13 de desembre: Tardà parla per Junqueras, Iceta es mulla, la CUP té socis i Rajoy brinda amb amics

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D

Joan Tardà, portaveu d'ERC a Madrid, al Congrés
Joan Tardà, portaveu d'ERC a Madrid, al Congrés | Congrés dels Diputats
13 de desembre del 2017
Actualitzat el 14 de desembre a les 9:52h

El protagonista

Oriol Junqueras és el protagonista (absent) de la campanya. Limitat per l'empresonament a Estremera, Joan Tardà ha fet sentir la seva veu al Congrés. El diputat d'ERC ha llegit una carta escrita per Junqueras i dirigida a Mariano Rajoy amb retrets durs per l'actuació del govern espanyol a Catalunya. El líder del PP ha hagut d'escoltar com el vicepresident català -destituït pel 155- l'acusava d'utilitzar les "porres" i la "presó" com a resposta, i de criminalitzar un procés sobiranista expressat sempre per vies "pacífiques". Intencionat com és en l'ús de les paraules, a la carta de Junqueras hi havia dards: el líder d'ERC, per boca de Tardà, ha recordat que a Estremera no hi ha "cap intern de la indústria de la corrupció", que tant ha tacat el PP, i ha desitjat a Rajoy un "bon Nadal en companyia dels seus". Junqueras el passarà a Estremera, si no canvia res.


La proposta

Una aliança estable que vagi més enllà del 21-D. Aquest és l'objectiu de la Plataforma x la República que aquest dimecres han presentat la CUP, Procés Constituent i Som Alternativa, el moviment que ara lidera l'exsecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin. L'objectiu és treballar colze a colze pel procés constituent amb la desobediència i la participació ciutadana per bandera, i seguint l'estela del referèndum de l'1-O i de l'aturada de país del 3-O. De fet, el cap de llista dels anticapitalistes, Carles Riera, ha precisat que si haguessin tingut més temps l'aliança hauria quedat plasmada a la llista electoral de la CUP. Ara no ha estat possible, però no ho descarten de cara a conteses electorals futures. Per exemple, les municipals del 2019. 


La frase

"Si en un termini raonable de dos anys el president no assoleix els objectius acordats, haurem fracassat". En un acte al Cercle d'Economia, Miquel Iceta ha verbalitzat un compromís de campanya que, implícitament, alimenta el perfil de presidenciable que tant vol subratllar. El candidat del PSC sempre ha estat crític amb els terminis que es marcava l'independentisme, però ara és ell qui se'n fixa per construir una solució al conflicte de Catalunya amb l'Estat. Iceta s'ha projectat en les darreres hores en fòrums econòmics, que ara veuen en el PSC una tercera via d'ordre, col·laboracionista amb la Moncloa. De fet, Iceta ja ha ofert "lleialtat" a Rajoy si accedeix al Palau de la Generalitat.


L'estirabot

Rajoy, precisament, ha fet campanya aquest dimecres a Catalunya. Tornarà almenys en tres ocasions abans del 21-D i ja ha agafat les regnes de la campanya de Xavier García Albiol, enfonsat en les enquestes. De moment, el president espanyol ha triat espais de confort: al matí ha passejat per Badalona, terreny conegut del candidat, i al vespre ha visitat les caves Freixenet, amb José Luis Bonet d'amfitrió. Bonet sempre ha fet costat al líder del PP, crític ferotge com és del projecte independentista. Davant de Rajoy i Albiol, Bonet ha agraït als seus "amics" haver recuperat la "normalitat" a Catalunya "a través del 155". El terme normalitat té moltes accepcions.