La margarida dels «comuns»

En funció dels resultats del 21-D, els de Xavier Domènech es poden trobar davant d'una dicotomia: assumir contradiccions o inhibir-se i anar a unes noves eleccions

Cartells electorals del cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech
Cartells electorals del cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech | Adrià Costa
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:11h
Roda de premsa. Xavier Domènech, cara a cara amb tots els periodistes que segueixen la seva campanya. Micròfons en marxa. Mans alçades. Oportunitat per preguntar per a uns, oportunitat per respondre per a l'altre. Oportunitat per arrencar titulars per a uns, oportunitat per encaixar el missatge que l'interessa a l'altre. Però també el risc de saltar-se el guió previst o de dir allò que no es pretenia.

Al fons de la sala, al costat de la porta i amb els braços creuats, una persona clau de l'equip de Domènech s'ho escolta tot al detall i mou el cap a ritme de les respostes del seu candidat com si d'una batuta es tractés. Assenteix quan considera que el seu candidat respon amb una línia argumental encertada i l'anima a seguir. Mou el cap en sentit contrari quan troba que no ha d'entrar a valorar a fons allò que se li pregunta o quan ha de negar l'interrogant que se li posa sobre la taula. Al marge de si segueix o no les seves consignes, Domènech respon sense sorpreses i de vegades amb una certa pausa per rumiar.

Una pregunta omnipresent

Hi ha una pregunta omnipresent a la sala. Si té la clau, què pensa fer després del 21-D? Temps difícils, decisions difícils. Les enquestes són per als "comuns" una arma de doble tall. En qualsevol altra circumstància no superar els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot seria un fracàs per a la candidatura de Xavier Domènech, però que un modest resultat pugui ser determinant per decantar un govern o un altre canvia radicalment la lectura dels resultats. El preu, però, de ser decisius és estar sotmesos a una olla a pressió que pot no estar exempta de tensions internes.

Deixant al marge el desig de qualsevol candidatura de guanyar les eleccions, els "comuns" voldrien tenir prou capacitat com per forjar un tripartit amb una ERC que hagi renunciat a la unilateralitat i un PSC que hagi renegat del 155. Aquesta seria la fórmula de Domènech per forjar un govern híbrid en l'eix nacional però "progressista" que posés punt i final als dos blocs que pugnen en aquests comicis. Està convençut, ha dit aquest divendres, que aquesta serà la solució que s'acabarà imposant.
 

Xavier Domènech, ensenya la clau de casa seva Foto: Catalunya en Comú


Desig i realitat, a l'espera dels resultats

La realitat, però, pot ser una altra. Al marge de si obtenen o no majoria absoluta, els independentistes comencen a donar per fet que, malgrat les discrepàncies internes i a l'espera de quina és la formació més votada d'aquest bloc, la seva sortida ha de ser un pacte d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Si els "comuns" tenen efectivament la clau, es poden trobar en la següent tessitura: o abstenir-se i permetre un govern independentista -han descartat fer presidenta a Arrimadas- o forçar unes noves eleccions a Catalunya.

Domènech ha deixat clar que no han "vingut a abstenir-se" ni a permetre un govern on hi sigui Junts per Catalunya, que ell entén que és una "confluència entre el PDECat i Convergència". Al mateix temps, però, assegura que no preveu abocar Catalunya a unes noves eleccions. Veurem què diuen finalment els resultats del 21-D, però està clar que si es fa realitat l'escenari que dibuixen les enquestes és molt poc probable, pel veto creuat entre socialistes i republicans, que les coordenades es moguin en el tripartit d'esquerres amb el qual somnien. És molt més possible que els "comuns" tinguin a les seves mans decidir si assumeixen contradiccions i faciliten un govern que ara diuen que no volen o estan disposats a afrontar unes noves eleccions. La maleïda margarida que acabarà desfullant la militància.