Iglesias demana «respecte» pels «comuns» per haver defensat la sobirania de Catalunya a Espanya

Xavier Domèmech proclama davant de més de 2.000 persones a Nou Barris que la seva "remuntada" està en marxa i que aconseguiran fer fora al PDECat i a C's | Colau crida a no sucumbir davant del "màrqueting sense ànima" de Ciutadans

Pablo Iglesias, Xavier Domènech, Ada Colau i Alberto Garzón, al míting central de la campanya dels comuns a Nou Barris
Pablo Iglesias, Xavier Domènech, Ada Colau i Alberto Garzón, al míting central de la campanya dels comuns a Nou Barris | Dani Gago / Catalunya en Comú
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:33h
Nou Barris. Més de 2.000 persones segons l'organització. Els "comuns" i Podem senten que aquest és el seu fortí a Barcelona i que no se'l poden deixar arrabassar per Ciutadans. Precisament aquest ha estat l'escenari escollit pel míting central de la campanya més difícil per a Xavier Domènech, que aquest dissabte ha proclamat que la seva "remuntada" està en marxa. Catalunya en Comú-Podem ha exhibit tota la seva artilleria, ha reivindicat que en aquestes eleccions volen, per molt que diguin les enquestes, mossegar fort per "fer fora" tant C's com el PDECat i ha demanat als independentistes "respecte" pel projecte que han defensat dins i fora de Catalunya. 

La petició l'ha verbalitzat un Pablo Iglesias, que s'ha plantat davant d'aquells que acusen els "comuns" d'equidistants: "Més respecte i humilitat per aquells que ens hem jugat la cara defensant els drets nacionals de Catalunya a tota Espanya". El líder de Podem ha basat bona part del seu discurs en deixar clar que la seva ha estat la primera formació d'arrel estatal que ha defensat el dret a l'autodeterminació dels catalans amb tots els costos que això suposa i que justament per això no mereixen ser tractats amb menyspreu per l'independentisme. Ha recordat, en aquest sentit, com la seva formació ha reivindicat que els empresonats per l'1-O són "presos polítics", com s'han sumat a les manifestacions per demanar-ne la seva llibertat i com a Saragossa centenars dels seus càrrecs electes van celebrar una assemblea en defensa del referèndum acordat amb la ultradreta amenaçant-los a les portes del pavelló.   

Iglesias pregunta als catalans si tornaran a creure "en aquells que els han mentit" prometent la independència en 18 mesos

En unes eleccions on els "comuns" volen exercir de frontissa entre els dos blocs en pugna, Iglesias ha interpel·lat directament als catalans preguntant-los si tornaran a creure "en aquells que els han mentit" per haver promès la independència en 18 mesos i que han fet entrar el país en un "bucle". De la mateixa manera, el líder de Podem ha demanat als ciutadans que tampoc apostin per aquells que no tenen "voluntat democràtica" i que afronten el conflicte amb Catalunya amb "presó, policies i jutges". La sortida, ha insistit, és el govern "progressista" que abandera Domènech i que pivota en "blindar l'autonomia catalana" i les "competències" davant les "amenaces dels irresponsables". Ha reconegut que, efectivament, el projecte dels "comuns" és "menys èpica", però realitats: "Les coses de menjar no són èpiques". 
 

Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Nou Barris Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Defensar "la pàtria" defensant la igualtat

Perquè es tracta, segons els d'Iglesias i Domènech, de resoldre el conflicte territorial, però també de defensar "la pàtria" des de la garantia de la igualtat de la seva gent. "Ser patriota és posar una multa a Endesa perquè ha tallat la llum i la calefacció a un ciutadà", ha etzibat. I això, ha insistit, no s'aconseguirà de la mà d'un PDECat que Alberto Garzón s'ha encarregat de recordar que va donar suport a les reformes laborals del PP i del PSOE o que es va posar "d'acord amb qui els posa a la presó" per no donar suport a la moció de censura contra Rajoy que va liderar Podem. Iglesias, a més, ha recordat que Endesa "té comprat David Madí" per 25.000 euros l'any, de la mateixa manera que va "comprar" Aznar per 200.000 euros anuals o Miquel Roca per 308.000.

Precisament Domènech ha deixat clar que per molts que des de Junts per Catalunya i des de Ciutadans se li exigeixi una abstenció per facilitar un o altre govern, la seva voluntat és "fer-los fora". En la recta final de la campanya, els "comuns" han proclamat que la seva "remuntada" està en marxa i que, com van fer a les eleccions municipals o a les eleccions generals, "donaran la sorpresa" la nit del 21-D. 

La lluita contra el vot dual

Que Nou Barris no es torni a tenyir de taronja com a les eleccions del 27-S del 2015. Que aquest districte de Barcelona que va ser clau en la victòria d'Ada Colau a les darreres municipals no torni a ser el paradigma del vot dual i el principal laboratori d'un fenomen molt arrelat a l'àrea metropolitana. Aquest és el gran repte dels "comuns" en aquestes eleccions: aconseguir que la seva bossa de votants a les eleccions generals no sigui camaleònica, retenir el suport i evitar que se'n vagi a formacions com PSC i C's per una banda o a formacions independentistes per l'altra. Els "comuns" han sortit en tromba davant l'eventual triomf de C's com auguren algunes enquestes i s'han erigit com a dic de contenció per frenar-los.   

Colau ha liderat el discurs anti-Inés Arrimadas tot advertint els catalans que Ciutadans "es disfressa d'Ikea" i no deixa de ser "màrqueting sense ànima a preu d'or" que, a més, fan de "crossa" dels "lladres" del PP. L'alcaldessa de Barcelona ha reivindicat la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament com el millor aval de com els "comuns" poden portar "el canvi" a la Generalitat. "Mentre uns retallen, privatitzen o posen d'excusa el TC, nosaltres fem inversió publica i trobem escletxes malgrat no tenir competències", ha etzibat. 

L'acte central ha estat per a la candidatura de Domènech una bombolla d'oxigen tenint en compte les dificultats en una campanya on les enquestes juguen a la contra i l'assistència als mítings -amb una mitjana de 200 persones- ha estat molt discreta en comparació a les anteriors campanyes. De fet, no ha estat fins aquest dissabte que ha reaparegut l'anomenada marea lila, les bases de Podem mobilitzades sota el crit de "sí que es pot".