacar, també, Sílvia Ordiz i Víctor Giménez, de las Marchas de la Dignidad. "Volem traslladar la nostra solidaritat i suport al poble de Catalunya, i rebutjar la repressió que està patint", ha afirmat Ordiz. I des d'aquest moviment, ha dit, se sumen al del poble català, que ha demostrat que s'està contraposant a un "estat corrupte", en què el PSOE i Ciutadans en són "còmplices". "Catalunya ha donat l'oportunitat a la resta de l'estat de trencar amb el règim del 78", ha continuat Giménez, i des de las Marchas de la Dignidad, ha sentenciat, estan "al costat del poble català perquè aquest ha ensenyat molt i perquè no pot ser de cap altra manera per acabar amb la monarquia i el règim del 78".
 

Diversos veïns de la Barceloneta posant flors grogues a les portes de l'escola Mediterrània. Foto: Aida Morales


Madrid, Galícia, Castella i Euskal Herria

La solidaritat ha estat clara, també, des de diversos punts de l'estat. De república i d'empoderament popular, mobilització i sobirania, també n'han parlat des de Vallecas, EH Bildu, el BNG i la Izquierda Castellana. Elena Ortega, activista social i mare d'Alfon, pres per la vaga general del 14-N, ha lamentat "el règim hereu del franquisme" i ha instat a "posar-se al davant i contra aquest" per impulsar una "rebel·lió de poble". Una revolució possible, imprescindible, ha continuat el portaveu d'Izquierda Castellana, Luís Ocampo, que ha clamat a la "Castella comunera". "Des de la Castella comunera i des del Madrid resistent, donem ple suport al procés republicà i sobiranista català, i ho hem demostrat", ha dit, tot recordant les mobilitzacions contra la repressió que hi va haver en punts tant emblemàtics com la Porta del Sol de Madrid.

"Actualment, la batalla del poble català és la batalla més important", ha declarat, i Catalunya, ha afirmat, "guanyarà". Guanyarà, ha continuat, perquè hi ha solidaritat entre pobles, i "defensar Madrid és defensar Barcelona, i defensar Barcelona és defensar Madrid". I tot això, ha prosseguit el diputat d'EH-Bildu, Mikel Otero, perquè "les llavors ja volen al vent", i la "lluita d'Euskal Herria també serà la catalana". "Mai caminareu sols", ha sentenciat, igual que ho ha dit l'eurodiputada del BNG Ana Miranda, que ha etzibat: "Aquest senyor, Franco, van dir que estava mort, però estava viu".
 

Acte de With Catalonia, en solidaritat amb la República i contra la repressió. Foto: Aida Morales


Solidaritat internacional

"Si la violència de la policia es pot veure als carrers de Catalunya, també es pot veure als carrers d'Irlanda o en qualsevol lloc d'Europa", ha destacat Tina MacVeich, regidora a Dublín. "Però si el poble pot guanyar a Catalunya, també pot guanyar a tot Europa", ha aclarit, després d'explicar que a la capital d'Irlanda ha aconseguit que es pengi la bandera catalana i que, si la treuen, ella mateixa la tornarà a posar.

Missatges que han arribat de Buenos Aires, Grècia o Palestina, des d'on han denunciat les "violacions més flagrants" a la democràcia. No obstant això, han remarcat, els pobles seguiran "ferms i forts" perquè "la causa és justa" i els catalans tenen "tot el suport dels que lluiten per la llibertat". Feineh Çelik, representant d'HPD Kurds de Turquia, ho ha reafirmat, i ha assegurat que "el suport del poble català ha arribat al Kurdistan" i que, "si ataquen els catalans, també ataquen el poble kurd". "Com a missatge de solidaritat internacionalista els volem dir que no hi haurà una repetició del règim d'Erdogan a Turquia, i no hi haurà una repetició del règim de Franco a Espanya", ha sentenciat.

Perquè "cada cop de porra, cada mesura policial i cada pres", ha continuat l'alcalde de Ginebra, Remí Pagani, reforcen la legitimitat i la resistència dels catalans en la construcció de la República. Pagani també ha recordat que "el que passa a Espanya, pot passar a tot Europa", en termes de repressió, i ha instat a trobar una solució. La campanya compta amb uns tres-cents solidàris en representació de més d'un centenar d'organitzacions internacionalistes, que tenen l'objectiu de fer visible la repressió i teixir vincles de solidaritat popular.