Els «comuns» s'erigeixen en el dic de contenció per frenar Ciutadans

Xavier Domènech posa els atacs a l'escola pública catalana com l'evidència que Inés Arrimadas és "la candidata del PP a Catalunya" | Catalunya en Comú considera que tampoc Junts per Catalunya i ERC "defensen" l'escola quan apliquen retallades de més de 600 milions

Xavier Domènech amb Elisenda Alamany, Joan Mena i Susana Segovia, a Sabadell
Xavier Domènech amb Elisenda Alamany, Joan Mena i Susana Segovia, a Sabadell | Dani Gago / Catalunya en Comú
13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:10h
La nit del 21-D els "comuns" mesuraran si els seus resultats electorals són bons o dolents ja no en funció de la quantitat de diputats que obtinguin, sinó de si són decisius a l'hora de decidir un govern a Catalunya. És per això que insisteixen, i algunes enquestes els donen la raó, que ells poden tenir "la clau". Aquest dimecres, Xavier Domènech i els "comuns" en bloc s'han conjurat per deixar clar que, si aquest escenari es fa realitat, ells poden exercir de dic de contenció de Ciutadans, a qui alguns sondejos apunten que tenen opcions de ser per primera vegada els més votats a Catalunya. Des de "carronyaires" a "infames", els "comuns" han dedicat el míting a Sabadell per carregar contra el partit liderat per Albert Rivera i Inés Arrimadas.

"Ni avui ni mai Rivera i Arrimadas. Si Iceta no els investeix, ho dic ben clar: no passaran!", ha cridat la número dos de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, des d'un acte que ha pivotat en la defensa de l'escola pública catalana. Per als "comuns", els atacs continus protagonitzats per Ciutadans i el PP contra el model educatiu català del projecte de "terra cremada" que pretenen fer amb Catalunya. És per això que Domènech ha retret que, per molt que Inés Arrimadas parli de "recosir" el país, "atacar" l'escola catalana com ho fa el seu partit -ha arribat a titllar de "personatge infame" el diputat Toni Cantó- és una "venjança contra el poble de Catalunya".

Domènech: "La candidata del PP a Catalunya és Inés Arrimadas"

I és que, segons Domènech, Arrimadas està demostrant que és ella i no Xavier García Albiol "la candidata del PP a Catalunya". El diputat d'En Comú Podem Joan Mena seguint aquest mateix fil ha recordat que els "aliats" de C's -a qui ha titllat de "carronyaires"- són el PP del cas Gürtel, de Púnica, de Bárcenas o de Rodrigo Rato. "Estem farts de corrupció, no permetrem que introdueixin els seus socis per la porta del darrere de la Generalitat. Són piròmans", ha advertit. Davant d'aquesta tessitura, el cap de llista de Catalunya en Comú ha considerat que el "pacte Frankenstein" que sota el seu criteri constitueix l'aliança entre C's, PP i PSC significa "la destrucció del bo i millor del que han construït les classes populars" a Catalunya i que cal "rebel·lar-se" contra aquest possible escenari després del 21-D.
 

Xavier Domènech, durant el míting a Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Entre els "atacs" i les "retallades"

Però per als "comuns", els "atacs" a l'escola pública catalana provenen també d'aquells que l'han "retallat" malgrat no posar en qüestió el model d'immersió lingüística. Domènech ha assenyalat el PDECat i ERC com els autors d'una retallada que ell xifra en "més de 600 milions" i que ha estat aplicada, segons ell, amb la connivència de la CUP perquè va permetre que s'aprovessin els pressupostos. "Atacar" l'escola pública catalana, ha insistit, també es fa mantenint els concerts a les escoles de l'Opus que "sí adoctrinen". "Catalunya està atrapada entre els qui ataquen l'escola pública i els que la retallen", ha conclòs.

Alamany ha recordat que justament la plantilla de docents de Catalunya és una de les més "precàries" d'Europa, que s'ha retallat en aules d'acollides, "deixat alumnes sense professors substituts", "consolidat" barracons i que el govern de Carles Puigdemont "s'ha negat" a incrementar a un 6% del PIB la inversió en educació. "Tindrem memòria", ha sentenciat. 

El somni del tripartit

Tot i que tant ERC com el PSC van donar un cop de porta a la proposta de tripartit d'esquerres que ha posat sobre la taula Domènech, els "comuns" no hi renuncien. Per això i perquè aspiren a recollir vots de socialistes desencantats, no obliden assenyalar públicament les contradiccions que, al seu judici, allotja la candidatura de Miquel Iceta. "Us volem al costat defensant el model públic i no de la mà de la dreta catalanòfoba. Hi ha alcaldes socialistes que s'avergonyeixen de compartir projecte amb la dreta", ha etzibat Mena, que ha assegurat que "Ramon Espadaler és incompatible amb el progrés social de Catalunya".