Puigdemont alerta del 155 «irreversible» que s'aplicarà a Catalunya si governa C's

El president de la Generalitat, en un míting a Terrassa, eleva el to contra els d'Inés Arrimadas i reclama votar "pensant en les futures generacions" | Rull insisteix que la feina després del 21-D ha de passar per "culminar" la República

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Terrassa
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Terrassa | Junts per Catalunya
14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:39h
"Anirem tan lluny com els vostres vots ens permetin anar. D'aquí a una setmana tenim una fita que marcarà les generacions futures". Així ha arrencat Carles Puigdemont la seva intervenció en el míting de Junts per Catalunya a Terrassa, marcadament emotiu per les intervencions de dos dirigenys nascuts a la ciutat, els consellers Josep Rull i Lluís Puig, que formen part de la candidatura. El discurs presidencial ha estat especialment centrat en Ciutadans, que segons els dirigents de la candidatura està en posició de guanyar les eleccions que se celebren d'aquí a una setmana exacta. En aquest sentit, ha alertat dels riscos d'un Govern amb C's, PSC i PP que compti amb Xavier García Albiol com a conseller de Cultura. "Farien el que vulgui l'amo Rajoy", ha reflexionat.

Segons Puigdemont, Ciutadans és la "cara del 155" a Catalunya. "Ara que ho tenen tot a favor, que no tenen cap mena de control parlamentari, que ningú demana comptes al Govern ocupat, podem dir que hagin desencallat alguna cosa? Han parat l'economia, la cultura i volen aturar els mitjans de comunicació. Si per algun atzar tenen ossibilitat de poder governar quatre anys, tindrem un 155 premium, extra-large, XXL. Això que hem vist ara és només la demo del que realment faran", ha recalcat.

"Ho estan preparant als laboratoris de la FAES i de la Moncloa", ha apuntat. Si guanya el bloc del 155, segons Puigdemont, hi haurà "atacs" a la llengua, una "reculada irreversible" en el seu ús social, i també una ofensiva contra el model escolar. "Prohibiran el color groc, empresonaran els discrepants, els que expressen opinions que no els agraden. Aquest és el model de país del 155 premium", ha insistit.
 
Es tracta d'una "Catalunya menys lliure, amb persecució del discrepant". "Es tractaria d'un país que encantaria l'Ibex-35 i les empreses de la llotja del Bernabéu, però aquest no és el model que nosaltres volem", ha reflexionat el president de la Generalitat. "Som la garantia que Catalunya no es rendirà, que no acceptarà ser sotmesa, que no es convertirà en la província disciplinada que sempre han somiat la dreta i l'esquerra centralistes espanyoles", ha apuntat.

Aquest país més "dividit" i "inestable" no seria capaç, segons ell, de donar un futur millor per a la ciutadania. "Per allà on passa el 155 ja no hi creixerà l'herba. És important el vot del dia 21 per això, no és un vot per una legislatura, sinó el vot d'una generació. Quan hagi de votar, la gent ha de reflexionar en clau de generacions futures", ha ressaltat el dirigent independentista.

"La Catalunya del 155 abaixarà el cap quan els empresaris reclamin infraestructures, i procuraran que quan ens queixem anem a la presó acusats de sedició i rebel·lió. El tripartit del 155 té al·lèrgia a la democràcia, i sense això no ha progrés. Des de Junts per Cataluny ens proposem fer un país millor, i els altres volen un país menor. Aquesta és la tria del dia 21, i per això ens tracten com a menors d'edat", ha resumit.

Compliment del mandat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha recordat tots els aspectes del procés judicial que van patir tots els membres del Govern. "Sortim de la presó amb els nostres ideals més forts que mai. No se'n sortiran, per més que hi insisteixin", ha indicat Rull, visiblement emocionat quan ha pujat a l'escenari. Abans de la intervenció, el conseller s'ha dirigit breument als dos centenars de persones

"El conseller Forn és un conseller digne d'aquest país i de la democràcia. Què més volen aquesta gent? Ja el tenen a la presó. Prou, prou!", ha apuntat sobre les queixes -sense concretar- de Xavier García Albiol per un presumpte seguiment dels Mossos cap a ell. "No ens hem de deixar potinejar", ha apuntat el dirigent independentista.


