La CUP avisa JxCat i ERC: «Si cal tornarem a anar a eleccions perquè es compleixi el mandat popular»

El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, assegura que l'esquerra independentista és "garantia de no retrocedir"

El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milian, a l'acte central.
El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milian, a l'acte central. | ACN
15 de desembre del 2017
Actualitzat el 16 de desembre a les 8:00h
"El nostre full de ruta és clar". Ho ha dit i ho ha avisat el número 1 de la CUP per Tarragona, Xavier Milian, que ha enviat un missatge contundent i de força a les forces independentistes que es presenten a les properes eleccions del 21 de desembre. "Que s'espavilin perquè, si cal, tornarem a anar a les eleccions o farem el que calgui perquè es compleixi el mandat popular de l'1 d'octubre", ha declarat. En l'acte central de campanya a Tarragona, Milian ha assegurat que els cupaires són "garantia de no retrocedir", i ha afirmat que, en aquest cas, faran força perquè no continuïn "quatre anys més de processisme i autonomisme".

El cupaire, de fet, ha lamentat que, des del bloc sobiranista, hi hagi qui intenta tornar a "pantalles passades", en referència a ERC i Junts per Catalunya. Una situació que, segons ha considerat, suposaria "trair el mandat democràtic de l'1 d'octubre". I per altra banda, ha afegit, també hi ha "aquells que no només es diuen equidistants, sinó que es diuen súper equidistants", i que, tal com ha denunciat, volen esperar 10 anys més a aconseguir un referèndum pactat amb l'estat. Per tant, ha dit, "ni equidistància, ni unicorns, ni follets del federalisme", sinó "desobediència i unilateralitat".

En aquest camí, Milian ha assegurat que a la CUP "no li tremolarà el pols" i que, a més, està disposada a "assumir responsabilitats" que poden comportar, fins i tot, entrar al Govern. "Si la gent diu que vol República, assumiren les responsabilitats que convinguin, però també els hi diem als senyors d'ERC i CDC que les assumeixin", ha sentenciat. L'acte cupaire ha començat de forma emotiva, amb un vídeo on s'han reproduït diverses imatges de l'1 d'octubre, en què la ciutadania feia retrocedir, en diversos moments, la policia espanyola.Jordis, mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons". 

Els estralls de la repressió

La número 8 de la llista per Tarragona, Montse Sans, ha recordat els estralls del franquisme, i ha recordat que, ella mateixa va ser víctima de la "repressió dels grisos, física i psicològicament". "Encara recordo aquells dies que vaig passar davant d'aquells criminals uniformats", ha explicat. Llavors, ha dit, molts van dipositar la seva confiança en la transició, però el règim del 78, ha volgut deixar clar, és "hereu de la dictadura", i aquest ha deixat un "panorama desolador i de submissió a la monarquia borbònica".

"I el més trist és que ara, com abans, una part de les esquerres clàssiques tornen a mirar cap a una altra banda", ha lamentat, en un discurs ple d'emotivitat. Per això, ha deixat molt clar que "no s'apel·la al diàleg quan a l'altra banda no hi ha ningú amb qui dialogar", i ha exigit tirar endavant, i "conseguir la llibertat i amnistia de tots els presos polítics", sense que això suposi renunciar a la República i acceptar millores de finançament, ni pactes "com a idees de canvi".
 

L'acte de la CUP a Tarragona carrega contra la repressió de l'estat espanyol, amb una pancarta de suport a les condemnades pel Cas Bershka. Foto: ACN


També han parlat de repressió Santi Fortuny i Laia Estrada, dos dels joves del cas Bershka que han estat condemnats pels fets del 7 de gener del 2009, quan un grup de feministes va organitzar una performance pacífica a les portes de diferents botigues de la ciutat amb l'objectiu de denunciar la pressió que exerceix la indústria de la moda sobre les dones. Quan s'estaven manifestant davant un establiment de la coneguda marca Bershka, va aparèixer la Guàrdia Urbana i es va produir un enfrontament amb foc creuat d'acusacions i, segons les feministes, una "brutal i desmesurada agressió policial". 

"La repressió sonava com una cosa llunyana, a xino", ha lamentat Fortuny, que ha precisat: "Sonava a les idees dels grisos, a la transició i a porres, a imatges en blanc i negre". No obstant això, ha avisat, en l'actualitat s'ha vist com aquesta "repressió" ha tornat a manifestar-se, amb noves detencions i empresonaments per part d'una justícia "que durant el dia s'omple la boca d'imparcialitat, però per la nit il·legalitza partits". A més, Fortuny ha demanat que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", i ha reivindicat, tal com també ho ha fet Estrada, que "represaliades són els Jordis, mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons".

Solidaritat dels pobles

De la solidaritat dels pobles, especialment de la procedent dels pobles de l'estat espanyol, n'ha parlat l'activista i militant comunista Nines Maestro, que no ha quedat indiferent respecte de la posició política que estan adoptant els "comuns". "La tradició comunista porta impresa en el seu codi genètic la lluita pel dret a l'autodeterminació", ha afirmat. I si "algú ha ajudat a legitimar, des de l'esquerra, les polítiques del 155", ha continuat, és que són "còmplices" d'aquests i del "nacionalisme més cavernari i retrògrad" que hi ha.
 

Vidal Aragonés, a l'acte de la CUP a Tarragona. Foto: ACN


Maestro, tal com també ha fet el número 3 per Barcelona, Vidal Aragonés, ha posat, com a condició indestriable, l'eix social i el nacional, i han destacat que segueix present un "mur comú" que es diu "règim del 78" que, durant aquests mesos, els catalans han tornat a descobrir. "Vosaltres ens heu fet l'enorme favor de desvetllar la cara més feixista de la dictadura que no només ha servit per destapar el PP, sinó per situar el PSOE", ha afirmat Maestro. Una cara, ha continuat, que aquests dos partits han tornat a descobrir, i que és la "d'Alfonso Guerra, de Felipe González, del GAL i de la corrupció". Davant d'això, però, l'activista madrilenya ha instat els catalans a "no quedar-se només en la reivindicació de la República catalana i del dret a la independència", sinó també a "lluitar contra els desnonaments, els acomiadaments, el precariat, i els drets socials i laborals".

Feminisme, una lluita contra Ciutadans

Núria Gibert, regidora de la CUP de Sant Cugat, ha saltat a l'escenari a parlar de feminisme. Un feminisme imprescindible, ha dit, que afecta des de "l'opressió heteropatriarcal" que "travessa el cos des de nenes, i que és un sistema cultural de creences". "No només som les nétes de les bruixes que no van poder cremar, sinó que, a més, tenim ganes de mambo", ha declarat. De fet, ha afirmat que les dones n'estan "fartes i fins al monyo", i ha dit que "això no va d'identitats", sinó de "vida".

"No hi ha objectiu més noble que la vida", ha afirmat, i entre aplaudiments, ha instat a "lluitar contra la violència masclista", que volen que sigui una "qüestió d'estat". A més, ha dit, les feministes estan "terriblement preocupades" per l'ascens de partits com Ciutadans, i ha avisat que, malgrat tenir al capdavant una dona, és un partit "immensament masclista". "C's en diferents declaracions ha propugnar equiparar la violència masclista de la violència feminista", ha lamentat. Per això, ha sentenciat, "no és una bona notícia per a les dones que Ciutadans pugi, i per això de la CUP hem de demanar que no hi hagi ni un sol vot feminista a C's".
 

La regidora de la CUP Núria Gibert, a l'acte de la CUP de Terrassa. Foto: ACN