Domènech interpel·la directament PSC i ERC per construir una «alternativa real»

El cap de llista de Catalunya en Comú demana acabar amb el bloc de la "confusió" independentista i el bloc de la "negació" que representen PP, PSC i C's

14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:22h

El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, durant el col·loqui Foto: ACN


El cap de llista de Catalunya en Podem, Xavier Domènech, no es resigna a considerar impossible el tripartit d'esquerres amb ERC i el PSC. Republicans i socialistes ja han dit públicament que no estan disposats a governar plegats, però els "comuns" aspiren a què, un cop passada la campanya electoral, les posicions ja no siguin irreconciliables. Forjar un tripartit és, sota al seu judici, l'"alternativa real" que Catalunya necessita per acabar amb el bloc de la "confusió" independentista i el de la "negació" que, al seu judici, representen el "bloc Frankenstein" de C's, PP i PSC.  

Tot i que ja els ha interpel·lat en els darrers dies, Domènech ho ha fet aquest dijous mencionant directament a ERC i el PSC. "Els cridem a sortir d'on són", ha dit durant un col·loqui organitzat pel Fórum Europa Tribuna Catalunya. De la situació de polarització només es pot sortir, ha dit, amb un govern de "progrés, transversal i que tingui l'agenda social al centre". Que ERC abandoni la unilateralitat i que el PSC renegui del 155 per construir aquesta aliança suposaria "sortir de l'etapa del procés amb dignitat" i construir una "nova realitat" que pivoti en la recuperació de la relació "bilateral" amb l'Estat espanyol.

Dos blocs que "bloquegen" el país

Domènech ha insistit en fer un diagnòstic sobre com la política de blocs "bloqueja" el país. Sobre el que conformen ERC, Junts per Catalunya i la CUP ha insistit que estan instal·lats en la mateixa "confusió" que els va portar a prendre "decisions erràtiques" en un context de "competència" entre partits per l'hegemonia i que ara "tots els camins porten a Puigdemont" perquè torni a ser president. "A Catalunya s'ha fet massa fàcil qualificar de traidor a l'altre. S'ha fet massa fàcil fer política no per construir sinó per pressionar-se els uns als altres", ha dit el candidat dels "comuns", que ha subratllat que la seva aposta és per "construir" i no per "dividir".

Per altra banda, ha recordat que per molt que hi hagi enquestes que donen que Ciutadans pot ser el partit més votat el 21-D, en realitat el bloc del 155 "no suma". "No és alternativa ni en termes electorals", ha advertit. Ha afegit que, a més, des d'aquest bloc de vegades es proposen "solucions màgiques del professor Bacteri", com ara quan Miquel Iceta planteja presidir un govern conformat amb aquests partits. En tot cas, Catalunya en Comú-Podem s'ha erigit en dic de contenció per frenar Inés Arrimadas si es donés aquest escenari i ells tinguessin la clau. "C's, PP i PSC no sumen, resten en drets a la ciutadania, drets laborals, de polítiques socials", ha insistit.

A ells s'ha adreçat també per recordar-los que el Consell de Garanties Estatutàries, que van lamentar que el Govern de Carles Puigdemont hagués "bandejat" quan va aprovar la llei del referèndum i la de desconnexió, ara ha dit també que no es podria aplicar el 155 per dissoldre el Govern.

Optimisme amb els resultats

Per molt que les enquesten no els somriguin, Domènech s'ha mostrat convençut que els "comuns" donaran la "sorpresa" la nit electoral. No només perquè consideren que tenen la "clau" sinó perquè, ha dit, aspiren aconseguir "més de 25 diputats". Afrontar aquesta difícil campanya amb mentalitat optimista és un dels seus modus operandi per mantenir la mobilització dels seus.