15 de desembre: gol a Méndez de Vigo, la República de Puigdemont, el follet del federalisme i el fill de Suárez

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol
Íñigo Méndez de Vigo, portaveu del govern espanyol | La Moncloa
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:29h

El protagonista

A Íñigo Méndez de Vigo li han marcat un autèntic gol per l'esquadra. La Generalitat intervinguda ha burlat el control del govern espanyol i ha presentat un recurs per reclamar el retorn de les obres de Sixena espoliades del Museu de Lleida. El portaveu del govern espanyol s'ha convertit gràcies a l'article 155 amb el màxim responsable del Departament de Cultura. D'aquesta manera, sense saber-ho ha acabat demanant el retorn de les 44 obres i ha provocat un incendi amb el govern aragonès. Hores després ha ordenat la retirada del recurs ja que ha assegurat que no en tenia constància. En canvi, era ben conscient de les decisions de liquidar el Diplocat i de minimitzar les atribucions de l'Agència Tributària catalana aprofitant el 155.


La proposta

Junts per Catalunya alimenta la perspectiva de remuntada. Algunes enquestes –altres no- arriben a dibuixar una lluita frec a frec amb ERC per comandar el bloc independentista. És en aquest context que s'ha arribat a especular amb un possible retorn de Carles Puigdemont abans del 21-D –ahir NacióDigital va avançar que l'opció finalment s'ha descartat-. Aquest divendres, en un acte amb personalitats de la cultura i d'altres sectors professionals, el president a l'exili s'ha compromès a “desplegar la República amb tots els efectes” si guanya el 21-D. Una proposta d'alt voltatge que caldrà veure com es pot complir després que la declaració de la República de finals d'octubre acabés amb paper mullat.


La frase

El “follet del federalisme” és un dels personatges ja clàssics del Polònia de TV3 que ha “resistit” el pas de polítics com Pere Navarro i Joan Herrera i ara gaudeix amb la possible remuntada de Miquel Iceta. Aquest divendres també ha aparegut en campanya i ho ha fet amb un polític que no ho té fàcil per entrar al programa de Toni Soler. Xavier Millan, cap de llista de la CUP a Tarragona, ha respost la proposta –matisada i rectificada- d'Iceta de demanar l'indult si s'acaba condemnant els líders independentistes. “El follet del federalisme és un personatge de Polònia.


L'estirabot

Adolfo Suárez Illana no va poder emular la carrera del seu pare. El fracàs a les eleccions autonòmiques de Castella la Manxa del 2003 va fer que es retirés de la primera línia política. Tanmateix, no ha renunciat al suport al PP malgrat que Cs intenta reivindicar sempre que pot el llegat de l'expresident espanyol. Aquest divendres ha fet campanya amb Xavier García Albiol i el polèmic Pablo Casado. Ha deixat dos dels estirabots de la jornada en referència a Suárez pare: “No es va saltar cap llei del franquisme” i “Va ser un president no democràtic en un principi”. Albiol ho ha intentat arreglar... i ha acabat comparant Puigdemont amb un “dictador de país subdesenvolupat”.