Puigdemont eleva el to contra Iceta: «Representarà per sempre més el 155»

El president i candidat de Junts per Catalunya el fa responsable dels empresonaments i de l'exili i assegura que el jubilarà la "República dels ciutadans" | Els dirigents de la llista intensifiquen les crides al vot útil per frenar Ciutadans i Mariano Rajoy a les urnes

13 de desembre del 2017
Actualitzat el 14 de desembre a les 10:20h

Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Girona Foto: Junts per Catalunya


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat per unes hores a casa -de manera virtual- en el míting de Junts per Catalunya a Girona. I ha aprofitat l'ocasió per fer una intervenció molt dura contra el candidat del PSC, Miquel Iceta, a qui ha acusat de "representar per sempre més" l'article 155 de la Constitució i d'haver posat el seu projecte polític al servei de Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha apuntat que Iceta és còmplice dels empresonaments i de l'exili del Govern, i l'ha desafiat a acceptar el resultat de les eleccions del 21-D.

El candidat socialista ha assegurat aquest dimecres que dimitirà d'aquí a dos anys si no aconsegueix un pacte amb l'Estat, i aquest ha estat el pretext en què s'ha basat la seva diatriba. "És una trista deriva del PSC. Volen que creguem que Iceta plegarà si no ho ha fet fins ara? Representarà sempre més el 155. Només té l'oportuntiat de reconciliar-se amb la història si accepta el resultat de les eleccions", ha indicat el dirigent independentista davant del 1.000 persones congregades a la sala petita del Palau de Congressos de Girona. A la gran hi havia un concert, per cert.
 
"Si surt derrotat el 155, democràticament Iceta s’ha de retirar. Si no ho fa, el jubilarà el mateix qui jubilarà la monarquia del 155, que serà la República dels ciutadans", ha assenyalat Puigdemont. "L'has feta tan grossa, Miquel 155 Iceta, que la dimissió te la demanarà la vergonya d'haver empès els empresonaments, l'exili, d'haver anat de la mà dels qui volen dividir els catalans o de portar a les llistes representants d’entitats molt fosques"", ha ressaltat el president de la Generalitat.

Puigdemont ha agraït el "coratge" de Marina Geli per sumar-se a la llista presidencial. "Us podreu mirar al mirall i sentir-vos orgullosos", ha apuntat. Ha fet extensiu el suport a Lluís Guinó, alcalde de Besalú i vicepresident primer del Parlament, que està encausat per la llei del referèndum i la declaració de la independència juntament amb els seus companys de mesa provinents de partits sobiranistes.

El "préstec" de la llibertat

Rull ha arrencat assenyalat que es tracta d'un míting "amarat de sentiments", i ha recordat que no hi ha "prou barrots per empresonar tanta dignitat". De fet, el conseller de Territori i Empresa ha insistit que va veure des de la presó la manifestació per l'alliberament dels presos polítics i que els altres reclusos li van preguntar "de qui país érem". Rull ha volgut referir-se personalment a la situació de Puigdemont, tenint en compte que la seva dona, Marcela Topor, ha acudit al míting.
 

Josep Rull, durant el míting de Junts per Catalunya a Girona Foto: Junts per Catalunya


"Sortim de la presó amb la dignitat intacta", ha assenyalat el conseller i dirigent del PDECat, que ha demanat "desplegar la República". S'ha compromès a seguir "fent política" per evitar que els seus fills "visquin en un estat en què s'empresoni algú per les seves idees polítiques". Ha posat un exemple d'un poema de Joan Maragall per situar la ginesta com la "flor de Catalunya", i ha indicat que aquest és precisament el motiu pel qual no ha sortit amb "rancúnia" de la presó.

Fent una altra metàfora, Rull ha apuntat que el país és una "herència extraordinària" dels pares i dels avis, però també un "préstec" per als fills. "Estarem a l'alçada", ha apuntat el dirigent independentista, que ha apuntat que va passar del sentimentalisme al pragmatisme nacional quan va entrar a Govern i va veure totes les oportunitats que Catalunya "perd" sense tenir un estat propi.

El futur dels empresonats

La directora de campanya, Elsa Artadi, ha apunta que són les eleccions més "transcendentals de la història". "Si no guanya el president, estem creant un precedent perillosíssim. Rajoy pot entendre que pot canviar-lo perquè no fa el que li agrada a ell. Si Puigdemont no guanya les eleccions, els empresonats tindran més difícil tornar", ha assenyalat Artadi, número deu per Barcelona. Com de costum, la dirigent nacionalista ha carregat contra Miquel Iceta, cap de llista del PSC. "Ara està al servei de Rajoy", ha apuntat Artadi, que ha recordat que Ciutadans va néixer per "fer mal al català".
 