Rull, com acostumen a fer els candidats de la llista presidencial, ha vessat crítiques contra Miquel Iceta per demanar indults als dirigents sobiranistes. "No, nosaltres som innocents. L'únic delicte que hem comès és complir amb el mandat democràtic del poble de Catalunya, i el tornarem a complir tantes vegades com faci falta", ha recalcat. El conseller ha aprofitat per carregar contra Ramon Espadaler, número tres de la llista del PSC, amb el qual va compartir militància en l'etapa de CiU.

El conseller, que ha tingut un record emotiu per als familiars dels empresonats i exiliats, ha volgut deixar clar que no ha buidat encara el despatx que tenia a Territori i Sostenibilitat. Citant Maragall, ha apuntat que els anhels de llibertat no són impossibles, i ha indicat que en els propers mesos es "culminarà" la República catalana.

Debut de Lluís Puig

"No és normal que s'estigui creant un regne de la por", ha asseverat Lluís Puig, conseller de Cultura, en el seu debut en un míting de gran format. Ha volgut arrencar recordant l'arxivament de la causa contra els membres del Govern per part de la justícia belga. "No volem el 155 ni cap indult perquè no som culpables de res. Seguirem treballant", ha assenyalat Puig, visiblement emocionat. El conselelr forma part de la llista per Girona tot i ser de Terrassa.

"Rajoy, tu no manes a Catalunya"

Elsa Artadi, directora de campanya de Junts per Catalunya, ha recordat que les del dia 21 són les eleccions "més importants de la nostra història". "No estem decidint res normal, estem decidint la nostra història. N'hem de ser molt conscients", ha apuntat Artadi, que ha demanat un "no gegant" a Mariano Rajoy, la seva "covardia política" i la seva "indecència". "La resposta només pot ser fer president Carles Puigdemont", ha apuntat la dirigent nacionalista, que ha reclamat dir ben clar que Rajoy "no mana a Catalunya". "A Catalunya manen els catalans, mana la democràcia i valorem les nostres llibertats", ha recalcat la directora de campanya.
 

Elsa Artadi, directora de campanya i número deu per Barcelona de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


Segons ella, en aquestes eleccions qui defensa els interessos de Rajoy no és Xavier García Albiol, el seu candidat, sinó Miquel Iceta i Inés Arrimadas. "Hem de tenir ben clar que hem de fer Puigdemont president de nou", ha asseverat Artadi, que ha indicat que la tercera via "no existeix" en aquestes eleccions. "No hi ha camí del mig", ha apuntat.

L'èxit de l'escola catalana

Lluís Font, que acaba de ser escollit com a membre de la direcció executiva del PDECat, ha apuntat que del procés cal extreure'n una lliçó: "Sobiranisme i radicalitat democràtica són les dues cares de la mateixa moneda. Tenim sentit de la història". Font ha reivindicat la trajectòria del president Josep Tarradellas i la seva negativa a rebre "ingerències" durant la Transició. "Acceptarem ara una ingerència? Que algú trenqui aquesta baula que uneix passat, present i futur?", s'ha preguntat.
 

Lluís Font intervé al míting de Junts per Catalunya a Terrassa Foto: Junts per Catalunya


"Deixarem de ser qui som si no tenim esperit crític", ha assenyalat el professor de la Universitat Ramon Llull, que tot indica que sortirà com a diputat després del 21-D. Ha citat referents històrics com Thomas Jefferson i Alexis de Tocqueville, i ha reivindicat el paper de l'escola com a fre al "lepenisme" que hi ha en altres països. "Es tracta d'una escola que ha cohesionat", ha insistit el número dotze per Barcelona.

Sense "carta de naturalesa"

Salvador Cardús, sociòleg i integrant simbòlic de la candidatura, ha apuntat que Junts per Catalunya és la llista que més s'assemblea a la confecció de la cadena humana de l'any 2013. Toni Morral, que havia estat alcalde de Cerdanyola del Vallès per ICV i que ara ocupa el lloc número 18 per Barcelona de la candidatura presidencial, ha apuntat que no s'ha de donar "carta de naturalesa" a les eleccions. "Van de dignitat, democràcia i resposta contundent a la repressió de l'Estat", ha recalcat.

Morral, que ja ha intervingut en tres mítings destacats, ha apuntat que "construir la República no és un caprici". "Volem un estat molt diferent al que coneixem", ha apuntat l'exalcalde de Cerdanyola, que ha demanat "validar" els resultats de l'1-O.
 

Josep Rull s'abraça amb una assistent al míting de Junts per Catalunya a Terrassa Foto: Junts per Catalunya