Mélenchon avisa el govern espanyol que la nació «no pot ser una camisa de força»

El líder de la França Insubmisa assegura, en un míting amb els "comuns", que és "insuportable" que hi hagi consellers i activistes empresonats per la seva "opinió política" | Domènech es reivindica com la veu de la "Catalunya insubmisa" i demana a ERC que decideixi si vol construir un país "amb la gent o en contra de la gent" | Colau subratlla que la seva gestió a Barcelona avala els "comuns" com l'opció "més creïble" el 21-D

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona
Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona | Dani Gago / Catalunya en Comú
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 23:11h
Els "comuns" s'han reivindicat aquest divendres a Badalona a l'escalf de la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon i al son de La Marsellesa. El dirigent francès ha insuflat moral a una Catalunya en Comú que, tot i no reeixir als sondejos, espera poder tenir la clau de govern a partir del 21-D. Ho ha fet amb una dura crítica contra l'actitud del govern de Mariano Rajoy davant del conflicte amb Catalunya: "Aquí es parla molt de pàtria, la meva l'estimo molt, però la pàtria, la nació, no pot ser una camisa de força".

Mélenchon, que ha reconegut que ell és un "vell jacobí", ha advertit el govern espanyol que és "insuportable" que hi hagi consellers i activistes a la presó per les seves "opinions polítiques", de la mateixa manera que també són "insoportables" la "violència social" que suposen la misèria i el malestar de la gent. El dirigent de l'esquerra francesa ha argumentat que ell defensa la sobirania del poble i que l'"únic indivisible és el poble en la seva voluntat política". És per això que ha reivindicat un "procés polític respectuós" al conflicte entre Catalunya i Espanya. "La pàtria és un referèndum quotidià", ha subratllat.

"L'amenaça a la pau del continent""

Mélenchon, que tot i protagonitzar una inesperada remuntada a les enquestes va quedar quart a les passades eleccions franceses, ha fet referència al concepte de sobiranies que també utilitzen els "comuns" per associar l'emancipació nacional a l'emancipació social. "A la Unió Europea sabem que amb la política de retallades en els pressupostos, poc a poc, la gent se sent abandonada", ha dit. Una política que ha recordat que està dirigida des de Brussel·les i que "amenaça la pau" a tot el continent perquè alimenta alguns dels nacionalismes que estan sorgint.

"Cal recuperar la sobirania de les nostres pròpies vides", ha sentenciat tot recordant els valors de la fraternitat i la igualtat. "No hi ha pàtria comuna quan no es comparteix el dret de cadascú a viure", ha afegit. L'articulista i activista britànic Owen Jones ha estat una altre dels convidats d'excepció dels mítings dels "comuns" a Badalona, des d'on ha encoratjat a construir una "nova Catalunya, una nova Espanya i una nova Europa". Si no es guanya ara, ha dit Jones, "el feixisme i el racisme" s'obriran pas. 
 

Una bandera republicana, al míting dels comuns Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


La "Catalunya insubmisa" de Domènech

Aprofitant la bombolla d'oxigen que ha suposat la presència de Mélenchon a la campanya dels "comuns", Xavier Domènech s'ha erigit en la veu de la Catalunya insubmisa. Conscient que a l'àrea metropolitana es disputa el vot amb formacions com el PSC i C's, ha recordat que en aquests moments "votar Iceta és votar Arrimadas", però també ha advertit ERC que no compti amb ells si és per forjar un govern amb la llista de Carles Puigdemont.

"Decidiu si voleu un país amb la gent o un país en contra de la gent", ha etzibat Domènech adreçant-se a Marta Rovira, una petició que també ha fet l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha participat al míting tot i que inicialment no estava prevista en el cartell. I és que els "comuns" han deixat clar que no pensen facilitar ni tan sols amb una abstenció un govern on hi sigui Junts per Catalunya. La seva aposta, han insistit, segueix sent una aliança de "progrés" de la mà d'una ERC que renunciï a la unilateralitat i un PSC que renegui del 155.
 

Xavier Domènech, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 

Barcelona com la garantia

Colau, que està tenint un paper discret a la campanya de Domènech, sí ha pres la paraula aquest divendres des de Badalona, a la vigília de l'acte central d'aquest dissabte amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. Ho ha fet per posar la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona com la garantia que la candidatura de Catalunya en Comú-Podem és la "més creïble". Ha recordat, en aquest sentit, com des de l'Ajuntament s'ha reforçat l'oferta pública de feina amb 3.000 noves places o la inversió de 40 milions en escoles bressol, o com Barcelona és la capital de l'estat espanyol que més inversió pública fa.