La CUP confia amb la República per acabar amb la «conxorxa criminal» del sistema sanitari català

Xavier Milian respon la proposta d'Iceta sobre els indults: "El follet del federalisme és un personatge de Polònia" | El candidat de Tarragona responsabilitza la "sociovergència" de la privatització del model sanitari

El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milan, a la roda de premsa de Reus.
El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milan, a la roda de premsa de Reus. | Aida Morales
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:45h
El número 1 de la CUP a Tarragona, Xavier Milian, ha presentat les propostes dels cupaires respecte de la sanitat aquest divendres des de Reus, amb la ment posada en la construcció de la República que, segons ha dit, ha de comportar un nou model igualitari i que defensi les necessitats del territori. Milian va ser un dels cupaires que va destapar el Cas Innova, en què es va posar sobre la taula l'aval de 3 milions d'euros que l'Ajuntament de Reus va donar a l'empresa Shirota Functional Foods. En aquest sentit, el candidat ha instat a construir una República que defensi els interessos de les classes populars, i que abandoni "l'espoli de diners públics en benefici del privat", que ha tingut el seu màxim exponent a Reus amb el vist i plau de la sociovergència.

"Aquesta és l'herència del model que va iniciar Xavier Trias, que ha perpetuat la sociovergència i que fa aigües per tot arreu", ha afirmat. Un sistema sanitari, ha assegurat, que promociona l'empresa privada, en detriment de la pública, i que compromet els treballadors a unes condicions desfavorables. "Comporta un sistema classista", ha sentenciat i, per aquest motiu, la CUP proposa un model sanitari que sigui 100% públic, que abasti, també, el sistema sociosanitari i els centres de salut mental, i que parteixi del territori, sense que la Generalitat decideixi "on cal destinar els serveis públics en funció de les portes giratòries".

Aquest model, pel qual ja s'ha lluitat en el marc del municipalisme amb petites victòries com en el cas de Berga, "no pot promocionar i no pot donar sortida a la sanitat privada", ha declarat. I en el camí de la República, ha dit, la ciutadania haurà de decidir a partir del procés constituent quin model vol, a diferència del 78, quan les normes les van redactar "uns quants".

El "follet del federalisme"

Des de Reus, Milian també ha contestat el líder del PSC, Miquel Iceta, que va fer una proposta d'indults per als polítics sobiranistes. Segons li ha volgut recordar, "el follet del federalisme és un personatge del Polònia". I per tant, li ha dit, està molt bé que ara es posicioni "en campanya electoral", però també l'ha instat a no oblidar que va ser el seu partit "qui va signar el 155".

"Aquest dies de campanya electoral parlaran d'indults, de reformes fiscals, de terceres vies i treuran el follet del federalisme a les portades dels diaris quan tots sabem que él follet del federalisme és més un personatge del Polònia que res més", ha afirmat. Davant d'això, ha destacat que "tant li fa" el que digui Iceta, i ha argumentat que, el que preocupa a la CUP, és "l'escala repressiva que anirà en augment".