Rivera equipara Puigdemont a Le Pen per qüestionar el projecte de la UE

Vargas Llosa i Manuel Valls donen suport a Ciutadans perquè el 21-D "està en joc el futur d'Europa"

16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:51h
Rivera, Valls, la periodista María Rey,  Vargas Llosa i Arrimadas.
Rivera, Valls, la periodista María Rey, Vargas Llosa i Arrimadas. | @CiutadansCs
Ciutadans ha convocat aquest dissabte un acte sobre "El futur d'Europa", un col·loqui amb l'ex-primer ministre francès Manuel Valls, el Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, la candidata Inés Arrimadas i el president del partit, Albert Rivera, al Teatre Goya de Barcelona. La trobada ha estat conduïda per la periodista María Rey.

Albert Rivera ha equiparat el sobiranisme a l'extrema dreta antieuropeista. El líder de Ciutadans ha equiparat Carles Puigdemont a Marine Le Pen: "Tots dos defensen un referèndum sobre Europa". "Que ningú s'enganyi -ha dit-, el debat avui a Europa és entre Macron  Le Pen".  La nit del 21-D, ha subratllat Rivera, "ens juguem si Europa serà la pàtria dels nostres fills".  

Rivera ha dit que Europa és un èxit, però que s'han d'afrontar els riscos que hi ha, que el Brexit simbolitza, i que s'ha de combatre el populisme i el nacionalisme: "No volem un Brexit a Catalunya". "Si aconseguim derrotar el separatisme, Espanya -i Itàlia- han d'estar en la champions europea, al costat de França i Alemanya". "Qui ha frenat el cop contra la democràcia ha estat Europa", ha assegurat.

La presència de Valls i Vargas Llosa en un acte de Ciutadans ha nodrit un dels arguments del partit unionista: el que passa a Catalunya preocupa, i molt, l'escena internacional. Inés Arrimadas ha començat el col·loqui dient que el procés "és l'antítesi del projecte europeu, que s'ha fet des de la unió". Això és el que estaria en joc: "Ens estem jugant el futur d'Europa a Catalunya". Aquestes eleccions autonòmiques diran si els valors de la UE s'imposen a Catalunya.

"Hem de defensr la integritat d'Espanya"

Valls ha proclamat: "Estic orgullós d'estar amb vosaltres". Ha afirmat que "a Europa et pots sentir català, espanyol i francès. Nascut aquí, naturalitzat francès, he estat primer ministre de França. No hi ha molts països o continents on això sigui possible". Ha assegurat que coneix la història de Catalunya des del 1714 i ha dit amb fermesa: "Espanya és una democràcia" i "hem de defensar la seva integritat".

L'exprimer ministre francès ha denunciat "el catalanisme que es converteix en nacionalisme i esdevé antieuropeu, com estem veient a Brussel·les" i ha elogiat els caps del govern de la UE per donar suport al govern espanyol. "Quin fracàs!", ha dit, en referència als sobiranistes. 
    
Vargas Llosa ha tornat a repetir el seu discurs habitual sobre Catalunya, expressant la seva nostàlgia per "aquella Barcelona cosmopolita" dels anys setanta, tan diferent, segons ell, de la Catalunya dominada pel nacionalisme. Ha lloat el projecte de Ciutadans per defensar els valors de la pluralitat i la coexistència en la diversitat: "Cs representa els millors valors de Catalunya i d'Espanya".  

L'acte estava previst per a les onze del matí, però l'atapeïda agenda electoral de Manuel Valls -que ha participat abans en un acte del PP- ha obligat a canviar l'inici i fer-lo mitja hora més tard.