Comín: «El PSC hauria de renunciar a les sigles i dir-se Partit Unionista Sobretot (PUS)»

Diversos exmilitants dels socialistes intervenen en un acte a Sant Andreu de la Barca per ratificar el seu suport a ERC com a pal de paller del socialisme sobiranista i carreguen contra el partit d'Iceta

14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:37h

Toni Comín, intervenint a través d'un vídeo en l'acte d'ERC a Sant Andreu de la Barca. Foto: ERC


ERC ha acabat erigint-se com el pal de paller dels socialistes sobiranistes. Ho ha volgut demostrar aquest dijous en un acte a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) en què ha donat a veu a representants de diversos sectors provinents del PSC i que han acabat abraçant l'independentisme a través dels republicans. Un dels moments més emotius de l'acte ha estat quan el conseller de Salut i exdiputat del PSC Toni Comín ha intervingut a través d'un vídeo.

Aquest comença amb l'entrevista que va fer NacióDigital en què assegurava que el PSC "hauria de renunciar immediatament a les seves sigles", ja que creu que "és un escàndol" el seu suport al 155. Segons hi defensa, "no és possible fer polítiques socials i un estat del benestar dels més avançats d'Europa sense competències, i autonomia política i financera suficient" i ha recordat la vella dita conforme molta gent són "socialistes i catalanistes per les mateixes raons".

Així, malgrat que molts socialistes van confiar en què "el camí federal podia ser més practicable i factible", però la sentència de l'Estatut del 2010 els "va despertar d'aquest somni federal" i els va fer veure que les forces estatals "volen un sol estat mononacional". "El PSC no representa els ideals del catalanisme o de la justícia social, només representa l'unionisme i, per això, hauria de renunciar a les seves sigles i dir-se PUS, Partit Unionista Sobretot", ha etzibat, i ha asseverat que, "sense el camí de la República no hi ha transformació social de fons en els propers anys". "A més de viure en una Catalunya justa socialment, volem viure en una democràcia", ha conclòs.


En una línia similar, la regidora a Terrassa per MES i abans pel PSC Carles Labòria ha destacat el paper que han tingut els socialistes en la construcció del municipalisme català i, per això, ha lamentat que "dol en l'ànima que un PSC tan important per construir ciutats ara doni suport a un partit com el PP que ataca el món local", ja que creu que, "sense el suport dels socialistes, el 155 no hauria estat possible". Així, ha instat a treballar per fer d'ERC el "pal de paller del projecte transformador de les esquerres de Catalunya", ja que "la llibertat de les persones ha d'anar lligada sempre a la llibertat dels pobles".
 

Fabian Mohedano i Ernest Maragall, en l'acte dels socialistes catalans. Foto: ERC


Així mateix, l'exconseller del PSC i eurodiputat Ernest Maragall ha criticat que "Europa és presonera dels vells i grans estats, que no deixen que creixi i s'expandeixi i es converteixi en l'Europa dels pobles i els ciutadans", fet del qual també ha culpat els grans partits socialistes. Igualment, també ha criticat que "el PSC ha perdut els orígens" i "qui perd els orígens perd la identitat", un fet davant del qual "no és qüestió que ERC integri el socialisme desvalgut, no són les persones el que importa, és la naturalesa del caràcter progressista del projecte polític que aquest país necessita" i, per tant, insta ERC a "penetrar en la societat, arribar a cada poble i barri i a cada sector social i racó ideològic" per situar-se en la centralitat.

De fet, ha explicat que el partit d'Oriol Junqueras és el que es pot acostar més al projecte de Partit Català d'Europa que volia impulsar Pasqual Maragall i que podria aspirar a obtenir "70 escons". Per contra, ha acusat Miquel Iceta d'haver renunciat a la S de socialista del PSC -havent ja perdut la C de catalanista- i de voler convertir el partit en la "nova vella Convergència, la del suitte del Palace, quasi literalment, la del pacte petit, la de la recerca de la subsistència política buscant amb qui pot pactar". "En el nostre nom no!", ha clamat, després de lamentar que aspiri a pactar amb forces de dretes com el PP o Cs.
 

Maite Arqué, Jose Rodríguez, Fabian Mohedano i Josep Maria Mainat, a Sant Andreu de la Barca Foto: ERC


Igualment, el dirigent d'Avancem Fabian Mohedano ha assegurat que "l'educació és molt més important que la independència", ja que aquesta permet incentivar el pensament crític i "els ciutadans lliures". Per això, ha defensat un pla de xoc contra l'abandonament escolar, un reconeixement de l'escoltisme i els esplais, o la reforma horària, que ha explicat que incentiva una "educació formal" a través del contacte entre pares i fills.

Al seu torn, el sindicalista i exmilitant del PSC Jose Rodríguez, "Trinitro" ha cridat a "donar veu a aquest nou món laboral" que hi ha a Catalunya, ja que "els interessos de la classe treballadora ja no estan reflectits en el PSC" i "ser obrerista ara té un altre sentit" del que ho tenia fa uns anys. Així, ha criticat que "hi ha tot el seguit de lleis que impedeixen crear un marc laboral català", motiu pel qual s'ha proposat "recuperar l'espai simbòlic del món del treball i retirar-li aquest símbol al PSC, ja que les classes treballadores de Catalunya estan molt més properes als interessos de la gent d'ERC".
 

Maite Arqué i Josep Maria Mainat, durant la intervenció de l'exalcaldessa a l'acte d'ERC a Sant Andreu de la Barca. Foto: ERC


El cantant i productor de televisió Josep Maria Mainat ha estat l'encarregat de conduir l'acte i ha començat explicant per quins dos motius ja no se sent representant pel PSC. "En un inici era un partit independent i ara és un partit dependent de la política i estatal, i també defensava el dret a l'autodeterminació, i això també s'ha perdut", ha exposat. Segons ha explicat, aquests desencisats del PSC ara no se senten "còmodes més enllà d'ERC" i ha criticat la situació dels presos polítics: "Dir que, si surt Oriol Junqueras, pot provocar un esclat de violència és una de les coses més absurdes que he escoltat".

Finalment, l'exalcaldessa de Badalona pel PSC Maite Arqué ha explicat els motius pels quals va optar per apostar per la independència, i ha resumit: "El problema que tenim és que no creiem que amb una part d'Espanya mai no tirarem cap endavant". En aquest sentit, ha afirmat que creu que, de fet, "si obren la Constitució, anirà a pitjor", ja que servirà per recentralitzar l'Estat encara més.