​Nou xoc entre el govern de Colau i Endesa pels talls de llum

L'Ajuntament anuncia cinc multes a l'elèctrica que sumen 350.000 euros i la companyia replica que són quatre i que no hi ha cap sanció ferma

Redacció
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:11h

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz Foto: Europa Press


El govern d'Ada Colau suma un nou xoc amb Endesa pels talls de llum. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha anunciat aquest divendres la imposició de les cinc primeres multes a Endesa per valor de 70.000 euros cadascuna per haver tallat el subministrament a cinc llars sense haver demanat l'informe d'exclusió residencial en virtut de la Llei 24/2015, que Ortiz insisteix que continua vigent. El consistori té oberts una vintena d'expedients més en aquesta línia contra les principals companyies.

No obstant això, Endesa ha negat que els expedients sancionadors de l'Ajuntament contra la companyia estiguin tancats i ha remarcat que són quatre els que estan més avançats i no cinc, com ha anunciat Ortiz, que ha explicat que tres multes ja estaven notificades i que dues més estaven a punt.

Fonts d'Endesa, en canvi, han assegurat a l'ACN que encara són a temps de recórrer administrativament, que no hi ha cap procés tancat ni cap sanció ferma sobre la taula. A parer seu, que l'Ajuntament faci aquest anunci a la meitat del procés, diuen, vulnera el dret de defensa de la companyia i a més prejutja una futura resolució judicial, donant per fet que la companyia és culpable.

Les mateixes fonts han apuntat, primer de tot, que els expedients més avançats no són cinc sinó quatre, perquè l'Ajuntament, per error, es va adreçar a una de les dues comercialitzadores d'Endesa i no a l'altra. Després va rectificar i es va dirigir a la que tocava, però continua comptant com si fossin dos expedients diferents quan es tractaria, segons la companyia, d'una repetició.

Endesa diu que no fa talls sense l'informe d'exclusió

Però a més, remarquen que els expedients dels quals parla Ortiz encara no estan tancats i que no s'ha imposat cap multa per part de l'Ajuntament, tot i que la tinenta d'alcaldia ha anunciat que tres sancions ja s'havien notificat i que dues estaven a punt. Endesa insisteix que encara pot recórrer aquestes resolucions administrativament i que en cap moment el procés s'ha acabat, al marge que després puguin o no portar-lo als tribunals. També han volgut subratllar que no tallen el subministrament a ningú que tingui l'informe de serveis socials.

Ortiz ha explicat que després de gairebé un any de treball per a cada expedient, amb les comprovacions i al·legacions corresponents, l'Ajuntament ja ha notificat a Endesa tres multes de 70.000 euros cadascuna i està a punt d'informar-ne de dues més. En total serien 350.000 euros per haver tallat el subministrament a cinc llars sense haver demanat l'informe d'exclusió residencial preceptiu. Són casos del 2016 i algun del principi del 2017.

A més, hi ha una vintena d'expedients similars en tràmit, que poden o no acabar en multa. "Això és un avís a totes les companyies: no serem còmplices d'interessos que van en contra de la ciutadania i quan la Llei 24/2015 no es compleixi actuarem amb contundència", ha advertit Ortiz.

El consistori recorre el bo social espanyol al Suprem

D'altra banda, també ha anunciat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem contra el decret del govern espanyol sobre el bo social. Fa unes setmanes l'Ajuntament ja va advertir que aquesta eina deixava fora el 43% de les 10.000 llars que el consistori ha atès d'alguna forma per qüestions de pobresa energètica.

L'informe previ a la interposició del recurs remarca que el decret preveu que els possibles descomptes en la factura es podrien aplicar per a aquelles persones ateses prèviament pels serveis socials, quan Ortiz considera que això hauria de ser molt més automàtic. A més, diu que l'administració autonòmica o local s'ha de fer càrrec del 50% del cost.

Així, la tinenta d'alcaldia ha destacat que a més dels riscos per a l'autonomia local, també hi ha invasió de competències de la Generalitat i incompliment del marc jurídic de l'Estat i fins i tot europeu. Ortiz ha defensat la vigència de la Llei 24/2015 i ha acusat el govern espanyol d'actuar "al costat de l'oligopoli elèctric" en lloc d'atendre la població més vulnerable.
Arxivat a