Elsa Artadi, directora de campanya de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


"No hi ha cara amable del 155", ha avisat la directora general de Coordinació Interdepartamental, que ha denunciat el dèficit fiscal -també ho ha fet aquest matí Puigdemont- i ha fet servir frases del número dos de la llista, Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real. "El president ha posat el projecte de país per sobre del partit. Per això m'he compromès a treballar amb ell per donar continuïtat al Govern. És el president que dona continuïtat a l'1-O", ha ressaltat.

O República o 155

La cap de llista per Girona, Gemma Geis, ha confessat que, si no hagués fet el pas per formar part de la llista estaria en aquest precís instant "fent zumba" al Pavelló de Fontajau. Ha apuntat que Junts per Catalunya és el més proper a una candidatura unitària, i ha volgut tenir paraules amables amb la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, per l'esforç que ha fet la formació a l'hora de bastir la llista.
 

Gemma Geis, cap de llista de Junts per Catalunya a Girona Foto: Junts per Catalunya


Geis ha carregat contra els "equidistants". "Creiem que crear la República i resistir la repressió és crear una República", ha apuntat, en un missatge dirigit cap a Catalunya en Comú Podem, que de moment no està apareixent gens en els mítings de la candidatura. "Hem de guanyar les eleccions perquè ens estan liquidant les institucions i perquè volem els presos polítics en llibertat. Volem tornar a governar", ha dit.

"O s'avala la República, o s'avala el 155. No el podem legalitzar. Si volem que Puigdemont sigui president, se l'ha de votar", ha apuntat la candidata gironina, que ha apel·lat a la "responsabilitat".

Apel·lació al vot útil

Un dels encausats de la mesa del Parlament, Lluís Guinó, que forma part de la llista per Girona i és alcalde de Besalú. "No podrem fer una campanya en igualtat de condicions amb els altres, i això és denunciable", ha apuntat Guinó, que ha ressaltat les "possibilitats econòmiques immenses" per fer campanya electoral, en referència a Ciutadans. "Que expliquin d'on han tret els recursos", ha indicat.
 

Lluís Guinó intervé al míting de Junts per Catalunya a Girona Foto: Junts per Catalunya


El vicepresident primer del Parlament en funcions ha apuntat que el 155 és il·legal, i ha assegurat que cal "restituir el Govern" i també el president. "I aquest és Carles Puigdemont", ha asseverat Guinó, que ha demanat fugir "d'equidistàncies i vots útils". "El vot útil és Puigdemont", ha assenyalat, al mateix temps que demanava "guanyar les eleccions en vots". "Hi ha la possibilitat que guanyi les eleccions, i no ho hem de permetre", ha apuntat el dirigent independentista.

El mirall de Marina Geli

"Jo sóc socialista", ha volgut deixar clar Marina Geli, exconsellera de Salut i exdirigent del PSC. "Som hereus de la Mancomunitat, de la Catalunya ciutat, del republicanisme cívic del noucentisme", ha apuntat Geli, que forma part de la candidatura de Puigdemont. I ha volgut deixar clar que va haver de deixar el PSC perquè "volia mirar-se al mirall". Segons ella, els socialistes havien reconegut el dret a l'autodeterminació dels pobles i el federalisme asimètric, però ara toca "anar lluny".
 

Marina Geli, en el míting de Junts per Catalunya a Girona Foto: Junts per Catalunya


"I per això volem anar lluny", ha indicat. Per la qual cosa, ha defensat, ara toca optar per la llista del president de la Generalitat. Geli, en un primer moment, va rebutjar formar part de la candidatura, però finalment va accedir a ser en un lloc simbòlic.

El franquisme i Primo de Rivera

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat l'alcaldessa de la ciutat i membre de la llista per Girona, Marta Madrenas. "Amb el permís d'Amer, aquest és el municipi de Carles Puigdemont", ha apuntat Madrenas en la introducció, durant la qual ha recordat com la ciutadania es va mantenir "alçada" mentre hi havia càrregues policials per endur-se les urnes. "Aquell dia vam commoure el món. Tenim al nostre davant un estat violent i corrupte fins al moll de l'os, fill del franquisme i de Primo de Rivera", ha assenyalat.

"Nosaltres som aquí perquè al poble català no se'l pot governar des dels despatxos foscos que flairen a franquisme. Som en un projecte transversal, amb sensibilitats diverses", ha apuntat l'alcaldessa de la ciutat gironina, que fins a principis del 2016 va ser governada per Puigdemont. "Som aquí per tornar a tenir un Parlament ple d'homes i dones valents, il·lusionats per la República catalana. hem d'omplir les urnes de democràcia i de llibertat. Som el projecte que farà un millor país", ha indicat.
 

Josep Rull, Gemma Geis, Marta Pascal i Marta Madrenas, en el míting de JxCat a Girona Foto:JxCat