14 de desembre: Sànchez tancat, Domènech universitari, Fachin «unchained» i estelada a la brossa

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Jordi Sànchez i Carles Puigdemont, en un cartell de campanya
Jordi Sànchez i Carles Puigdemont, en un cartell de campanya | Adrià Costa
14 de desembre del 2017
Actualitzat el 15 de desembre a les 11:27h

El protagonista

Jordi Sànchez participarà aquest divendres per primera vegada en la campanya de Junts per Catalunya. Ho farà en l'acte central que la llista impulsada per Carles Puigdemont celebrarà al pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona –el mateix emplaçament que va fer servir diumenge la CUP-. No ho farà en persona –el Tribunal Suprem ha negat la petició de sortir de la presó per participar a la campanya electoral- i, hores d'ara, se'n desconeix el format. “Serà sorpresa”, han apuntat a NacióDigital fonts de la candidatura. Tot plegat ha transcendit el mateix dia que el jutge Pablo Llarena hagi citat novament a declarar Sànchez –així com Jordi Cuixart i Quim Forn- el proper 11 de gener. D'aquesta manera, els quatre presos polítics es veuen abocats a passar les festes de Nadal a Estremera.


La proposta

“Universitat pública i gratuïta”. Aquesta és la proposta cap a la qual vol avançar la Catalunya en Comú-Podem de Xavier Domènech. Ho ha explicat aquest dijous des de la plaça Universitat amb un teloner de luxe –el britànic Owen Jones- i a pocs metres d'un acte d'Inés Arrimadas a la carpa que Ciutadans ha instal·lat de manera permanent. També ha anunciat un pla de xoc per tal que els joves que han hagut d'emigrar a l'estranger tornin, la regulació del preu dels lloguers i un pla contra l'atur juvenil. Tot plegat, amanit amb crítiques a Junts pel Sí per “mantenir les retallades d'Artur Mas” i a la presència a les llistes d'ERC d'Antoni Castellà, secretari d'Universitats quan les taxes es van disparar un 67%.


La frase

Albano Dante-Fachin combinarà la campanya d'ERC amb la de la CUP. De fet, aquest dijous ha fet doblet: al matí amb els republicans a Barcelona i al vespre amb els anticapitalistes al Prat de Llobregat –a la mateixa hora que Catalunya en Comú-Podem celebrava un míting amb la presència d'Irene Montero-. Precisament, els “comuns” s'han convertit en el blanc dels atacs de l'ex-secretari general de Podem que ha engendrat una de les frases de la campanya:“Cada vot a Catalunya en Comú ajuda que surti derrotat el projecte que més preocupa a Mariano Rajoy, el que va fer la gent l'1-O”. Pur Fachin unchained.


L'estirabot

Marisa Xandri és la cap de llista del PP a la demarcació de Lleida. La diputada en la darrera legislatura s'ha convertit en una de les protagonistes del dia en aparèixer a l'entrevista publicada al Segre llençant una estelada a les escombraries. La imatge, volgudament provocadora, demostra els nervis en un partit que lluita per no quedar com a darrera força malgrat governar a la Moncloa. Dies enrere l'estirabot el protagonitzava Dante Pérez, alcalde de Gimenells i número 2 del PP de Lleida després d'estripar el carnet socialista, que carregava contra el cap de llista de C's per no citar Espanya en un discurs.