Fachin compagina la campanya d'ERC i la CUP per alimentar el vot sobiranista

La CUP, l'exlíder de Podem Catalunya i Procés Constituent presenten la Plataforma x la República, una "aliança" que volen eixamplar i mantenir més enllà del 21-D

13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:28h

La CUP presenta la Plataforma x la República amb Procés Constituent i Som Alternativa Foto: Sara González


De fer un míting amb ERC a adherir-se a la campanya de la CUP. Aquest és el trajecte que ha fet en poques hores l'exsecretari general de Podem Catalunya i ara líder de Som Alternativa, Albano Dante Fachin. Si aquest dimarts a la nit estava al Casinet d'Hostafrancs demanant amb els republicans el vot per a formacions independentistes, aquest matí ha participat en una roda de premsa amb els anticapitalistes i Procés Constituent per anunciar la creació de la Plataforma x la República. Es tracta d'un "espai comú de mobilització i consciència política" que volen que tingui una vigència que vagi més enllà de les eleccions del 21 de desembre per impulsar el procés constituent. 

Com actuarà, doncs, Fachin fins al final de la campanya electoral? Tot i que tant ell com Àngels Martínez tenen ja mítings agendats cada dia fins el 19 de desembre amb la CUP, Fachin ha precisat que també farà encara algun altre amb ERC. "Hem participat en un parell d'actes i tenim algun altre amb ERC, però això va més enllà d'un acte. En aquesta plataforma tenim una lectura compartida de fons que el 22 de desembre continuarà plenament vigent", ha dit l'exlíder de Podem Catalunya. 

I és que la Plataforma x la República pretén ser una "aliança" estable més enllà de les eleccions que pretén aplegar "federalistes, confederalistes i independentistes" per treballar colze a colze pel procés constituent. "Tenim una trajectòria considerable de sintonia i complicitats fora de les institucions. La nostra pretensió és que el pacte vagi molt més enllà de les eleccions", ha explicat el cap de llista de la CUP, Carles Riera. De fet, ha precisat que l'entesa no es va poder materialitzar en aquestes llistes electorals per falta de temps però no descarten fer-ho de cara a futures conteses electorals. Tot una declaració d'intencions de cara a les municipals del 2019. 

Invitació als "comuns" a sumar-se a la plataforma

La "independència política", l'agenda social, la democràcia "directa i participativa", la desobediència, l'oposició "absoluta" al 155, la llibertat dels presos polítics i el restabliment de les lleis aprovades pel Parlament i derogades pel Tribunal Constitucional són els set punts sobre els quals pivota l'objectiu de la plataforma. Fachin ha insistit, fent seu el lema de campanya de la CUP, que cal posar-se "dempeus" contra la "repressió, la violència i la imposició" per part de l'Estat i ha insistit que la lliçó apresa l'1-O és que "no es poden fer les coses esperant un permís que no arribarà".

Aquest era un missatge adreçat especialment als "comuns" de Xavier Domènech, a qui Riera ha convidat a sumar-se a la plataforma: "Tan de bo que els "comuns" vulguin venir a aquest espai. Creiem que el manifest que ens aplega és prou clar i obert". De fet, l'exdiputada i exdirigent de Podem Àngels Martínez ha afegit que està "confluint" al país una sèrie de gent que s'està "apoderant" i que, al marge de si és independentista o no, té la sobirania com a punt comú.

Extensa agenda d'actes

Fachin i Martínez se sumen des d'aquest dimecres i ja fins al final de la campanya als cartells d'actes de la CUP. Fachin serà aquest vespre a Lleida amb Bel Olid; divendres compartirà míting amb Natàlia Sànchez, Teresa Forcades i Arcadi Oliveres a Mataró; diumenge serà a Granollers amb Gabriela Serra i també a Girona amb la CUP; i dilluns i dimarts seguirà participant a mítings a Ripollet i a Sant Joan Villatorrada. En els dies que no està agendat Fachin, és Martínez qui participa als actes, com ara dissabte a Badalona amb Mireia Boya.