Fachin omple el buit de Domènech

L'exlíder de Podem ocupa titulars amb la seva aliança amb la CUP en un matí en què el líder dels "comuns" no ha fet cap convocatòria mediàtica

Albano Dante Fachin, amb Maria Sirvent i Carles Riera, aquest dimecres
Albano Dante Fachin, amb Maria Sirvent i Carles Riera, aquest dimecres | ACN
13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:42h
Qualsevol cap de llista en unes eleccions sap que el temps d'aparició en els mitjans de comunicació és or. Més encara quan l'objectiu és intentar capgirar uns mals pronòstics. Justament per això sorprèn que el candidat a la presidència de la Generalitat, Xavier Domènech, no hagi fet aquest dimecres al matí cap acte de campanya, més enllà d'una entrevista a primera hora a Catalunya Ràdio. 

Hi ha dos motius que poden explicar aquest buit. D'entrada, Domènech havia d'assistir a un debat organitzat per CCOO. De fet, havia confirmat la seva presència. Però finalment, en veure el seu equip que era l'únic cap de llista que hi assistiria, han anul·lat a última hora la seva presència i han enviat en el seu lloc a la número quatre, Marta Ribas. No hi ha hagut convocatòria alternativa de Domènech, que com tots els caps de llista en unes eleccions acumula esgotament i els costa trobar moments per descansar o per preparar els següents actes d'agenda. Aquest és el segon argument que pot explicar per què no ha convocat els mitjans, tenint en compte que el seu equip de campanya hauria d'haver improvisat i actuat amb molta rapidesa per garantir un acte -o simple contacte de premsa- alternatiu. 

Però hi ha un risc en aquests casos: que el buit que un deixa sigui omplert mediàticament per algú altre. La casualitat ha fet que precisament aquest dimecres l'exsecretari general de Podem Catalunya i ara líder de la plataforma Som Alternativa, Albano Dante Fachin, tingués prevista una roda de premsa per presentar la seva aliança estable amb la CUP i Procés Constituent. La conseqüència és que, finalment i almenys fins al migdia, el dirigent que es va negar a confluir amb els "comuns" té cobertura i presència mediàtica. Xavier Domènech, en aquest cas, no. 

Pressió absoluta amb les enquestes en contra

 

L'exlíder de Podem ha aprofitat el focus mediàtic per reivindicar que la lliçó apresa de l'1-O és que quan la gent s'apodera "es poden fer coses sense haver de demanar permís", especialment si es tracta de fer front a la "repressió" de l'Estat. Fins i tot s'ha pres la llicència de convidar els "comuns", de qui ha renegat públicament, a formar part de l'anomenada Plataforma x la República.  

La campanya és intensa i estressant per als caps de llista, que durant 15 dies van de bòlit a tot arreu. Especialment dura és quan, a més, la climatologia i les enquestes no acompanyen. Però en el cas dels que s'hi juguen resultats la pressió és absoluta i els buits que es deixen s'acaben omplint. Sovint, a la contra.