Puigdemont: «Amb el 155 cal jurar la Constitució per comprar un estetoscopi»

El president de la Generalitat recalca les "dificultats" dels treballadors sanitaris en anys de retallades però destaca el "reconeixement internacional" del model català | Proposa un pacte nacional per definir les polítiques de salut

14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:11h

Carles Puigdemont intervé a l'acte de salut de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat aquest dijous contra l'aplicació pràctica de l'article 155, i ho ha volgut resumir amb una sola frase: "Ara per comprar un estetoscopi o un fonendoscopi cal jurar la Constitució". En aquests termes s'ha expressat en un acte sobre salut de Junts per Catalunya al recinte modernista de Sant Pau acompanyat de Marina Geli i l'epidemiòleg Antoni Trilla, membres de la candidatura i experts en el sistema de salut català.

"Volem construir un país millor, que tingui un estat del benestar de primer nivell, perquè ens ho podem permetre amb el nostre esforç ni el nostre treball i sense barallar-nos per les engrunes", ha assenyalat el president, que ha situat les polítiques de salut com a "bàsiques" i "imprescindibles". "Sense això no hi pot haver benestar", ha indicat Puigdemont, que ha apuntat que el sistema sanitari català és un model d'èxit. "Ara volem aprofundir en un model de més qualitat i més excel·lència", ha recalcat.

Segons el dirigent independentista, ara toca un pacte d'estat que defineixi les polítiques de salut dels propers anys. "Que salvi el model d'aquells que el volien destrossar", ha ressaltat Puigdemont, que ha destacat el "reconeixement internacional" del sistema sanitari. Ha admès que els treballadors de la salut han patit "moments difícils", i ha acusat l'aplicació del 155 del retard en la creació de llocs de treball i contractes relacionats amb les polítiques socials. "Ara per comprar un estetoscopi cal jurar la Constitució", ha volgut resumir el candidat de Junts per Catalunya.

"Vull demanar a totes les candidatures del 155 que s'ocupin del dèficit fiscal que de prohibir el color groc", ha recalcat Puigdemont en referència a Ciutadans, PSC i PP. "Ens hi juguem la salut", ha indicat el candidat independentista.

Presència internacional

Antoni Trilla, que ocupa el número 68 per Barcelona de Junts per Catalunya i és epidemiòleg, ha apuntat que calen mesures epecífiques per a la conciliació familiar. "La gent vol organitzar la seva vida de manera regular, i vol tenir temps per tenir una vida més plena amb bona salut", ha indicat Trilla, que ha plantejat el dubte sobre quants metges caldrà en un futur. Entre un 25% i un 30% dels professionals actuals es jubilarà en els propers anys, i "fabricar un metge" costa uns deu anys de mitjana.
 

Antoni Trilla, en l'acte de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


L'epidemiòleg ha apuntat que s'impulsarà una anàlisi demogràfica per avançar-se "molts anys" a l'hora d'adaptar-se al número de professionals. Trilla ha avançat la possibilitat que els directors dels equips d'atenció primària siguin triat pels mateixos treballadors de cada àrea, i ha reclamat que Catalunya estigui present en organismes de cooperació internacional com a "exemple de solidaritat". Trilla, ironitzant, ha apuntat que Catalunya és un dels millors llocs del món per estar malalt.

La nació i el "plebiscit quotidià"

L'encarregada d'arrencar l'acte ha estat Marina Geli, exconsellera de Salut i exdirigent del PSC, que és una de les candidates simbòliques de Junts per Catalunya. "Si no restituïm el Govern no podrem fer polítiques. La nació és el plebiscit quotidià", ha apuntat Geli, que ahir va debutar en un acte de gran format a Girona. L'exconsellera ha defensat el sistema de salut i ha recalcat la necessitat de garantir un bon envelliment a la ciutadania. En aquests sentit, ha parlat de les innovacions tecnològiques i mèdiques sense "deixar de banda" el component "humanista" de la medicina.
 

Marina Geli, en l'acte sobre salut de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya